Next-gen console geruchten: 4K, 60FPS en VR 

Next-gen console geruchten: 4K, 60FPS en VR 2018-06-07T17:22:33
In de next-gen console Feature van deze maand duikt Florian weer de geruchten in om alvast voorzichtig te bekijken wat we mogen verwachten van de next-gen Xbox en PlayStation. Deze keer geruchten over 4K, 60FPS en VR.

Microsoft VR en 4K

Een aantal maanden terug liet Microsoft nog meerdere malen trots weten dat de Xbox One X geschikt is voor VR gaming. Vervolgens hebben we er al maanden niets over gehoord en het lijkt er niet op dat de Xbox One X nog VR support gaat krijgen. Bewaart Microsoft VR voor de echte next-gen Xbox?

Er is een gerucht dat maar niet dood wil gaan en dat is dat Microsoft een deal heeft gesloten met HTC en Oculus om de HTC Vive en Oculus Rift compatible te maken met de next-gen Xbox. Dat zou een goede move zijn en ook Richard Hill-Whittall, director en baas van Super Icon Ltd, verwacht dat Microsoft zich met VR gaat bemoeien. Hij hoopt zelfs dat VR standaard wordt toegevoegd aan consoles, al snapt hij ook dat dit financieel waarschijnlijk niet mogelijk is.

“I think more VR support, particularly from Microsoft. I think this may well be the biggest focus for the next gen of hardware. I’d like to see VR options included as standard, although costs make that unlikely.”

Xbox VR

Hij denkt daarnaast dat de next-gen consoles uitermate geschikt worden voor 4K games, in 60 frames per seconde. Volgens hem wordt dat steeds meer een vereiste, aangezien de TV’s van tegenwoordig dat fantastisch weergeven. Hij zegt:

“4K makes such a huge visual difference on many games, it is becoming more essential now that there are more 4K TV’s in people’s homes. And 60FPS is more and more essential, you notice frame-rate more on a beautiful 4K display.”

Uiteraard ben ik het volledig met Richard eens, fingers crossed voor next-gen consoles met VR ondersteuning en de mogelijkheid om alle games in 4K/60FPS af te spelen!


PlayStation 5 pas over 3 jaar?

Naast Microsoft is ook Sony druk bezig met next-gen hardware. Sony liet eerder al weten te werken aan de PlayStation 5, maar nu komen er berichten dat we waarschijnlijk nog wel even geduld moeten hebben. Tenminste, als we Tsuyoshi ‘John’ Kodera, de president van Sony Interactive Entertainment, mogen geloven. Volgens hem duurt het namelijk nog wel een jaartje of 3!

Hij dropt daarnaast een interessante uitspraak over de console life cycle van tegenwoordig. Hij zegt:

PS5

"We will use the next three years to prepare the next step, to crouch down so that we can jump higher in the future. We need to depart from the traditional way of looking at the console life cycle. We're no longer in a time when you can think just about the console or just about the network like they're two different things."

Hij geeft hiermee aan dat het hele PlayStation Network uiteraard mee moet verhuizen naar de next-gen PlayStation, maar als je een beetje tussen de regels doorleest, ook dat de tijd van traditionele next-gen consoles voorbij is. Daar is Yves Guillemot het dan weer volledig mee eens.


Yves Guillemot over next-gen consoles

Volgens Yves Guillemot, Ubisoft co-founder en CEO, moeten we afstappen van het console life cycle idee. Wat Yves betreft werkt het in deze tijd beter om upgrades, zoals de PS4 Pro en Xbox One X uit te brengen dan een volledig nieuwe generatie consoles, maar hij gaat zelfs nog verder door te beweren dat de volgende Xbox en PlayStation überhaupt de laatste traditionele consoles ooit worden.

Hij verwacht namelijk dat het streamen van games steeds groter wordt en je dus niet steeds je eigen hardware hoeft te upgraden om de nieuwste games te spelen, aangezien je ze toch streamt. Hij zegt:

Yves

“I think we will see another generation, but there is a good chance that step-by-step we will see less and less hardware. With time, I think streaming will become more accessible to many players and make it not necessary to have big hardware at home. There will be one more console generation and then after that, we will be streaming, all of us.”

Dat is nogal een gewaagde uitspraak, zeker als je bedenkt dat het overgrote deel van de wereld nog geen toegang heeft tot rete snel internet dat games in 4K/60FPS kan streamen, zonder gigantische compressie. Ik zou persoonlijk bijvoorbeeld helemaal niet vrolijk worden van 4K games, in YouTube kwaliteit. We gaan het zien!


PS VR 2 krijgt fantastisch beeldscherm?

Tot slot deze maand nog een fijn gerucht over de next-gen PlayStation VR, die volgens de geruchten tegelijk met de PlayStation 5 uit moet komen. PlayStation VR is nu zo’n anderhalf jaar op de markt en is een redelijk groot succes (vooral in Japan), maar als we objectief naar de hardware kijken, kunnen we het er allemaal over eens zijn dat de hardware beter moet. Veel beter!

HTC heeft onlangs de HTC Vive Pro uitgebracht, Oculus is druk bezig met de opvolger van de Oculus Rift en ook Sony lijkt op de achtergrond druk met het ontwikkelen van een nieuwe VR headset. Fabrikant Japan Display (waar Sony onderdeel van is) heeft namelijk een wel heel sexy scherm ontwikkeld, speciaal voor VR, met een gruwelijk hoog aantal Pixels Per Inch (PPI).

Het gaat om een 3.25 inch schermpje met een PPI van 1001. Even ter vergelijking, de originele PS VR gebruikt schermpjes met een PPI van 368PPI, de HTC Vive zit op 448PPI, de Oculus Rift op 461PPI en zelfs de gloednieuwe HTC Vive Pro zit op ‘maar’ 615 PPI.

PS VR

Een schermpje met 1001 PPI zal zorgen voor veel vloeiendere beelden en misschien kunnen we zelfs wel afscheid nemen van dat verdraaide screen door effect, waarbij we letterlijk de pixels kunnen tellen. Dit nieuwe schermpje heeft daarnaast een veel snellere pixel response tijd, waardoor motion blur niet meer zichtbaar moet zijn en als kers op de taart heeft het schermpje ondersteuning voor 120 frames per seconde, in plaats van de 90FPS die we gewend zijn van VR headsets.

Op papier is dit een flinke stap voorwaarts, maar nu is het nog de vraag of het financieel haalbaar is om een redelijk betaalbare VR headset te maken met deze schermpjes en of de PS5 überhaupt geschikt is om zoveel pixels aan te sturen. Deze schermpjes moeten vanaf maart 2019 beschikbaar worden voor fabrikanten en dat is precies op tijd voor Sony, die waarschijnlijk exact een jaar later de PS5 en PS VR 2 op de markt wil zetten. Perfecte timing!

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord