Metroid Prime 4: waarom willen we hem? 

Metroid Prime 4: waarom willen we hem? 2017-05-19T11:38:26
Het is bijna 10 jaar geleden sinds Metroid Prime 3: Corruption voor de Wii verscheen. Sindsdien is er weinig goeds gebeurd met de Metroid-franchise. Maar dat is volgens PeterKoelewijn niet de enige reden dat fans al jaren uitkijken naar Metroid Prime 4.

Zal het dit jaar dan eindelijk gebeuren op de E3? Gaat Nintendo een nieuwe Metroid Prime onthullen? Oké, technisch kondigde Nintendo vorig jaar al een nieuwe Metroid Prime aan, maar hoe minder ik daarover schrijf hoe beter. Veel Nintendo-fans willen een vierde Metroid Prime-game hebben. Laten we beginnen met de meest obvious reden dat we hem in onze Switches willen rammen.
       

De Metroid Prime-games waren gewoon meesterlijk

De Texaanse studio Retro Studios werkte jaren keihard aan meerdere versies van Metroid Prime, voordat we hem in 2002 op de GameCube konden spelen. Zelfs Shigeru Miyamoto bemoeide zich op een gegeven moment met de science-fiction game. De 2D-games die ervoor kwamen, waren allemaal sidescrollers maar dit vertaalde niet goed naar een third-person shooter. Miyamoto hakte de knoop door om de game first-person te maken en stelde ook het nu beroemde visor-systeem voor, waarmee Samus Aran de omgeving op meerdere niveaus kan scannen.

Metroid Prime

Prime werd een meesterwerk die in het rijtje Super Mario 64 en Zelda: Ocarina of Time past als Nintendo’s beste werk. De strijd tussen Samus Aran en de space pirates en Metroids had er nooit beter uitgezien. En het mooiste: de vervolgen zijn misschien nog wel beter! Metroid Prime 2: Echoes gooide de moeilijkheidsgraad flink omhoog en dwong je te avonturen in een wereld die verscheurd was tussen 2 dimensies. Het werd bijna een survival-horror daardoor. Metroid Prime 3: Corruption was toegankelijker, mede door de Wii motion controls die de shootouts simpeler maar ook intensiever maakte. De puzzels waren door de motion controls ook leuker om op te lossen. Een prima afsluiter van een meesterlijke trilogie… maar niet het definiteve einde.
           

2 open eindes met Sylux

Na Metroid Prime 3: Corruption verraste Nintendo iedereen door Retro aan een Donkey Kong Country reboot te laten werken. DKC Returns en Donkey Kong Country: Tropical Freeze zijn geweldige 2D platformers, maar Retro Studios was – samen met de fans - nog niet klaar met het Prime-universum.

Dat blijkt uit de cliffhanger van Metroid Prime 3: Corruption. Als je de game met 100% completion weet uit te spelen, krijg je een uitgebreider einde waarin Samus’ schip stiekem gevolgd wordt door een ander schip. Inmiddels is door Nintendo bevestigd dat dit het schip van Sylux was; een personage uit de DS-game Metroid Prime-hunters. Deze bounty hunter heeft een intense haat voor Samus en lijkt kwade plannen te hebben.

Nintendo haalde deze belofte voor een nieuwe Prime-game vorig jaar uit de koelkast, met 3DS-titel Metroid Prime: Federation Force. Op het eind krijgt de speler een teaser te zien waarin Sylux een Metroid ei van de Space Federation steelt en uit laat komen. Het lijkt erop dat er dus echt een nieuw avontuur in de planning is waarin Sylux en Samus de hoofdrolspelers zullen zijn!

           

De serie verdient een goede terugkeer

Het zou ook hoog tijd worden dat de Metroid-serie weer een topgame krijgt. Los van de Prime Trilogy-bundel voor Wii, heeft Nintendo weinig goeds met de serie gedaan. Er zijn 2 pogingen gedaan om de serie opnieuw uit te vinden en beide zijn uitgebreid op het internet neergesabeld. Niettemin doe ik het hier nog een keer want het is belangrijk om te weten waar ze precies faalden.

Metroid: Other M was de tweede Wii-game met Samus Aran in de hoofdrol, maar dit zou het officiële vervolg op de SNES-klassieker Super Metroid worden. Retro Studios leverde geweldig werk af maar ze mochten nooit in de buurt van Super Metroid komen met hun verhaal. Vandaar dat de Prime-delen zich afspelen tussen Metroid 1 en het Game Boy-vervolg Metroid: The Return of Samus. Other M putte echter uitgebreid uit het Super Metroid verhaal, inclusief fraaie CGI flashback filmpjes. De gameplay van Other M was ook best goed, maar het verhaal bleek amateuristisch slecht geschreven te zijn. In het bijzonder werd er karaktermoord gepleegd met Samus, die van een stoere zelfstandige Bounty Hunter veranderde in een vrouw die compleet afhankelijk werd van een groep mannelijke soldaten. Dat was wel het laatste wat de serie nodig had, vooral omdat Retro in de Prime-games laat zien dat je gameverhalen perfect via gameplay en sfeer kunt vertellen.

Metroid: Other M

Metroid Prime: Federation Force is misschien nog wel erger, doordat het een complete stijlbreuk van de vorige games is. Metroid is een van de weinige Nintendo-games die nog een ‘volwassen’ stijl heeft. Dat kan ook moeilijk anders want het verhaal is grotendeels gebaseerd op Alien. Toen de multiplayer co-op game vorig jaar werd onthuld, met cartoony personages en grote hoofden, ervoeren veel fans dat als een klap in het gezicht na zoveel jaar stilte rondom de franchise.

Ik waardeer het dat Nintendo telkens iets nieuws probeert. Dat is wat ze na al die jaren nog steeds relevant maakt. Maar Metroid is de afgelopen 10 jaar erg slecht gemanaged door ze en een Metroid Prime 4 zou dé manier zijn om de serie weer op de rails te zetten.
             

Waar werkt Retro Studios aan?

Het beste nieuws: deze Feature is misschien wel net op tijd! Retro Studios bracht in 2014 haar laatste game uit, Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Sindsdien hebben ze een groot aantal mensen aangenomen, en beschrijvingen van de vacatures wijzen op een Triple AAA actiegame. Het meest recente nieuws rondom Retro is dat Alexander Brandon aan hun volgende project meewerkt. Deze gast is verantwoordelijk voor diverse science-fiction soundtracks zoals die van Unreal en de originele Deus Ex. Bovendien heeft hij in een interview gezegd een groot fan van de Super Metroid-soundtrack te zijn. Het kan ook dat Retro Studios aan een nieuwe IP werkt, maar zoals ik al eerder schreef, ze lijken nog niet klaar te zijn met de Metroid-franchise.

Alles wijst in ieder geval op een reveal op de komende E3, die volgende maand alweer losbarst. Of Retro Studios hem nu gaat maken of een andere studio, het is tijd. Samus Aran verdient een nieuw avontuur en de Metroid-franchise verdient weer eens een win. Kom op Nintendo, je kunt het!

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord