Okami is de beste Zelda-game die geen Zelda is 

Okami is de beste Zelda-game die geen Zelda is 2019-07-12T10:40:31
Er zijn maar weinig ontwikkelaars buiten Nintendo die een episch en tegelijk toegankelijk avontuur zoals de Zelda-games in elkaar kunnen zetten. Het inmiddels opgeheven Clover Studio kreeg het echter voor elkaar met Okami. Michel speelde deze adventuregame opnieuw op de Switch en hervond zijn liefde voor deze tijdloze klassieker.

Laat ik voorop stellen dat Zelda mijn favoriete franchise ooit is. Natuurlijk zitten er een paar minder goede delen in de reeks; niets is perfect, ook niet een van de meest geprezen gamereeksen ooit. Maar met games als Breath of the Wild, Ocarina of Time, Majora’s Mask, Wind Waker en A Link to the Past weet geen andere IP zoveel prachtige virtuele herinneringen bij mij te creëren. Natuurlijk hebben diverse ontwikkelaars in al die jaren geprobeerd de torenhoge kwaliteit van de Zelda-games, in combinatie met de avontuurlijke gameplay van de reeks, te evenaren of zelfs maar te benaderen. Wat mij betreft is dat niemand écht gelukt, behalve Clover Studio.

Okami


Deze Japanse ontwikkelaar viel onder Capcom en heeft voordat het zijn deuren sloot diverse cultklassiekers uitgebracht, waaronder Viewtiful Joe, God Hand en Okami. Laatstgenoemde game verscheen oorspronkelijk op de PlayStation 2, maar is inmiddels op diverse moderne platformen beschikbaar, waaronder de PlayStation 4, Xbox One en Switch. Je kunt op laatstgenoemde platform de game via de eShop kopen, of – zoals ik heb gedaan – de Japanse fysieke versie importeren. Het spel is toch geheel Engelstalig en via diverse kanalen, zoals Nedgame, kun je er relatief goedkoop aankomen. 

Kleurrijke cast

Hoewel ik het spel oorspronkelijk op de PlayStation 2 speelde en ik Okami sindsdien nooit vergeten ben, heeft mijn recente speelsessie met Okami op de Switch mijn liefde voor dit epos weer doen aanwakkeren. Want wát is dit spel – bij Clover Studio ontwikkeld door Hideki Kamiya, de man die bij PlatinumGames verantwoordelijk is voor Bayonetta en The Wonderful 101 – een geweldig avontuur dat de beste elementen die we uit Zelda kennen bevat.

Okami

Net als de meeste Zelda-games biedt Okami een groots virtueel landschap dat tegelijk duidelijke grenzen kent, waardoor verdwalen of lang rondtrekken zonder enig idee waar je naartoe moet gaan er niet in zit. Okami heeft een centrale hub vergelijkbaar met Hyrule uit Ocarina of Time en Twilight Princess – niet al te groot, maar toch dusdanig uitgestrekt dat het voelt alsof je op een episch avontuur bent.

Net zo belangrijk zijn de diverse kleurrijke personages in de game die allemaal komische en tegelijk aandoenlijke karakters hebben. Zo is er het stille hoofdpersonage Amaterasu, de godin van de zon en het universum, die in de vorm van een wolf bestuurbaar is. Het stille karakter van de wolf doet denken aan de even stille Link uit de Zelda-games. Hoewel Amaterasu op een indrukwekkende wolvenhuil hier en daar stoïcijns stil blijft, heeft ze een minuscuul maatje in haar vacht genaamd Issun. Dit wezentje zorgt niet alleen voor de nodige komische en sarcastische opmerkingen, hij geeft spelers ook regelmatig tips over hoe het avontuur verder voortgezet moet worden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Navi uit Ocarina of Time.

En zo zit Okami vol met toffe personages, van de bange held Susano, die zich als de grootste strijder van het land ziet maar eigenlijk helemaal niet zo moedig is, tot de veel te zelfingenomen Waka, die Amaterasu tijdens het avontuur tegelijk helpt en dwarszit. De dialogen zijn met de nodige humor geschreven en zijn vaak net iets gewaagder dan die in de Zelda-games, al zijn de schrijvers bij Nintendo tegenwoordig ook meer zelfbewust en lijkt dat soortgelijke spitsvondigheid op te leveren.

Okami

Unieke gameplay

Ook de gameplay heeft veel weg van Zelda-games, en niet alleen omdat je net zoals in Twilight Princess met een wolf speelt. Net als in de meeste Zelda-spellen open je regelmatig een nieuw gebied in Okami, vaak met een dorpje daarin en wat zijmissies om te doen, om vervolgens je weg te vinden naar een kerker met diverse puzzels en een eindbaas die je met nieuw opgedane moves kunt verslaan.

Hier komen de verschillen tussen Okami en de Zelda-games om de hoek kijken. In Okami bestaan je moves namelijk uit diverse Brush-methodes: door het scherm met de schouderknop te pauzeren kun je met een kwast schilderen in de spelwereld. Zo creëer je met diverse vormen zonlicht, de maan, wind, vuur en andere elementen en objecten. Deze helpen je met het oplossen van puzzels, het verslaan van vijanden en het veranderen van de omgeving om zo verder te geraken.

Ook verschilt Okami qua combat behoorlijk van Zelda. Elk gevecht met een vijand speelt zich in een afgesloten arena af, waarin je vooral veel combo’s kunt maken en je de diverse wapens die je onderweg vindt combineert met je verftechnieken. Vooral tijdens deze gevechten wordt de invloed van Kamiya duidelijk, want later zou hij met Bayonetta een vergelijkbaar diepgaand en vloeiend gevechtssysteem neerzetten. De manier waarop vijanden worden geïntroduceerd, met een soort calling card wanneer je aan ze geïntroduceerd wordt, heeft tevens veel weg van Bayonetta.

Okami

Niet perfect, wel geweldig

Okami is niet perfect. Het spel komt erg langzaam op gang en verschillende simpele elementen worden tot in den treure uitgelegd. Ook gáát het spel maar door: wanneer je denkt dat je hem hebt uitgespeeld, ben je eigenlijk nog maar op de helft. Hoewel de gameplay en het verhaal erg vermakelijk blijven en meer van het goede natuurlijk geen groot kritiekpunt is, had het spel ook wel íéts korter gemogen.

Toch zijn het wat mij betreft maar kleine minpunten in een game die verder eigenlijk alles goed doet. De toch al unieke en solide gameplay wordt gecomplimenteerd door de wonderschone cel-shaded graphics en het mystieke verhaal, dat duidelijk inspiratie trekt uit het oude Japan en bijbehorende goden en mythes. Je hebt Okami zelf misschien al gespeeld en jou hoef ik dan ook niet te overtuigen, maar mocht je deze moderne klassieker op een of andere manier gemist hebben en ben je niet vies van de Zelda-serie, doe jezelf dan een lol en schaf het spel aan. Er staat je een grandioos avontuur te wachten.

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord