RuneFest 2016: een hartverwarmende bijeenkomst 

RuneFest 2016: een hartverwarmende bijeenkomst 2016-09-21T11:35:14
Hoewel hij RuneScape niet meer heeft gespeeld sinds 2007 kon Marvin de uitnodiging voor RuneFest 2016 niet afslaan. Op de nostalgische toer vloog hij naar Londen om een hartverwarmende bijeenkomst van gameliefhebbers en –ontwikkelaars bij te wonen, en erachter te komen waarom RuneScape na vijftien jaar nog altijd relevant is.

Gelegen aan de Theems in het hartje van Londen staat Battersea Evolution, een evenementenhal die afgelopen weekend in het teken stond van RuneScape en zijn hechte community. Honderden spelers van Old School RS en RuneScape 3 vieren een dag lang hun favoriete hobby met vrienden die ze in de MMORPG ontmoetten, en krijgen de gelegenheid de ontwikkelaars te overladen met hun enthousiasme. Met een slag op een gong – want waarom de fuck ook niet – en onder begeleiding van luid gejuich wordt het evenement gestart; blije nerds, dolgelukkige gamemakers en een fantastisch aangeklede omgeving waar ze in rond kunnen rennen zouden van RuneFest 2016 een onwijs gezellig feestje maken.

RuneFest 2016

De hele dag wordt de groep van ontwikkelaars bij hun Mod-naam genoemd, en als je één van de grote namen bij Jagex bent – neem een Mark Ogilvie of David Osborne – dan heb je geen seconde rust. Tussen de RuneScape-aankondigingen van komend jaar en interviews met vervelende lui als ondergetekende door, word je namelijk om de drie seconden herkend en aangesproken. Druk, maar volgens Mod Mark en Mod Osborne is die interactie ontzettend belangrijk. RuneFest is één van die spaarzame evenementen waarbij je als fan je mening kwijt kan en er naar je geluisterd wordt, zelfs door de gasten die voor een dag in het jaar met de bekendheid van Kanye West rondlopen. 

RuneFest 2016

Niet alleen tijdens RuneFest neemt Jagex de mening van de community in acht voor het ontwikkelen van RuneScape, daarbuiten wordt nieuwe content namelijk bepaald aan de hand van stemmingen. Misschien is dat de reden dat een overladen zaal enthousiast lead designer Mod Osborne toeschreeuwt wanneer hij op de main stage paraat staat om de komende maanden van RuneScape door te nemen – onwaarschijnlijk wordt daarom elke aankondiging positief ontvangen. Dat de ontwikkelaars weer op één lijn proberen te komen met de fans is een verademing om mee te mogen maken en draagt zeker bij aan het saamhorigheidsgevoel dat RuneFest uitstraalt.

RuneFest 2016

Het is een hernieuwd saamhorigheidsgevoel, vertelt Mod Mark me wanneer ik hem eindelijk los weet te weken van het zoveelste groepje cosplayers dat een babbeltje met hem maakt. De populariteit die RuneScape grofweg tien jaar geleden spontaan vergaarde betekende ook een breuk tussen de ontwikkelaar en de community, maar die lijkt als je de interactie op RuneFest ziet alleszins gelijmd. En hoe kan dat ook anders in zo’n ruimte die gevuld is met mini-games - er kunnen Skill Chips verdient worden met vissen, handtekeningen verzamelen, ringwerpen en ga zo maar door -, RuneScape-gerelateerde booths, een lading spin-off games om te checken en meer inside jokes en gelach dan de gemiddelde gamebeurs? Het plezier spat van ieders gezicht af, en zelfs als je niets met RuneScape hebt werkt dat even aanstekelijk als gapen bij een Kristen Stewart-film. 

RuneFest 2016

Het is natuurlijk geweldig om rond te lopen op de evenementenvloer en overal waar je kijkt ontmoetingen te zien tussen mensen die elkaar normaal gesproken alleen in pixelige vorm tegenkomen. Anekdotres van de ontwikkelaars, zoals die over een jongen die drie jaar geleden alleen met zijn laptopje in een hoekje zat en inmiddels vrienden heeft gemaakt en compleet uit zijn schulp is gekropen, dragen hier alleen maar aan bij. Voor de Runescape-fans met een baksteen als hart is er echter veel meer te doen; tussen versieringen als een piratenschip, een fokking octopus(!) en ‘Mount Quidamortem’ door kunnen goodies verdiend worden met de Skill Games, kan Collectible Cardgame Chronicle: RuneScape Legends gespeeld worden, is er eten en drinken in overvloed, speelt een klein orkestje RuneScape-muziek en zijn er fantastische cosplayers te bewonderen. 

RuneFest 2016

En dan hebben we het nog niet eens gehad over VR-project BattleMage – mijn eerste Oculus-ervaring die verrassend goed beviel -, de eye-tracking gamebesturing van het goede doelSpecialEffect (dat gamen mogelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking) of het piratenschip waarin RuneScape: Idle Adventures te zien is. Er is genoeg te doen op RuneFest, maar als je zo’n grote groep spelers bij elkaar brengt moet er natuurlijk wel gezorgd worden voor een rij met PC’s waar ze hun favoriete game op kunnen spelen. Een grote tent net buiten de evenementenhal is om die reden de hele dag gevuld met meer dan honderd spelers die in Old School RuneScape gamemodus Last Man Standing spelen, of even inloggen op RuneScape 3 om hun Daily’s te voltooien. De opmerking van een in Mithril Armor gehulde tiener (lees: een blauwe lap stof die perfect inspeelt op de graphics van Old School RS) die door zijn vrienden naar buiten wordt gesleurd vat het collectieve plezier samen: “Why can’t we just stay here all weekend?”

RuneFest 2016

Na vijftien jaar is RuneScape verdeeld in de oude versie van de game en een nieuwe, maar van die verdeeldheid is niets te merken op RuneFest. Mensen van ALLE leeftijden lopen rond en hebben plezier en ik heb nooit eerder zo veel 50+-cosplayers bij elkaar gezien – na enkele praatjes gemaakt te hebben blijkt het dat veel ouders van RS-spelende kinderen bij de game zijn blijven plakken. Nu weet ik ook waarom ik na negen jaar afwezigheid mijn oude account weer eens zou moeten afstoffen; al is het alleen om even te kijken hoe gigantisch de bak content is die Jagex de afgelopen jaren aan de game heeft toegevoegd, en hoe hecht de community kan zijn in de wereld van Gielinor. Runefest 2016 bleek het perfecte affiche voor deze community, dat met zijn aanstekelijke enthousiasme mij zelfs een beetje gehyped kreeg voor de komende Expansions van RuneScape. 

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord