Oculus Rift: alle details op een rij 

Oculus Rift: alle details op een rij 2013-05-13T12:09:37
Dik een jaar geleden kregen we de eerste berichten over de Oculus Rift, de eerste echte virtual reality bril die daadwerkelijk schijnt te werken. Het begint nu allemaal serieuze vormen aan te nemen en dus is het tijd dat we onze hardware-nerd Florian loslaten in een dikke Feature met alle details!

Het Oculus Rift-verhaal begon in 2012, toen Palmer Lucky, de bedenker van de Oculus Rift, op z’n zolderkamertje aan het experimenteren was met verschillende head-mounted displays. Hij heeft misschien wel de grootste verzameling van VR-achtige devices ter wereld en zo een ontzettende passie voor de techniek ontwikkeld. Toch was hij niet tevreden over wat er op de markt beschikbaar is en dus heeft hij besloten om zelf aan de slag te gaan om te kijken of het mogelijk was een VR-bril te maken die echt goed werkt.

Een paar maanden later had hij een prototype ontwikkeld, dat hij geshowd heeft aan verschillende grote developers die eigenlijk allemaal enthousiast werden van de techniek. Vooral John Carmack van id Software was zwaar onder de indruk van de Oculus Rift en liet meteen weten de VR-bril te gaan ondersteunen. Op de E3 van vorig jaar werd de Oculus Rift voor het eerst geshowd aan het publiek en sindsdien is het erg hard gegaan.

Oculus

In augustus vorig jaar werd er een Kickstarter page voor de Oculus Rift opgezet, zodat de ontwikkeling verder gepusht kon worden. Er was 250.000 dollar nodig en dat bedrag werd al binnen 4 uur bereikt. Uiteindelijk heeft de Kickstarter actie een whoppin' 2.5 miljoen dollar opgeleverd, wat meer dan genoeg was om de Oculus Rift naar ‘the next level’ te brengen en devkits te maken voor andere developers.


Wat is het precies

De Oculus Rift is een speciale bril die je op je hoofd zet met een ingebouwd LCD-scherm. In de bril zitten twee lenzen die je de illusie geeft dat er twee screens in de bril zitten. In feite is het één scherm dat de beelden in side by side 3D weergeeft. Ieder oog heeft zo een iets ander beeld, waardoor er een mooi 3D effect wordt gegenereerd. Dit is vergelijkbaar met de huidige 3D tv’s, maar omdat het scherm zo dicht op je ogen zit en je ogen ook echt onafhankelijk van elkaar een ander beeld zien is het 3D effect vele malen sterker dan in de bioscoop en thuis op de bank achter je 3D tv.

Naast een prachtig 3D effect is het mooiste van de Oculus Rift dat je ‘midden in de game staat’ als je de bril opzet. Omdat het scherm zo dicht op je ogen zit krijg je een veel groter gezichtsveld dan op een normale TV. Dit geeft het effect dat je in de game staat, omdat je overal om je heen de game wereld ziet. Zonder je hoofd te bewegen kan je al veel meer zien dan normaal en het voelt natuurlijker, omdat je nergens zwarte randen ziet van het beeldscherm. Je kunt met je ogen alle kanten opkijken, maar je blijft beeld zien.

Oculus

Daarbij komt dat de Oculus Rift je beweging detecteert. Als je met je hoofd bijvoorbeeld naar links draait, draait het beeld vanzelf mee en dat gebeurt praktisch zonder vertraging. Hierdoor kan je echt overal om je heen kijken, zonder dat je daarvoor je muis, of rechter knuppeltje hoeft te gebruiken. Je kunt in 360 graden om je heen kijken, maar ook naar boven of onder. Ook je hoofd schuin houden wordt gedetecteerd, waardoor je echt het idee krijgt midden in de game wereld te staan.


Specs en features

De Oculus Rift bestaat nu alleen nog maar uit devkits en heeft dus niet de specs van de uiteindelijke retail-versie. Palmer Lucky heeft al aangegeven een hoop te willen veranderen in de retail-versie, maar om je een idee te geven even alle specs en features van de devkits op een rij:

  • OculusField of view is meer dan 90 graden horizontaal en 110 graden diagonaal.
  • De resolutie van het scherm is 1200x800 (16:10 aspect ratio). Omdat het beeld wordt gesplit krijg je per oog een resolutie van 640x800 in stereoscopic 3D.
  • Het Oculus Rift scherm was in het prototype 5.6 inch, maar werd na het Kickstarter succes 7 inch groot.
  • Het LCD scherm heeft een color depth van 24 bits per pixel.
  • Oculus Rift heeft een 1000 Hz Adjacent Reality Tracker, waardoor er bijna geen vertraging zit in de beelden en het bewegen van je hoofd.
  • Oculus Rift maakt gebruik van een combinatie van 3-axis. Het zijn gyros, accelerometers en magnetometers.
  • Het gewicht van de headset is ongeveer 380 gram.


Hoe werkt het

De Oculus Rift plaats je tussen je PC en de headset. Je krijgt er een speciaal kastje (ontvanger) bij die je op de videokaart van je PC aansluit via HDMI of DVI. De Oculus Rift is via USB aan het kastje aangesloten en geeft de beelden door aan de headset. De ontvanger kan via USB stroom krijgen, of via een adapter. Verder heb je een paar drivers nodig, maar het schijnt allemaal super gemakkelijk te zijn om de Oculus Rift aan de praat te krijgen.

Uiteraard moeten games de Oculus Rift ondersteunen, al is het alleen maar door het grote gezichtsveld dat je normaal gesproken nooit ziet op een TV. Games moeten dus worden aangepast en zo langzamerhand komt de stroom van games een klein beetje op gang. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Hawken, Team Fortress en Half-Life 2 met de Oculus Rift te spelen, maar er zijn ook al een aantal slimme gasten die zelf games aanpassen voor de headset. Denk dan aan de Call of Duty games, BioShock: Infinite, Skyrim en Portal.

Oculus

Je krijgt bij de devkit de Unreal SDK (Software Development Kit), waarmee je games kunt ontwikkelen voor de Oculus Rift. Dit is vooral bedoeld voor echte developers, maar er zijn ook al een aantal toffe 'proof of concept'-demo’s beschikbaar, zodat iedereen alvast met de SDK aan de gang kan gaan. Een slimme actie van Palmer Lucky, want je krijgt meteen een idee van wat er mogelijk is met de Oculus Rift.


Nadelen

De Oculus Rift is nog niet klaar voor de retailmarkt en dat heeft vooral met de specs en het ontbreken van stapels games te maken. De devkits zijn verstuurd, maar die zijn echt bedoeld, zodat er toffe ideeën kunnen worden bedacht en de feedback van gebruikers bij het Oculus team terecht komt. Het heeft dan ook nu nog niet echt zin om er één aan te schaffen, want er is ten eerste nog niet veel te doen en ten tweede kunnen en moeten de specs een stuk beter, voordat iedereen er mee aan de slag gaat.

Het grootste probleem van de Oculus Rift is misschien wel de resolutie. 1200x800 is niet bepaald veel en al helemaal niet als dit ook nog eens wordt gesplitst voor ieder oog. Het nadeel van zo’n lage resolutie en het feit dat het scherm echt op je neus staat, is dat je de pixels echt kunt zien en dat maakt de illusie veel kleiner. De games zien er nu dan ook niet bepaald strak uit, maar dat moet opgelost zijn als de headset voor het grote publiek beschikbaar gaat worden. Het plan van Palmer Lucky is om de Oculus Rift een scherm te geven met een resolutie van 1920x1080, oftewel 960x1080 per oog.

Oculus

Daarnaast hebben we allemaal het probleem dat we zo gewend zijn geraakt aan de muis en controller. Je hoofd draaien in samenwerking met bewegingen van je muis of rechter pookje op je controller geeft een ontzettende 'brain fock-up,' waardoor een aantal mensen flink misselijk worden. Volgens Palmer Lucky is dit te trainen (vergelijkbaar met 3D kijken met een bril), maar moeten vooral devs gaan nadenken over hoe ze dit gaan oplossen.


Verwachting

De Oculus Rift is de eerste echte virtual reality bril die echt goed werkt, maar er zitten nog een paar haken en ogen aan. De resolutie moet flink omhoog en de vertraging moet nog iets omlaag. Er ontstaat een kleine ‘blur’ als je heel snel beweegt, maar dat komt ook door de lage resolutie van het huidige scherm. Daarnaast is het rete irritant dat je nog aan een draad vastzit, terwijl je met je hoofd zit te draaien en dat heeft nu al de nodige problemen opgeleverd. Het plan is dus ook om de Oculus Rift helemaal draadloos te maken. Ook ziet de Oculus Rift er nog een beetje uit als een uit de kluiten gewassen skibril, inclusief strap, maar dat is bijzaak. Voor lul staan doe je toch.

Het belangrijkste is dat developers gaan inzien wat er mogelijk is met de Oculus Rift en dat ook gaan gebruiken tijdens de ontwikkeling van de games. Er zijn al een hoop vette proof of concept video’s en demo’s beschikbaar, maar er zijn nog geen retailgames in ontwikkeling voor zover we weten. De headset heeft dus nog een lange weg te gaan, maar met ondersteuning van devs als John Carmack, Gabe Newell, Cliff Bleszinski en Tim Sweeney is de eerst stap gezet.

Oculus

Moet je voor de grap maar eens kijken op YouTube naar de reactie van mensen die de devkit voor het eerst opzetten. Praktisch iedereen is onder de indruk van wat de Oculus Rift doet en dat is bijna uniek met dit soort technologie. Zo zijn er mensen die kunnen genieten van films en games in 3D, maar je hebt ook een hoop mensen die het niks vinden. Ik heb over de Oculus Rift bijna nog geen kwaad woord gehoord en dat is wel een indicatie van hoe populair virtual reality kan worden.

Virtual reality is voor vele al jaren het ultieme doel en het lijkt er op dat de Oculus Rift de eerste headset wordt die het doel gaat halen. Volgens Palmer Lucky komt de retail-versie ergens in 2014 uit, maar hopelijk staan ze ook op de komende E3. Desnoods sta ik uren in de rij, maar ik moet en zal de Oculus Rift proberen. Verwacht dan een uitgebreid verslag over wat ik heb gezien en hoe het voelt om te gamen met de headset op je snufferd! Oh, en laten we hopen dat ook de next-gen consoles de headset gaan ondersteunen, want potentie heeft de Oculus Rift zeer zeker.

REACTIES (60) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord