Respect voor de casual gamer 

Respect voor de casual gamer 2012-09-17T13:13:19
Jarenlang was je als gamer onzichtbaar binnen de samenleving. Je leefde in een metaforisch diep, donker hol. Misschien wel een leeuwenhol. Want zo voelt het een beetje als je als niet gamer de gamewereld in wil stappen; een hol vol grommende leeuwen. Er zijn hardcore gamers die hun wereldje willen beschermen tegen dat wat ‘casual’ is. Het is best angstaanjagend. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De leeuwen, zoals Ward ze zondag in zijn blog noemde, zijn namelijk niet meer onzichtbaar.
Jarenlang was je als gamer onzichtbaar binnen de samenleving. Je leefde in een metaforisch diep, donker hol. Misschien wel een leeuwenhol. Want zo voelt het een beetje als je als niet gamer de gamewereld in wil stappen; een hol vol grommende leeuwen. Er zijn hardcore gamers die hun wereldje willen beschermen tegen dat wat ‘casual’ is. Het is best angstaanjagend. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De leeuwen, zoals Ward ze zondag in zijn blog noemde, zijn namelijk niet meer onzichtbaar. Games zijn een hot topic tegenwoordig. Zeker met de introductie van de Nintendo DS en Wii. Ward wil duidelijk maken dat ‘hardcore’ gamers niet bang moeten zijn voor de ‘casuals’ en zich niet moeten verstoppen in hun hol. Hij vraagt een beetje wederzijds respect en gastvrijheid.

Jarenlang waren games een ondergeschoven kindje. Er werd op neergekeken. Nu wil ineens iedereen iets met games, maar komen ze vaak aanzetten met de grootste bagger. Althans dat vind je al snel als je al jaren games speelt. Je vergeet dan echter dat veel mensen pas sinds kort iets hebben met het medium. Ze zijn nieuwsgierig en dat zorgt vooral voor positieve effecten voor de game-industrie. Waarom zou je die mensen wegjagen die geld in de game-industrie pompen? Het is een beetje als een bandje niet meer goed vinden als meer dan 123.928 mensen ze goed vinden. Het ligt voornamelijk aan het beeld dat je zelf hebt. Tijd om niet alleen wat te doen aan het beeld dat de casual hebben van de hardcore gamers, maar vooral ook tijd om iets te doen aan de beeldvorming van de casuals.

5. Ze zijn ouder
Voor oudere mensen moet je altijd respect hebben. Vooral de generatie boven de 40 begrijpt gamen niet zo goed, maar lijkt nu ineens de Wii ontdekt te hebben. Dat zijn misschien mensen die denken dat ze nu wel kunnen gamen, moeders die denken dat hun kinderen niet op hun luie reet zitten of gamers die in tegenstelling tot anderen wel wapperend voor hun tv durven staan. Na jarenlang je hobby te hebben genegeerd probeert je vader of moeder ineens een gesprek met je aan te knopen over die computerspelletjes. Het laatste wat je dan moet doen is iemand afbranden, uitlachen of een controller uit de handen trekken. Ze vinden het namelijk stiekem allemaal een beetje eng. Maar als ze samen de wereld mogen ontdekken vinden ze het vaak te gek. Laat ze dus onderling nog maar even bijleren over casual games, dan groeien ze vanzelf door naar een hoger niveau. Dat schiet daarentegen natuurlijk niet op als ze die inhaalslag niet mogen maken.

4. Ze zijn in de meerderheid
Niet alleen is de casual gamer ouder, de groep casual gamers is ook veel groter. Er zijn veel meer mensen die weinig van gamen afweten dan de experts die op een website als PU.nl komen. Evenals er veel meer mensen naar heerlijke Hollywood ‘popcornfilms’ in de bioscoop gaan, dan dat er mensen zijn die art house dvd’s kopen. Evenals er minder mensen zijn die de mono-editie van de nieuwe Beatles cd’s kopen dan mensen die de oude versies ook prima vinden. De ‘hardcore’ gamer is een fijnproever. Het is een lopende game-encyclopedie en weet precies wat hij wil. Bedenk je even dat de casual gamers in de meerderheid zijn. Er is daar veel meer geld te verdienen voor bedrijven die de taal, het jargon, van de gamer niet spreken. Wat wil je nou?! Het is een beetje alsof je het Nederlands aan alle Chinezen wil opleggen. Dat heeft geen zin. Geniet er nou maar van dat je samen kan ouwehoeren zonder dat de rest je verstaat.

3. Zij bepalen de regels
Casual gamers zijn ouder en in de meerderheid. Best wel vervelend als je bedenkt dat mensen die in de meerderheid en ouder zijn vaak de regels bepalen. Kijk maar eens naar die stofjassen in de politiek. Niet iedereen zit als Gerrit Zalm tijdens kantooruren op zijn PC Doom te spelen. Tegenwoordig zitten ze voornamelijk te Twitteren. Het vervelendste aan mensen die regels maken is wel als ze niet begrijpen waarvoor ze regels maken. Politici die games verbieden bijvoorbeeld. Die kunnen wij moeilijk begrijpen, maar zij ons evenmin. Hoe meer we ons verzetten, hoe meer we regelgevers voor het hoofd stoten. Laat die mensen dus lekker Bejeweled spelen in die 15 minuten koffiepauze. Scheelt misschien een hoop gezeik.

2. Zorgen voor groei
Maar waar zijn die casuals, die geen zak van gamen begrijpen, dan wel goed voor? Ze zijn goed voor de groei van de markt. Ze zorgen ervoor dat games zichtbaar zijn geworden en dat andere bedrijven geld willen steken in de markt. Dat betekent vanzelfsprekend dat er meer bagger uit gaat komen, maar ook dat er veel meer goede titels verschijnen. Het is niet voor niets dat we nu al het derde jaar op rij een top jaar hebben. En met de lift waarin de game-industrie zit, zal 2010 daar weer dik overheen gaan. Dat heeft echter niets te maken met de hardcore gamers. Dat heeft te maken met de casuals die de controllers hebben opgepakt en onder andere zijn gaan wapperen en besmet zijn met het virus dat wij al jaren voelen. Ook al staan al die Wii’s stof te happen. Dat weten die andere casuals niet. Die vergapen zich aan de verkoopcijfers van Nintendo en stoppen meer en meer geld in de markt. Motion gaming is nog niet zoals het zou moeten, maar het wordt steeds beter. Zie de casual gamers als de onderkant van een piramide. Ze tillen de hardcore naar een nieuwe hoogte die ze zelf nooit konden bereiken.

1. Zorgen voor innovatie
Tenslotte het allerbelangrijkste punt dat ik wil maken: Innovatie. Waarom krijgen we de Magic Wand en Project Natal? Niet omdat alle hardcore gamers de Wii links laten liggen, omdat dat wapperen maar niks is. Het heeft voornamelijk te maken met het feit dat de Wii als warme broodjes over de toonbank gaat. Stel je voor wat er gebeurd was als de Wii niet op was gepikt door mensen die normaal nooit gamen. Was motion gaming dan nu nog een leven beschoren? Dan hadden we ons weer een generatie gericht op graphics en spierballen. Anders is niet altijd gelijk goed, maar dat waren de eerste analoge sticks of 3D games ook niet. Ditmaal zorgen echter niet de hardcore gamers er voor dat de markt groeit, die hebben liever dat de industrie bleef zoals ie was. Maar hoe ga je ooit out of the box denken als je met zijn allen in de doos zit en er niet uit wil. Gamers zijn zo conservatief als de pest. Het is maar goed dat als die non-gamers de Wii hebben gekocht. Dus kom maar lekker uit jullie veilige hol en wees een beetje dankbaar.

Dit wil echter niet zeggen dat we bij PU.nl tijd en moeite moeten steken in al die bagger die op de markt komt. Wij zijn er immers voor de hardcore gamers. Daar is niets mis mee. Een beetje arrogantie ook niet. Maar erkennen dat de markt nu mede bepaald wordt, en misschien wel grotendeels, door casual gamers, daar is ook niets mis mee. Wij vermaken ons samen wel.

 

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord