PES 2015 Tips & Tricks Guide 

PES 2015 Tips & Tricks Guide 2014-11-16T13:34:54
Nee, PES 2015 is niet de FIFA-beater waar we met z'n allen op hadden gehoopt. Toch biedt de footie een leuke, arcade-achtige ervaring die dieper gaat dan-ie op het eerste gezicht oogt. Bak je er weinig van? Geen zorgen: coach Graddus geeft training...

Easy to pick up, difficult to master. Een gevleugelde uitspraak die al jaren van toepassing is op Pro Evolution Soccer. En - ook al is-ie verre van perfect - PES 2015 is hierop geen uitzondering. Het zorgt ervoor dat iedereen direct van het spektakel kan genieten, maar alleen de grootste die-hards alle ins- en outs onder de knie krijgen. Die vervolgens weer meedoen aan het internationale PES-kampioenschap, waarin de eer van volk en vaderland, alsook een aanzienlijk geldbedrag op het spel staan.

Ben jij dit jaar de Nederlandse afgevaardigde? Prent de volgende coaching-tips dan goed in je hoofd! En hé, wie weet kan ik na vanavond dan aan de slag als bondscoach...

Graddus van Gaal

 

PES 2015 tip 1: Tweak je suf

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. En ook PES 2015 gaat dieper dan de archaïsche interface op het eerste oog doet vermoeden. Sure, je geduld wordt op de proef gesteld, met soms zelfs slow-down in de MENU's, maar uiteindelijk maakt het je een beter mens. Of in ieder geval een betere voetballer.

Want potverdorie, kun je weer veel opties en slidertjes tweaken. Te beginnen met de gamesnelheid, die ik standaard op +1 zet. Op de defaultsettings speelt PES 2015 namelijk erg traag; iets wat ik niet vind passen bij het arcade-karakter. Met een lichtelijk opgeschroefde snelheid echter gaat het dribbelen, tikken en schieten soepel als vanouds.

Neem ook de tijd voor taktiek. Zo loont het de moeite om meerdere aanvals- en verdedigingsopstellingen te creëren, die je tijdens de wedstrijd met één druk op de knop activeert. 1-0 voor? Parkeer het busje, of ga juist op zoek naar die beslissende tweede. Hetzelfde geldt voor standaardsituaties: als een ware Mourinho kun je allerlei varianten instuderen. 

pes 2015

 

PES 2015 tip 2: Speel op het scherpst van de snede

Voetbal is oorlog. Bloed aan de paal. Strijden voor elke meter. Iets wat wij Nederlanders helaas nog wel eens vergeten in onze eeuwige zoektocht naar sexy, aanvallend spel. 

Vergeet in PES 2015 dus niet zo af en toe het scheermes te hanteren. Niet alleen is dit de snelste manier om een aanval te onderbreken en een pijlsnelle counter te lanceren, je hebt ook nog eens kans de tegenstander te blesseren. Not done? Ha, niet als je opponent met Barcelona speelt en Messi keer op keer door je defensie dribbelt. 

Daarbij is hard spelen gewoon leuk. De scheidsrechters zijn namelijk lekker laid-back, en grijpen pas naar een rode kaart wanneer je een doorgebroken speler op zijn achillespezen trapt. Bovendien schreeuwen je tegenstanders heel hard 'AAAAAAAAH' wanneer je ze een rotschop verkoopt. En om dat te waarderen, mijn beste voetbalvrienden, hoef je echt geen Willem van Hanegem te heten.

pes 2015

 

PES 2015 tip 3: Een breed veld bij aanval, smal bij verdediging

De aanval is de beste verdediging. Dat weet elke Jan Lul. En in PES 2015 is deze voetbalwijsheid meer van toepassing dan ooit. Ja, verdedigen is makkelijker dan in FIFA. Maar daartegenover staat dat aanvallen ook eenvoudiger is. 

Voor dat laatste is een breed veld vereist. Spelen met vleugelspelers dus, of in ieder geval opkomende backs. De edele kunst der voorzetten en met een targetman of fysieke '10' het balletje erin koppen, is in PES 2015 immers weer terug van weggeweest. Ook de lobpass - dus de hoge dieptebal met Y - is een verrassend sterk wapen.

Toch in de verdrukking? Draai één en ander dan om. Zorg ervoor dat je tegenstander in de trechter belandt, door de mat zo smal mogelijk te maken. Zet pressie, ook met de A.I. Zeker met een beer op '6' en twee sterke centrale verdedigers, heb je de bal zó weer terug. Vergeet 'em alleen niet weer snel in te leveren bij je vleugels of backs. Want de aanval is... precies.

pes 2015

 

PES 2015 tip 4: Leer de trucjes

Zonder de bal kun je niet winnen. Helemaal in PES 2015. Per slot van rekening is Konami's footie de virtuele dribbelkoning, de Zinedine Zidane van de spelcomputer. Maar echt, de game heeft meer trucjes in z'n repertoire dan Hans Kazan!

En alhoewel sommige er eigenlijk alleen cool uitzien en vooral bedoeld zijn om je opponent voor joker te zetten, zijn er veel ook gewoon erg funtioneel. De Flip-Flap, bijvoorbeeld. Of de Gambetta. Klinkende namen, die gelukkig helemaal niet zo lastig zijn als ze in eerste instantie wellicht klinken. Alhoewel... de laatste keer dat ik een Bergkamp Feint probeerde, leek het er meer op alsof Roland Bergkamp van FC Emmen aan de bal was.

Bekwaam jezelf dus in het perfect uitvoeren van PES' tricks, bijvoorbeeld door het checken van tutorial-video's. Zorg er dus wel voor dat je ze in de wedstrijd ook daadwerkelijk KAN: er zijn weinig zaken die je tegenstander meer diss-amunitie geven dan een mislukte Marseille Roulette...

pes 2015

 

PES 2015 tip 5: Schieten, schieten, schieten

Als je niet schiet, kun je niet scoren. Niet het eerste cliché in deze feature, wel het belangrijkste. De keepers in PES 2015 zijn namelijk de slechtste die ik OOIT in een footie heb gezien. En ja, dat is inclusief Sensible Soccer. Serieus, de perenplukkers hebben de bal letterlijk alleen wanneer-ie recht op ze afkomt.

Zie je dus een gaatje? Schiet. Zie je een gaatje waarbij je denkt 'hmmm, is dit niet te ver van de goal?'. Schiet. Zie je een gaatje, maar staat er een verdediger voor je neus, is de bal half lek en ligt hij net op een molshoop? Schiet, schiet, schiet. En scoor.

pes 2015

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord