Pro’s willen koers Fortnite meebepalen – Esport Hitjes 

Pro’s willen koers Fortnite meebepalen – Esport Hitjes 2019-10-07T23:57:06
Terwijl het League of Legends-wereldkampioenschap de poulefase nadert (meer in de volgende editie) is er genoeg nieuws. Het grote ding is dat zestien Fortnite-professionals een bond maken om mee te beslissen wat er gebeurt. Verder de winnaar van de Overwatch League, een gigantisch duur contract en een politiek statement.

Professionele Fortnite-spelers maken bond om met Epic te babbelen

Zestien professionele Fortnite-spelers zijn samen een groepje gevormd wat het platform moet vormen tussen Epic Games en de pro-scene. Dit comité genaamd, Fortnite Professional Players Association (FPPA), komt voor vijftig procent uit Noord-Amerika en de andere helft uit Europa. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal tot de beste spelers ter wereld behoren.

Waarom?

Een groot probleem binnen esport is de manier hoe professionals het spel spelen tegenover amateurs. Dit zorgt ervoor dat de balans op alle spelniveaus moet kloppen, terwijl het ook interessant moet blijven voor de zogenaamde casual. Dat betekent dat bepaalde updates niet altijd met gejuich worden ontvangen door de pro’s.

Een recent voorbeeld zijn de mech suits. Een hoop bestaande spelers en vrijwel iedere professionele speler was pissig, na deze toevoeging. Waarom? Omdat het een makkelijke manier was om de winst binnen te halen. Het was geen skill dingetje, het was er één pakken en alles rondom je vernietigen. Een gigantische verandering in de balans, maar waarschijnlijk wel één die de doelgroep aanspreekt.

Fortnite

CS:GO doet het ook

In Counter-Strike: Global Offensive-esport is er ook een Counter-Strike Professional Players’ Association (CSPPA). Deze is ook succesvol en bestaat behalve uit spelers ook uit mensen met verstand van het wereldje, zoals Mads Oland, lid van de FIFPro. In CS:GO is de CSSPA ontzettend succesvol.

De organisatie heeft onder andere gezorgd voor vaste vakanties voor professionele spelers, toernooisystemen waardoor spelers niet voor één wedstrijd ver hoeven te reizen en zijn nu bezig om te zorgen dat er een minimumloon ingevoerd wordt. Vrijwel iedere grote toernooi-organisator werkt met de CSPPA samen, omdat anders de teams gewoon niet meer komen.

Fortnite

Maar Fortnite is niet zoals CS:GO

Een groot verschil tussen Fortnite en CS:GO is de invloed van esports. CS:GO haalt bij de grootste toernooien een miljoen kijkers. Fortnite haalt dit ook, maar de spelersaantallen van Fortnite zijn vele malen groter. Ter vergelijking op het piekpunt behaalde CS:GO in september ruim 732.000 spelers en dat is de beste maand van 2019. Je kan dus concluderen dat CS:GO-spelers veel meer geïnvesteerd zijn in esport.

CS:GO en esport zijn niet van elkaar te scheiden. Als die scene wegvalt, gaat dat waarschijnlijk ook flink wat spelers kosten. Fortnite daarentegen is veel meer casual. Het wordt gespeeld door miljoenen mensen die het voor casual spelen. Esport is binnen Fortnite iets voor ernaast en niet iets wat verbonden aan zit.

Dit houdt tevens in dat het grootste deel van de spelers waarschijnlijk andere wensen heeft dan de professionele spelers. Professionele spelers willen vaak weinig verandering, omdat dat zorgt voor topprestaties. Casual spelers zullen waarschijnlijk meer van events houden die de map veranderen. Van nieuwe wapens die best af en toe wat sterker mogen zijn.

Fortnite

Slecht ontvangst

Wat de FFPA ook bepaald niet helpt is de vertegenwoordiging. In de commissie zitten acht spelers uit Europa en acht uit Noord-Amerika, maar enkel pc-spelers. Console-spelers zijn totaal genegeerd. Daarnaast wordt in het Twitter-bericht ook hard op afgevraagd wie deze zestien spelers hebben gekozen als vertegenwoordigers.

Daarnaast is de vraag of het verstandig is om dit te doen zonder professional met ervaring. Ik twijfel er oprecht aan of Epic Games er ook maar een beetje aandacht aan gaat besteden. Voor deze zestien spelers, zijn er vast zestien nieuwe in het miljoenenpubliek dat Fortnite trekt. Dit zijn spelers die nog maar net komen kijken binnen esports en over het algemeen geen grote fanbasis hebben.

Hoe dan ook gaan we zien wat er gaat gebeuren en of Epic Games de klachten van de professionals serieus nemen. Een ding is zeker: zelfs zonder de inmenging van de spelers is de esport-scene al een groot succes, want de finale van het solokampioenschap werd bijvoorbeeld op het hoogtepunt door ruim twee miljoen fans gekeken.

Fortnite

                  

San Francisco is kampioen Overwatch League Season 2

Tewijl Shanghai Dragons de harten van de fans veroverde, door van een seizoen zonder overwinning naar de play-offs te gaan, wist San Francisco Shock de algemene titel van de Overwatch League te winnen. Het team uit het oosten van de Verenigde Staten versloeg in de finale nieuwkomer Vancouver Titans. De overwinning levert ze ruim een miljoen dollar op.

Het einde van het tweede seizoen Overwatch League betekent ook het begin van de nieuwe opzet van de competitie. Vanaf volgend seizoen gaan teams thuis- en uitwedstrijden spelen. Dit betekent dat sommige organisaties van continent naar continent moeten vliegen. De Overwatch League heeft namelijk teams in Noord-Amerika, Azië en Europa. Hoe dit in de praktijk eruit gaat zien horen we later.

SFShock

                

Bankzitter weigert overstap van miljoen dollar

De Finse CS:GO-speler Aleksi ‘Aleksib’ Virolainen heeft een aanbod van een miljoen dollar van CompLexity Gaming voor twee jaar geweigerd. De in-game leider die op de bank is beland bij zijn team ENCE op de bank beland na slechte resultaten. Behalve een gigantisch loon, dat door prijzengeld nog kon oplopen, zou de Fin ook een mooi appartement in mogen gebruiken. Hij zou het offer echter naast zich neergelegd hebben, omdat hij niet in de VS wil wonen.

Ergens is de beslissing van Aleksib wel te begrijpen, Jason Lake, eigenaar van CompLexity Gaming, maakte onlangs gehakt van zijn spelers op Twitter na een slecht toernooi. Veel spelers vonden dit niet alleen respectloos, maar ook een teken dat er weinig vertrouwen is om te bouwen aan een team. Hoe de line-up van CompLexity eruit gaat zien is nog niet bekend.

Complexity

                 

Hearthstone-speler uit Hong Kong maakt politiek statement op toernooi

Ng ‘Blitzchung’ Wai Chung heeft een slechte beurt gemaakt bij de democratische republiek van China. De Hearthstone-speler riep in een interview na een wedstrijd iets in de trend van ‘Bevrijd Hong Kong!’. Mocht je onder een steen geleefd hebben; in Hong Kong is al maanden protest tegen de Chinese overheid, omdat zij meer invloed willen in de metropool. Tijdens deze demonstraties wordt onder andere bruut politiegeweld gebruikt om de demonstranten stil te krijgen.

De commentatoren, beide van Thaise afkomst, wilde niet geassocieerd worden met de uitspraken en doken achter hun bureau. Een paar seconde later volgde een reclame en ging de commentatoren door alsof het statement niet was gemaakt. Blitzchung gaf in een later statement aan dat het statement werd gemaakt om de demonstratie te steunen. Ondanks dat hij serieus vreest voor zijn veiligheid, vindt hij het zijn sociale plicht om de demonstratie te steunen.

Hearthstone

             

Op de agenda

League of Legends

Worlds 2019
Wanneer: 2 oktober - 11 november
Wat staat er op het spel: Miljoenen dollars
Tijden: In de middag en avond
Waar: Twitch

Counter-Strike: Global Offensive

Dreamhack: Rotterdam 2019
Wanneer: 19-20 oktober
Wat staat er op het spel: $100.000
Tijden: Nog niet bekend
Waar: Twitch

Dota 2

Dreamhack: Rotterdam 2019
Wanneer: 19-20 oktober
Wat staat er op het spel: $250.000
Tijden: Nog niet bekend
Waar: Twitch

Rocket League

Rocket League Championship Series Season 8: Regular Season
Wanneer: 6 oktober – 17 november
Wat staat er op het spel: Tickets voor het wereldkampioenschap
Tijden: In de avond in het weekend
Waar: Twitch

Paladins

Premier League 2019: Phase 2
Wanneer: 25 juli – 17 oktober
Wat staat er op het spel: Tickets voor het wereldkampioenschap
Tijden: Avond
Waar: Mixer

 

REACTIES (3) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord