Ring Fit Adventure: is ├ęcht gamen en fit worden tegelijkertijd mogelijk? 

Gaat Ring Fit Adventure je leven veranderen? 2019-09-12T13:26:27
Nintendo heeft plots weer iets weirds aangekondigd voor de Switch. Nee, je hoeft geen karton te vouwen of in een microfoon te schreeuwen, maar je mag wel met een ring gaan wapperen met Ring Fit Adventure. Sceptisch? Stiekem kan het best een uitkomst bieden, zo vermoedt Sacul althans.

Ik ga geen aannames maken over jouw sportleven, maar ik weet wel hoe de mijne eruit ziet. In alle eerlijkheid vind ik het best crap om na een werkdag, met ook nog flinke reistijd, de motivatie te vinden om het huis uit te gaan om nog lekker actief te gaan doen. Een sportschool met macho gasten en naakte oude mannen is ook niet zo enorm aanlokkelijk als je het mij vraagt. Maar gelukkig kan je dit allemaal omzeilen door thuis oefeningen te doen; YouTube en de App Store en Google Play Store staan immers vol met workout video’s of apps. Echter wisselen ze flink in kwaliteit en moet je maar net eentje kunnen vinden die bij jou past.

 Ring Fit Adventure

Dit is waarom Nintendo met Ring Fit Adventure iets kan doen wat anderen niet kunnen: het makkelijk en leuk maken om te sporten. Wii Fit heeft al een goede poging gedaan, maar Ring Fit Adventure doet er nog een schepje bovenop. Er zijn twee aspecten die deze fitness-beleving anders maken dan andere ‘motivators’: de ring en het avontuur. Deze combo zorgt er dan weer voor dat je fitter wordt en dan heb je alle woorden uit de titel van de game te pakken: hatsa!

 Ring Fit Adventure
   

Magic Ring

De flexibele magische ring die je gebruikt heet de Ring-Con en kan je uitrekken en induwen als je een beetje je best doet. Hij werkt in tandem met een band die je je om je bovenbeen bindt (die heeft geen coole naam, misschien omdat Strap-Con iets te veel klinkt als iets waar Nintendo zich niet mee wil associëren). In beide accessoires knal je een Switch Joy-Con die op vernuftige wijze je activiteiten meet. Voordat je het weet ben je op je plaats aan het rennen, de ring aan het aanspannen als een pijl en boog of een Yoga-pose aan het vasthouden. Wist je trouwens dat de IR-Sensor op de rechter Joy-Con je hartslag kan meten door je duim erop te leggen? Nu wel!

 Ring Fit Adventure

Het is allemaal leuk en aardig dat je bewegingen perfect worden gevolgd door de accessoires (ik merkte in m'n speelsessie geen haperingen of glitches), maar het hele idee achter Fit Ring Adventure is dat je iets leuks te doen krijgt, waardoor je vergeet dat je aan het sporten bent. En dat lijkt in eerste instantie bizar goed te lukken. Nintendo heeft namelijk een echte adventure-game gemaakt, met een mega kleurrijke fantasiewereld, een kwaadaardige grote bad guy, collectibles, een spraakzame buddy die met je meegaaten zelfs turn-based combat.

 Ring Fit Adventure
  

Op avontuur, jij!

Dit is hoe het werkt: Je speelt lineaire levels (die wel splitsingen hebben) waarin je moet rennen, springen, obstakels uit je weg moet ruimen en tegen monsters moet vechten die op je pad komen. Rennen doe je door gewoon op je plek te blijven staan en te joggen; hoe harder je rent, hoe sneller je personage op het scherm door het landschap snelt. Door de Ring-Con te mikken en in te persen, vuur je een luchtstoot af om obstakels in de omgeving op te blazen. Mik je je ring op de grond en duw je hem in, dan spring je en kan je zelfs een tijdje blijven hangen als het je lukt om de ring ingedrukt te houden en dat is leuk! Ook ben je bezig met collectibles verzamelen en wissel je het joggen hier en daar af met andere oefeningen wanneer je bijvoorbeeld in een bootje belandt.

 Ring Fit Adventure

Ondertussen kom je kleurrijke monsters tegen, wat resulteert in een turn-based gevecht en voor een belangrijk onderdeel van de gameplay zorgt. Aanvallen en verdedigen doe je met Fit Skills die verdeeld zijn in de categorieën yoga, buik, benen en armen. De beestjes hebben kleuren die vervolgens overeenkomen met deze categorieën. Doe je een gele yoga-aanval op een geel monster, dan doe je bijvoorbeeld extra schade. Best een beetje alsof je een wateraanval op een Charmander doet dus. Je moet ook andere strategische overwegingen maken, want sommige oefeningen doen meer schade dan anderen, duren langer om weer op te laden of doen schade aan één, drie of vijf vijanden. Welke Fit Skills je doet, heeft dus impact op hoe goed je gevecht gaat verlopen.

 Ring Fit Adventure
  

Dé manier om te sporten?

Ring Fit Adventure zit verder volgepropt met minigames en modi waarmee je direct aan de fitness kan gaan met work-outs die zich specialiseren op bepaalde lichaamsdelen. Aan functies ontbreekt het in ieder geval niet. De vraag is alleen nog hoe lang de game je gemotiveerd kan houden om te blijven bewegen. Mijn eerste speelsessie vloog voorbij en met een beetje geluk weet het me ook gedurende een langere tijd te blijven motiveren. Volgens Nintendo bieden de meer dan twintig werelden in de Adventure-modus genoeg vermaak om je maanden lang bezig te houden. Maar stel dat het nou echt mijn voornaamste bron van sporten gaat worden, dan hoop ik wel dat er meer games of dlc komt om me bezig te houden.

 Ring Fit Adventure

Het mag duidelijk zijn dat ik best te spreken ben over Nintendo’s nieuwste experiment. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een adventure-game met scherpe graphics en interessante gameplay waardoor je niet eens doorhebt dat je aan het sporten bent. Als dit gaat betekenen dat ik niet naar een sportschool hoef (en dus ook geen lidmaatschap hoef te betalen), is dat toch bijzonder fijn. Misschien hoop ik iets te hard dat Ring Fit Adventure voor mij een succes gaat worden, want wie wil er nou niet fit worden op een leuke makkelijke manier? Ik ga in ieder geval m’n uiterste best doen om de game een goede kans te geven om te kijken of ik hiermee consistent blijf sporten. Als het lukt, kan dit best wel eens mijn leven veranderen. Jeetje, wat heftig.

Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord