PU's teletijdmachine: Wat speelden we in... 1991

PU's teletijdmachine: Wat speelden we in... 1991? 2015-03-09T13:19:03
Toenmalige toppers, vergeten floppers en nostalgisch geneuzel. In 'PU's teletijdmachine'-serie mijmert Graddus nog één keer weg bij een specifiek jaar uit de videogamegeschiedenis. Met vandaag: 1991!

In 1991 werd Boris Yeltsin de eerste vrij gekozen president van Rusland, leverde Nirvana met Nevermind de beste CD ooit af en schonk Oostenrijkse Arnie ons met Terminator 2: Judgment Day zijn magnum opus. Daarnaast verscheen de Super Nintendo: een console waarvoor zóveel klassiekers uitkwamen, dat je er spontaan een brok van in je keel krijgt. Pfff, is het echt alweer 24 jaar geleden?

Ja. Al weet ik zeker dat de oudere jongeren onderstaande games nog als de dag van gisteren herinneren...

Terminator 2

10. Civilization

Bij PU zijn we fan van titels waarin de geest van Sid Meier rondspookt... Behalve Tjeerd, dan: die is al bang voor zijn eigen schaduw. Jan daarentegen was als een kind zo blij toen hij onlangs een exclusieve één-op-één met de Godfather van het RTS-genre had. Ze zullen het ongetwijfeld ook even over Civilization hebben gehad - nog altijd Meier's meest succesvolle franchise ooit. 

9. Duke Nukem

Duke Nukem is de grootste bad-ass in de bizz. Niet alleen staat de spierbundel garant voor gruwelijke gunplay, maar ook politiek incorrecte one-liners waar de jonge garde nog het nodige van kan leren. Bij deze schrijf ik de heren Drake, Fenix en al die andere wannabee's dus een verplichte playthrough van Duke's backlog voor. Te beginnen met het klassieke 2D-avontuur uit 1991.

Duke Nukem

8. The Simpsons

Wie houdt er nu niet van The Simpsons? De gele familie debuteerde eind jaren '80 op TV, en groeide binnen de kortste keren uit tot fenomeen. Zo kwamen er in 1991 alleen al VIJF Simpsons-spellen uit: The Simpsons Arcade Game, Bart vs. the Space Mutants, Bart Simpson's Escape from Camp Deadly, Bart vs. the World en Bart's House of Weirdness. Whoa, mama!

7. Lemmings

Wanneer het over vergeten videogame-iconen gaat, mogen de Lemmings natuurlijk niet ontbreken. Sterker: het doet me pijn te bedenken dat er een hele generatie gamertjes is die de sullige wezentjes niet eens kent. En dus ook geen flauw benul heeft hoe leuk het is ze van een wisse dood te redden door de levels zó te reconstrueren, dat ze niet allemaal achter elkaar het ravijn in wandelen...

Lemmings

6. Street Fighter II

Een serie die de afgelopen 24 jaar wél met verve heeft doorstaan, is Street Fighter. Alhoewel.. Daar leek het lange tijd niet naar. Na het succes van SFII en talloze spin-offs, flopte deel drie immers behoorlijk. Het was pas in 2008 dat het geweldige Street Fighter IV zich weer naar de top knokte, een plek die het binnenkort te verschijnen deel vijf met hand en tand zal verdedigen. HADOUKEN!

5. F-Zero

Jaren, wat zeg ik, al meer dan een decennium wachten we op een nieuwe F-Zero! Zonde, want wie smacht er nu niet naar die ontzagwekkende speedboosts, zigzaggende tracks en Japanse techno-metal? Ik in ieder geval wel, en dat terwijl ik normaal gesproken toch fokking zéro met metal heb... Badum-tsssss. 

F-Zero

4. Final Fantasy VI

Wat mij betreft beleefde Final Fantasy zijn hoogtijdagen in het pixel-tijdperk. En eigenlijk de J-RPG als geheel, met spellen als Secret of Mana, Lufia en dus ook Final Fantasy. Vooral aan deeltje zes bewaar ik zoete herinneringen. Kefka is een bad-guy om van te houden, en, cruciaal: de charmante sprites verhullen dat de personages stiekem weirde, androgene Japanse freaks zijn!

3. Sonic the Hedgehog

Ja, Sonic was altijd al een snelheidsduivel, maar het tempo waarmee de carrière van de blauwe egel naar beneden is gekelderd blijft opmerkelijk. Met Sonic Boom als voorlopig dieptepunt. Tja, hardlopers zijn doodlopers en van die 'lange halen, gauw thuis'-mentaliteit wordt niemand blij. Of zou Sega's afgegleden mascotte zich toch ooit weer in de vaart der volkeren kunnen mengen...? 

Sonic the Hedgehog

2. The Legend of Zelda: A Link to the Past

Laatst zat ik op Marktplaats te speuren naar retro-titels. Niet voor mezelf hoor, nee: alle must-haves staan inmiddels keurig in m'n kast. De uitdaging is die shit voor een prikkie op te kop tikken en direct weer door te verkopen, tegen een mooie winst natuurlijk. A Link to the Past is daarbij altijd een mooie vangst. Terecht retepopulair, en compleet zó meer dan 50 euro waard. Ker-ching!

1. Super Mario World

Ik heb getwijfeld: moest Zelda niet op nummer één? Maar nee, uiteindelijk was dat nooit een echte optie. De beste game van 1991 is namelijk gewoon Super Mario World. Zucht, wat is deze masterclass in 2D-platformdesign nog altijd ongehoord speelbaar... Een evergreen, die eigenlijk alleen maar beter wordt naarmate de tijd verstrijkt: in videogameland een zeldzaamheid. 

Super Mario World

REACTIES (56) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord