De grootste misdaden in gaming 

De grootste misdaden in gaming 2015-11-05T14:02:31
Bij Power Unlimited werken alleen maar boeven, maar toch houden we ons meestal wel aan de wet. Dat geldt zeker niet voor iedereen die van games houdt. Steven trok zijn lange jas aan, sloeg een glas whisky achterover, zette zijn zonnebril op en speelde detective.

Come at me, bro

Crimineel: gefrustreerd broertje

Iedereen die broers of zussen heeft kent het nog wel van vroeger: de eeuwige discussie wie er met de console mag spelen. De Game Boy was natuurlijk de ultieme zoethouder, maar het gevecht om de TV-consoles is een titanenstrijd die in menig huis het bloed onder ouders’ nagels vandaan heeft gehaald. Geschreeuw, harentrekkerij en in sommige gevallen, eh, het gebruik van een dubbelzijdige bijl. Helemaal als je broer het geluid veel te hard zet.

Eind 2013 kwam in het nieuws dat Luke Marshall het consoledispuut bij hem thuis eens en voor altijd wilde beslechten, en dat hij besloot hij met het nodige geweld te doen. In Nebraska is het schijnbaar doodnormaal om enorme, middeleeuwse wapens rond te hebben slingeren, dus ging Luke achter zijn broer aan met een enorme bijl nadat ze een ruzie hadden over hoe luid zijn broer aan het gamen was.

Gelukkig wist de jongen zijn broer maar kleine verwondingen toe te brengen en werd hij veroordeeld voor tweedegraads mishandeling. De vraag blijft natuurlijk: zette die gast het geluid daarna wel eindelijk zachter? 

  

Grand Theft Oeps

Criminelen: twee idioten

In augustus 2014 werd de politie van Lansdale, Pennsylvania gebeld door een ooggetuige die vertelde dat hij een man uit een auto had zien stappen met een pistool. Dit pistool had hij  gericht op een andere auto, waar een schijnbaar onschuldig slachtoffer in zat. Best heftig voor een stadje met minder dan 20.000 inwoners. Zonder twijfel het gesprek van het jaar in de dorpsraad. 

Toen de politie ter plaatse kwam bleek de situatie net anders te zitten. De man was uit zijn auto gestapt en had vervolgens zijn geweer op de andere persoon in de auto gericht. Daarna was hij weer in de auto gestapt en waren de twee onverlaten samen weggereden. Een politieonderzoek volgde, inclusief het surveilleren van het huis van een van de verdachten.

De waarheid bleek een stuk minder spectaculair dan hij leek. Toen de jongens werden verhoord bleek al snel dat het ging om twee GTA-fans die een filmpje in de stijl van hun favoriete game aan het maken waren. Het geweer wat ze gebruikten was een airsoft geweer - wel pijnlijk, maar niet dodelijk. De VS zou de VS echter niet zijn als de heren niet alsnog de sjaak waren, dus kregen de jongens een veroordeling voor verstoring van de openbare orde aan hun broek. Dat krijg je van die verdraaide videospelletjes.  

 

Yarrrrrr...

Criminelen: gamers overal

Veel gamers zullen zich er wel eens schuldig aan hebben gemaakt: piraterij. En dan niet het coole soort waardoor je je Johnny Depp voelt en misschien wel een kusje van Keira Knightley krijgt. Toen ik een gewetenloze puber was met een stuiver en een knoop in mijn broekzak heb ik ook wel eens een game illegaal gedownload. Gelukkig is inmiddels het deel van mijn brein waarin ik beslissingen maak wat verder ontwikkeld en zie ik de simpele waarheid: games piraten is niet oké. Je beschadigt de industrie ermee en laat het harde werk van ontwikkelaars onbeloond. Als je een game wil spelen moet je er voor betalen. Voor wat hoort wat.


 

Tijd om uit te loggen

Criminelen: twee verslaafden

Er zijn een hoop misdaden te vinden rondom games die deze feature niet gehaald hebben omdat het dan een naar, duister stuk was geworden. Toch verdient dit bizarre verhaal een vermelding, gewoon om te laten zien hoe ver gameverslaving kan gaan.

In Anaheim, een stad in Californië, werden in 2013 twee meisjes van 5 en 10 jaar oud gered van hun WoW-verslaafde zorgdragers. Petra en Lester Huffmire hadden verantwoordelijkheid over de zusjes, maar speelden in plaats daarvan 24/7 World of Warcraft. Drie jaar lang mochten de meisjes de trailer waarin ze woonden niet uit en gingen ze dus ook niet naar school. Toen ze ontdekt werden door de zorgdiensten hadden ze rotte tanden, haar vol met klitten en waren ze enorm smerig. De politie vond in het huis stapels met vuilnis en uitwerpselen en een niet-werkend toilet.

Zowel Lester als Petra werden veroordeeld - hij kreeg vijf jaar cel, zij drie jaar en vier maanden. Geef ze daarbinnen maar geen computer.


 

Alles is de schuld van gaming

Criminelen: de media, politici, mensen die er niets van begrijpen

Een speciale vermelding ook in deze lijst voor de mensen die games overal maar de schuld van proberen te geven. Niet alleen wordt gewelddadigheid te pas en te onpas aan het spelen van games toegeschreven, de spellen die een verdachte speelt worden vaak meteen deel van zijn of haar profiel in de media. En dat is niet oké.

Niet alleen zijn er steeds meer onderzoeken die het verband tussen geweld en games keihard debunken, het aanhalen van games in criminele situaties is totaal onnodige angstzaaierij. Ja, het kan inderdaad goed zijn dat de dader van een groot misdrijf wel eens Call of Duty speelt. Die franchise heeft dan ook 175 miljoen games verkocht. Daarnaast eet hij vast ook wel eens broccoli, laat hij misschien wel eens zijn hond uit en vindt hij September van Earth, Wind and Fire vast ook wel een goed nummer, maar dat wordt buiten ogenschouw gelaten. Niet lullen.

  

Hoe oud denken wij te zijn?

Door: gamers

Elke gamer doet het in zijn of haar jongere jaren: games kopen waar je eigenlijk te jong voor bent. Ja, minderjarige PU-lezer, ik heb het tegen jou! Tja, je bent nu eenmaal vrij snel uitgekeken op de interactieve verhalen van Dora. Op een gegeven moment wil je ook wel eens een volwassen game spelen. Gelukkig is het met services als Steam makkelijker dan ooit om je te kunnen verliezen in een verdorven wereld van seks en geweld. Hoera! Of, eh, ik bedoel... foei! 

 

Hebben jullie nog een gamemisdaad op te biechten? Knal ze in de comments! Ik beloof dat ik vertrouwelijk met jullie informatie om zal gaan, en deze onder geen beding door zal geven aan de AIVD. 

REACTIES (67) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord