Next-gen console geruchten: PS5 Pro, devkit en SSD’s 

Next-gen console geruchten: PS5 Pro, devkit en SSD’s 2019-10-08T14:57:29
De laatste geruchten over de next-gen consoles zijn weer verzameld! In deze Feature aandacht voor de SSD’s in de PS5 en Xbox Scarlett, de PS5 devkit opnieuw bevestigd, geruchten over een PS5 Pro en info over de hardware en specs van de next-gen consoles.

UPDATE: Over next-gen gesproken, vergeet dit verse nieuwtje over de releasedatum van de PS5 niet te checken!
   

Next-gen consoles SSD’s niet zelf te upgraden?

We beginnen de next-gen console Feature deze maand met een gerucht dat heel logisch klinkt, maar niet per se goed nieuws is. Zo weten we al dat de next-gen PlayStation en Xbox een speciale SSD schijf krijgen, in plaats van een old school harddisk, dat voor veel snellere laadtijden zorgt, maar ook het live streamen van game data gaat vlotter. Allemaal goed nieuws, maar kan je die SSD zelf vervangen?

HDD

Volgens een vage insider is het antwoord nee! Volgens de dude/chick gaan zowel de PS5 als Xbox Scarlett een speciale SSD gebruiken, die puur en alleen gemaakt is voor de consoles. Het gaat dus niet om een standaard SSD schijf, die je bijvoorbeeld ook in je PC kan gebruiken.

Op de PS3 en PS4 was het mogelijk om zelf je HDD te upgraden, maar het lijkt er op dat dit voorbij is bij de PS5. Klinkt logisch, als het inderdaad om een speciale SSD gaat, maar toch ook best jammer. Externe SSD’s dan maar?


PS5 Pro ook meteen beschikbaar?

Tijd voor een gek gerucht nu, over een eventuele PS5 Pro! In Japan werd onlangs de Computer Entertainment Developers Conference gehouden, in Yokohama. Volgens een aanwezige journalist, genaamd Zenji Nishikawa, ging er tijdens de show het gerucht dat Sony van plan is om bij launch van de PS5 ook al meteen een PS5 Pro aan te bieden! De PS4 Pro was een tussentijdse upgrade, maar volgens deze Zenji is het goed mogelijk dat Sony al meteen bij launch een PS5 Pro gaat uitbrengen naast de ‘normale’ PS5.

Een gek idee, zeker als de PS5 Pro daadwerkelijk andere en snellere hardware moet krijgen, zoals bij de PS4 Pro het geval was. Waarom zou Sony meteen al 2 verschillende consoles uitbrengen? En waarom zou je dan überhaupt voor de ‘normale’ PS5 gaan? Vreemd allemaal, maar Zenji had het volgende te zeggen:

PS5

“Somehow at the venue of this year's CEDEC, the rumors that were flowing were quite interesting. This time from the beginning the aim is for PS5 and PS5 Pro to be released simultaneously. These rumors were circulating at the conference.”

Erg vaag en onduidelijk, maar daar zijn het geruchten voor! Persoonlijk geloof ik er geen ruk van, maar we zullen zien.


PS5 devkit opnieuw bevestigd

Een maandje of 2 terug werd er een schets online gegooid van wat de PS5 devkit moest voorstellen. Niet veel later werd het design bevestigd door een developer van Codemasters en niet lang daarna verdween de Tweet als sneeuw voor de zon. LetsGoDigital is toen aan de gang gegaan met de schets en heeft er een mooi 3D model van gemaakt, zodat we allemaal een goed idee hebben van hoe de devkit er uit ziet. Het 3D model zie je hieronder op het plaatje.

Het design is eigenlijk veel te fancy voor een devkit (zelfs voor een retail console), waardoor er toch een hoop twijfel ontstond over of dit wel echt de PS5 devkit is, maar het design wordt nu nogmaals bevestigd, door een hele andere insider!

Devkit

Gizmodo heeft namelijk 2 foto’s gekregen van een anonieme developer, die dezelfde devkit laten zien als de schetsen die we eerder zagen. Gizmodo wil de foto’s niet delen, om de identiteit van de developer te beschermen, maar ze bevestigen dat de devkit er inderdaad zo uitziet.

Veel nieuwe info is er verder niet helaas, behalve dan dat deze developer laat weten dat de codenaam voor deze devkit ‘Prospero’ is en dat de devkit pas sinds afgelopen zomer bij ontwikkelaars op kantoor staat. Wordt ongetwijfeld vervolgd!


Killsquad developer over Zen 2 en GDDR6 geheugen

Tijd nu om het even over de kracht van de nieuwe PlayStation en Xbox te hebben, met Ricardo Seligmann, de producer bij ontwikkelaar Novarama, bekend van de Invizimals games en Killsquad. Volgens Ricardo heeft de studio al devkits staan voor de PS5 en Xbox Scarlett en hij is erg te spreken over de mogelijkheden van de nieuwe consoles.

Zo laat hij weten dat de Zen 2 CPU, die gebruikt gaat worden in de next-gen consoles, gaat zorgen voor slimmere en grotere hordes vijanden en het gebruik van GDDR6 geheugen voor meeslepende werelden. Hij zei:

PS5 Scarlett

“The Zen 2 CPU to be found in the PS5 and the next Xbox, will lead to bigger and smarter hordes of enemies and more complex foes that will enrich the experience. Higher memory bandwidth is very important to us, with a higher download speed and together with SSD it allows us to quickly download and quickly load assets, making our worlds bigger and more diverse.”

Killsquad is nu uit voor de PC, maar het gaat om een early access release, dus er wordt nog steeds hard gesleuteld aan de game. Misschien dat Killsquad ook voor de PS5 en Xbox Scarlett moet uitkomen? Tot volgende maand!

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord