PES 2015 - Preview 

PES 2015 - Preview 2014-10-16T01:01:27
FIFA 15 scoorde onlangs een 91. Pro Evolution Soccer 2015 weet dus wat het te doen staat. Maakt de game kans? Wannabee-Johan Derksen Graddus geeft een voorlopige analyse over de verdediging, middenveld en aanval van Konami's footie.

Zo, stelletje notoire nitwitten. Nu zijn jullie natuurlijk retebenieuwd of PES 2015 zich een beetje kan meten met het almachtige FIFA. Nou, snotneuzen, jullie zijn aan het juiste adres hoor: ik loop al een jaartje of vijftien mee in het internationale voetbalgamewereldje. Ja, ik mag er misschien uitzien alsof ik spiritus snuif en onder een viaduct slaap, ik weet precies waar ik over praat. Uitgesproken, uiteraard. Er zijn al genoeg ja-knikkers en kontenkruipers.

Dus, een analyse van Konami's nieuwste? Komt-ie. Stelletje blagen...

pes 2015

 

PES 2015: De verdediging

De aanval is de beste verdediging, sprak Neêrlands grootste voetbalfilosoof ooit en daar sloot ik me jarenlang bij aan. Tot het W.K. van 2014. Want bij Michels, viel ons Totaalvoetbal in Brazilië van zijn voetstuk. Het was werkelijk niet om aan te gluren. Maar goed, rendement bracht het wel. En wie ben ik dan om te blijven bromsnorren?

Dat terzijde, heeft ook Pro Evolution Soccer het nooit echt van zijn solide basis moeten hebben. Menu's met het lettertype 'jaren '80-faxmachine', een harde PLOING! wanneer je iets selecteert - het enige wat nog mist, is één of andere Hans Kraaij senior-imitator die het commentaar verzorgd. Huh, zit die er ook standaard in? Val me niet voortdurend in de rede, ijdeltuit. 

Helaas boekt deze rigide speelstijl voor PES geen resultaat. In de titel staat 2015, maar de presentatie ademt dezelfde mottenballengeur als mijn colbert. Oké, dankzij de Fox Engine ogen spelers van dichtbij wel aardig. De stotterende framerate en fletse waas echter zijn onvergefelijk. En nee, voordat je weer bijdehand gaat doen: da's niet omdat ik nog zo'n oude beeldbuis heb staan. 

Ook het stuitende gebrek aan teams en het feit dat ik dingen als vies wordende shirtjes, een slijtende grasmat en zelf kunnen juichen mis, werken niet mee. Naast FIFA 15 is het bijkans lachwekke... Oh, we gaan naar de reclame.

pes 2015

 

PES 2015: Het middenveld

Zoals elke voetballiefhebber weet, worden wedstrijden op het middenveld gewonnen. Hier wordt de balans bewaart, en lopen waterdragers als Nigel de Jong zij aan zij met briljante creatievelingen als eh... sorry, een recent vaderlands voorbeeld schiet me even niet te binnen. Hoe dan ook, een evenwichtige opstelling dus. Iets wat bij PES van oudsher toch wel snor zit... Trouwens, over snorren gesproken: heb je al gezien hoe mooi de mijne getrimd is?

Voor 2015 tapt PES uit een bekend vaatje. Waar de laatste delen immers steeds meer op realisme focusden, keert Konami nu terug naar z'n roots. De heilige arcade drie-eenheid: tikken, dribbelen, blaffen. En dat werkt werkelijk heerlijk. In tegenstelling tot FIFA, waar vooral verdedigen een kunst is, is het bij PES echt pick-up-and-play. Binnen no-time schudde ik de meest swingende aanvallen uit m'n mouw. Daarnaast lijkt geen speelstijl overpowered. Balans. En ja, dan kijk ik toch even met een verwijtende blik naar snelheidsfestijn FIFA.

Desondanks loop ik nog niet vooraan in de polonaise - zit ook niet in mijn karakter. De keepers in PES zijn namelijk perenplukkers. Vliegenvangers. Kent u die rode sluitpost van NAC? Dat idee. Ook mis ik vooralsnog een bepaald stukje dynamiek, wat bij FIFA dankzij de duizenden animaties en Impact Engine absoluut wél snor... Ah, weer een reclameblok.

pes 2015

 

PES 2015: De aanval

Door met de aanval. De linie die de doorslag geeft. Nét die flits van brille, waardoor een wedstrijd - soms onterecht - in het voordeel van de misschien wel mindere ploeg wordt beslist.

Kent PES 2015 dit soort momenten? Op het eerste oog niet. Deze footie lijkt in alles een solide pakket te worden, waarin teambalans het wint van egoïstische uitspattingen. Een bijna old-skool ervaring, uit een tijd dat voetbal nog simpel was en de voorstopper van je lokale cluppie nog wel eens een training wou skippen omdat-ie tot diep in de nacht whiskey uit de navel van de plaatselijke slet had lopen likken.

Totdat je die eerste poeier van een meter of dertig achter de grabbelende handen van de keeper knalt. Een pirouette op randje zestien inzet, een verdediger door zijn benen tikt en een lepe schuiver binnenkant paal plaatst. Of gewoon als Barcelona in zijn beste dagen bijna een helft lang op balbezit speelt. Dan ineens besef je dat PES 2015 ons tracht de essentie van het edele elf-tegen-elf voor te schotelen: fun. En ben je spontaan alle missers vergeten.

Of het genoeg voor de zege is? Waarschijnlijk niet. Maar goed, ik ben dan ook een raspessimist.

pes 2015

 

Verwachting

PES 2015 doet denken aan József Kiprich. Voor de jongere lezers: deze voormalig Feyenoord-spits had het voorkomen van een stratenmaker, dezelfde speelstijl ook, maar gaf altijd alles voor het team en kende soms, heel soms een moment van genialiteit. Een cultfenomeen. Net als... precies.

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord