Potentiële settings voor de volgende Battlefield 

Potentiële settings voor de volgende Battlefield 2016-10-22T16:36:08
Battlefield 1 is uit! Dijk van een game! Heeft het dan zin om nu al te gaan speculeren over de volgende Battlefield? Nee, natuurlijk niet. Maar leuk is het wel, dus we doen het lekker toch. Wat is een geschikt tijdperk/universum om de volgende keer in neer te strijken?

Na vele games met moderne oorlogsvoering en een gekke uitstap naar de pliesie, was het tijd voor iets anders. Er werd gespeculeerd en door velen gehoopt op een nieuwe Battlefield in de Tweede Wereldoorlog, maar ging DICE nog een stapje verder terug in de tijd en Battlefield 5 werd Battlefield 1. Aanvankelijk een opvallende keuze, aangezien we de Eerste Wereldoorlog al snel associëren met zaken als saaie loopgraven en heel veel modder. Gelukkig bleek al snel dat DICE de geschiedenisboeken beter kent en dat ze er (met hier en daar wat creatieve vrijheid) iets heel spectaculairs van hebben kunnen maken.

Maar wat nu? EA wil altijd meer Battlefield en Battlefield 1 klinkt slechts als een begin. Waar moet de serie na zo’n originele setting als de Eerste Wereldoorlog naartoe? Hier enkele Battlefield-waardige opties, met als belangrijke voorwaarde: guns, guns en nog eens guns!
   

Gewoon terug naar de Tweede Wereldoorlog?

Na 1 komt 2, dus dit lijkt de meest voor de hand liggende volgende stap. Lekker terug naar de roots van de serie? Niemand zal vergeten hoe WO2-shooter-moe we ooit waren, maar nu die overvloed aan nazi-knallers ver achter ons ligt, begint het ergens wel weer te jeuken. Een frisse blik op deze immens interessante periode is wat we nodig hebben en nu DICE ook singleplayer serieus lijkt te nemen, is dat precies wat ze kunnen afleveren. Er zijn nog zo veel boeiende verhalen te vertellen, die met de huidige technologie fantastisch uit de verf zouden komen. Ook qua multiplayer kun je er nog alle kanten mee op, al is het wapentuig is veelal bekend terrein. Of moet ik zeggen vertrouwd terrein?

Voordelen: de kans op de ultieme Tweede Wereldoorlog-game

Nadelen: Gaap, been there… bovendien, een game waarin we als nazi’s kunnen spelen, zien we dat tegenwoordig nog gebeuren?

   

De Koreaanse Oorlog

Als originaliteit is wat DICE zoekt, dan is de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea een uitstekende kandidaat. Want hoeveel games kun je opnoemen die zich afspelen tijdens de Koreaanse Oorlog? Precies, geen één! Dat dat misschien komt omdat deze setting niet zo heel erg tot de verbeelding spreekt, negeren we hier voor het gemak even. Leken zien misschien alleen een soort verlenging van WO2 met amper nieuwe wapens, maar juist daarom verdient dit eerste grote conflict van de Koude Oorlog een eigen Battlefield game.

Voordelen: een relatief onbekend slagveld, met super dikke primitieve straaljagers en helikopters

Nadelen: te weinig verschil met WOII?

    

Het wilde westen

Nu kunnen we wel gewoon elk gewapend conflict uit de twintigste eeuw afgaan, maar waarom gaan we niet nog even een stukje terug, richting de chaos van het Amerikaanse Wilde Westen? We zitten momenteel namelijk in een soort collectieve Cowboy-fase en daarom kijk ik bij deze DICE lief aan voor een dikke Western Battlefield. Wat prima kan werken! Hierbij moet je niet denken aan 32 versus 32, maar meer een soort free-for-all met meerdere posse’s van max 8 spelers. En dan niet iedere speler McCree, nee, daadwerkelijke klasses als de gunslinger, rifleman en shotgun messenger! En natuurlijk de slangenolie verkopende kwakzalver als medic. Wat vervoersmiddelen betreft zullen we het moeten doen met paarden en koetsen, maar dat mag de pret niet drukken. Nu al zin in!

Voordelen: Cowboys, paarden, guns, dynamiet!

Nadelen: Geen tanks of vliegtuigen. Concurrentie van Red Dead Online.

   

Steampunk!

Het gebrek aan gemotoriseerde voertuigen in bovenstaande setting is vrij eenvoudig op te lossen door de overstap te maken naar de wondere wereld van de steampunk. Deze graaggeziene stijl in games ligt trouwens sowieso al niet ver van hoe DICE de Eerste Wereldoorlog heeft neergezet. Een likje fantasie, een dosis alternatieve geschiedenis en wat overdreven versierd wapentuig, en je hebt in een handomdraai hele dikke steampunk DLC voor Battlefield 1! Met een compleet nieuwe game in steampunk kun je helemaal alle kanten op, waarbij ik al snel denk aan stoom aangedreven mechs, vechtend bronskleurige, neo-futuristische steden. Geef!

Voordelen: eindeloze mogelijkheden in wapens en voertuigen, brute visuele stijl

Nadelen: fantasy en Battlefield, gaat dat wel samen?

     

De toekomst

DICE heeft het in 2006 al eens gedaan met Battlefield 2142 en een tijdje terug lekte er opeens een trailer van Battlefield 2143. Dit bleek een hoax te zijn, maar het zette je wel aan het denken of we misschien stiekem wel trek hadden in een Battlefield die zich afspeelt in de (al dan niet verre) toekomst. Waar Call of Duty sinds 2014 vuistdiep in de scifi zit, heeft Battlefield het de laatste jaren bij het realisme gehouden en dat is eigenlijk wel goed zo. Mocht DICE toch een keer die kant op willen, dan kunnen we rekenen op een veel grittier/minder gelikt toekomstbeeld dan we kennen uit 2142. Als we op Battlefield 1 af mogen gaan zal de nadruk liggen op de doffe ellende van oorlog. Een post-apocalyptische oorlog misschien?

Voordelen: Minder beperkt door realisme

Nadelen: de clichés van space marines, mechs en laserwapens liggen op de loer

   

Andere Universa die de Battlefield-behandeling verdienen

Een jaar geleden waren we allemaal in de ban van Star Wars Battlefront en hoewel het bij lange na niet de Battlefront III bleek te zijn waar fans zo op hoopten, bewees het wel dat DICE van wanten weet met bestaande IP’s! De volgende twee klassieke game-universa zouden bijzonder prima smaken met een Battlefield sausje.
      

StarCraft

Ooit een game gewild waarbij je zelf op een van de vele buitenaardse slagvelden van StarCraft rondloopt? Eh tja, Blizzard eigenlijk ook wel, tot ze third-person stealth action game StarCraft: Ghost cancelden tenminste… Logisch ook, StarCraft werkt helemaal niet in stealth, StarCraft draait om full blown, chaotische, totale oorlog! Als Blizzard niet toevallig al een eigen koddige multiplayer shooter had, dan was een StarCraft Battlefield een verdomd mooie optie geweest.

Voordelen: Toffe lore, epische scifi veldslagen met een enorm assortiment aan units en wapens.

Nadelen: Met de drie radicaal verschillende factions is balancing een flinke uitdaging.

    

Command & Conquer: Red Alert

Je zou het haast vergeten, maar het Tiberium-universum heeft al een best toffe first person shooter, genaamd Command & Conquer: Renegade. De singleplayer campaign was matig, maar de opvallend Battlefield-achtige multiplayer is juist sterk ondergewaardeerd! Hoe gaaf zou het zijn als we ook zo’n dergelijke game konden krijgen in de wereld van Red Alert? Je weet wel, die alternatieve tijdlijn waarin de Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgevonden en de Koude Oorlog een hele hete wordt. C&C komt waarschijnlijk nooit meer terug, RTS is doder dan ooit, maar als ze ooit iets iets van Red Alert tot leven willen wekken, laat het dan door DICE doen.

Voordelen: Geniale sfeer, veel variatie in voertuigen, kant en klare classes en niet te vergeten Tesla Coils.

Nadelen: Eh.. geen? Gaan jullie maar zoeken naar problemen met dit fantastische idee, dan zet ik Hell March alvast op...

  

Och, er zijn er nog veel meer richtingen die DICE kan inslaan. Zo heb ik het nog niet eens over Vietnam gehad en zijn velen van jullie, net als Bas, heel erg toe aan Bad Company 3! Welk slagveld zou jij het liefst betreden in de volgende Battlefield? Vertel het ons in de comments!

 

REACTIES (60) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord