Press X to jump: de minst vervelende tutorials 

Press X to jump: de minst vervelende tutorials 2017-11-29T13:47:38
Aah, de tutorial! Noodzakelijk kwaad of volslagen waardeloos obstakel? We moeten er hoe dan ook doorheen aan het begin van veel games en dan wordt het zeer gewaardeerd als ontwikkelaars er nog iets leuks van proberen te maken. Zie hier de tofste tutorials ooit, of beter gezegd: de minst vervelende.

Zul je altijd zien, sta je te popelen om bad guys af te knallen of om die boeiende gamewereld te mogen ontdekken, moet je eerst zo’n suffe tutorial doorlopen. Zucht! Ja, we snappen het, de beginner moet de controls leren, maar ik ben heus niet vergeten hoe ik moet lopen en richten. En de stoere held die ik zogenaamd speel al helemaal niet! Hoe goed een openingsscène ook is, tutorials weten onze eerste stappen in een game regelmatig zwaar te vertragen en soms haalt het ons zelfs helemaal uit de ervaring. Skippen die handel!

Maar skippen is helaas zelden een optie. Wat voor ontwikkelaars wél een optie is, is om onze intelligentie niet te beledigen en van de tutorial een daadwerkelijk interessante ervaring te maken, zodat je niet eens zou willen skippen! Zo heel af en toe lukt ze dat behoorlijk en is de intro-gameplay bijvoorbeeld perfect verweven met de lore van de game, is het echt leuk om te doen of gebeurt er gewoon iets heel grappigs. En nee, in shooters als soldaat op de trainingsbaan telt niet als een leuke tutorial. Die afgezaagde ongein willen we nooit meer zien, begrepen?
  

Far Cry 3: Blood Dragon - “To look around, look around.”

De beste tutorials zijn de tutorials die zichzelf niet al te serieus nemen, waarbij maker niet bang is om toe te geven dat wat je doet eigenlijk ontzettend suf is. De 80’s spin-off van Far Cry 3 slaat hier een tikje in door, door er een tutorial in te stoppen, púúr en alleen om tutorials belachelijk te maken. Het resultaat mag er wezen. Collega cyber-soldaat en top notch klootviool Spider activeert voor de lol op afstand een tutorial-programma in het systeem van hoofdrolspeler Rex. Rex kan er niet om lachen.  

    

Portal 2 - “When you hear the buzzer, stare at the art.”

Sommige tutorials zijn zo debiel dat het voelt alsof je onderdeel bent van een of ander ziek experiment, in een lab gerund door een kwaadaardig computerbrein. Meestal niet echt wat je zoekt in een game. Tenzij je Portal speelt natuurlijk! Alleen een computer zou kunnen verzinnen dat een paar seconden gedwongen naar een schilderijtje staren een goede mentale oefening is. Gelukkig komt 99.999 dagen later de iets meer ‘menselijke’ Wheatly je wakker maken, om je te helpen ontsnappen uit deze treurige situatie. Hij maakt zich ernstig zorgen om je geestelijke gezondheid zodra je begint te springen als hij je vraagt te praten...

    

Prey - “Looks like we have some tests to run through today”

Gelijk maar even door met een tutorial die in precies hetzelfde straatje valt als Portal 2. Net als in Portal 2 stap je in het begin van Prey namelijk ook in een wetenschappelijk experiment dat nergens op lijkt te slaan. Je leert er eigenlijk alleen hoe je moet springen en dingen gooien, maar het voelt wel als een echte tutorial, in de zin dat je nutteloze opdrachten uitvoert, voor een gast die je niet kent. Klinkt suf, maar deze tutorial heeft een extra bevredigend einde: die gast die je opdrachten geeft wordt aangevreten door een glibberig rookmonster, dat zich voordeed als een koffiemok.

   

Fallout 3 - “Walk to Daddy”

In tutorials moet je soms dingen leren die een gemiddeld gamepersonage heus wel allang kan. Zoals bijvoorbeeld, ik noem maar wat, lopen. Waarom het dan niet gewoon helemaal geloofwaardig maken en écht te beginnen bij het begin, als je personage daadwerkelijk niks kan en je met hem zijn eerste stapjes zet! In het begin van Fallout 3 doe je precies dat en maak je heel wat eerste keren mee. Zoals bijvoorbeeld geboren worden en meteen je eigen naam en uiterlijk kiezen. Huh, wat!? Mocht je trouwens geen zin hebben in de rest van de tutorial het opgroeiproces, dan kun je ook proberen om als baby uit de Vault te ontsnappen.

   

LittleBigPlanet - “Just push it a little for dainty tippy toes…”

Eén naam, twee woorden: Stephen Fry. Natuurlijk! De allervriendelijkste platformer ooit kan niet zonder de allervriendelijkste tutorial voice over. De bekende Britse komiek komt je de boel wel even rustig uitleggen. De gameplay basics heb je snel door, maar gelukkig heb je ook een mega uitgebreide create mode, waar Stephen nog veel meer te vertellen heeft. En ik schaam me er heus niet voor: ik heb nooit iets fatsoenlijks kunnen bouwen met die create mode, ik hing er alleen rond om die rustgevende tutorials te horen...

   

Dead Space - “Cut off their limbs!!!”

De kortste en mogelijk meest effectieve tutorial vinden we de donkerste game op deze lijst. Als je met Isaac het verlaten ruimteschip binnenwaggelt, is rennen voor je leven in het begin het enige wat je kunt. De Necromorphs lijken onoverwinnelijk, tot je in een kamer komt waar heel groot in bloed “CUT OF THEIR LIMBS” op de muur geschreven staat en een vreemd soort gereedschap op tafel ligt. Alsof die hint nog niet duidelijk genoeg was, krijgt Isaac nog eens netjes een melding op zijn schermpje: “Shoot the limbs off of the enemies for extra damage”. Meer hoef je gewoon niet te weten.     

    

Tomb Raider - “Press Action and I’ll vault up onto it”

Wie de originele Tomb Raider gespeeld heeft weet dat de controls in die game niet bepaald eenvoudig zijn. Gelukkig krijgen we om te oefenen een persoonlijke rondleiding door de Croft Manor, die Lara heeft omgebouwd tot haar eigen trainingsparcours. Wat deze tutorial uniek maakt is de vreemde manier waarop Lara tegen jou over zichzelf praat, alsof ze weet dat ze in een tutorial zit en dat jij haar bestuurt. “While I’m in the air, press and hold the action button to make me grab the ledge…” Wat voor bizarre out-of-body experience is dit?!  

    

Bonus: de meest verschrikkelijke tutorial ooit - Driver

Voor de gein ook nog even een voorbeeld van hoe een tutorial absoluut niet moet. In Driver moest je eerst een lijst capriolen afwerken in een parkeergarage, om te bewijzen dat je wel genoeg autorij-skills had voor de baan. Je moest zelf maar uitvogelen hoe je een bijvoorbeeld een ‘reverse 180’ of een ‘burnout’ doet en het ergste was: het moest binnen één minuut! Menig controller en/of game disc zijn hier door de gamer gevlogen.

Oké, genoeg geleerd. Jaaa, ik snap het, laat me nu maar gewoon verder spelen, verdomme. De ideale tutorial is eigenlijk toch gewoon geen tutorial. De beste games leren je gaanderweg wel alles wat je nodig hebt. Hmm, of misschien moeten we weer helemaal terug naar het ouderwetse instructieboekje... Of weet jij nog meer games met toffe tutorials? Deel die dan vooral in de comments, want ze zijn best zeldzaam!

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord