Met deze tips knal jij door Valorant 

Met deze tips knal jij door Valorant 2020-06-09T13:26:44
Na een maandenlange gesloten bèta kan iedereen genieten van Valorant. De objective based shooter van League of Legends-ontwikkelaar Riot Games is een mix tussen CS:GO en Overwatch, en gezien Brutus in beide honderden uren van zijn vrije tijd heeft gestoken is hij de ideale man om jou op weg te helpen in de wereld van Valorant.

Ben je een grotere fan van bewegende beelden? Dan kan je hier de video-versie checken.

Wat is Valorant?

Valorant is een arena-shooter en is het best te beschrijven als een mix van de shooter-gameplay van Counter-Strike: Global Offensive en de helden met abilities van Overwatch. Het is de perfecte mix voor spelers die de drempel voor Counter-Strike te hoog vinden, maar tegelijkertijd Overwatch te simplistisch vinden. De game neigt qua gameplay wel meer naar Counter-Strike dan naar Overwatch. Zo heb je geen vast wapen, maar moet je deze aan het begin van elke ronde kopen. Abilities zijn vergelijkbaar met granaten in CS:GO kan vergelijken; deze moet je ook kopen en zijn dan eenmalig te gebruiken. Geld dat je niet gebruikt, of geweren en abilities die je overhoudt als je niet doodgaat, neem je mee naar de volgende ronde.

Valorant

         

Het strategische aspect is daarom belangrijk. Ga je als team geld uitgeven aan middelmatige wapens, of pak je een ‘eco-ronde’ en spaar je geld zodat je een ronde later betere wapens kan kopen? Het kennen en maken van dat soort afwegingen is belangrijk, maar kan je alleen leren door het spelen van Valorant. Natuurlijk zijn er wel zaken waar je nu al aan kan werken, bijvoorbeeld…

        

1.      Wees geduldig en creatief

Net als Counter-Strike kan iedere kogel in Valorant dodelijk zijn. Je kan niet zomaar ergens naartoe rushen, hopen op kills en dan wachten op de respawn als je ongetwijfeld sterft. Ben je een roekeloze rakker, dan zal je de meeste tijd doorbrengen als spectator. Elke ronde duurt ongeveer twee minuten, maar vaak gebeurt er de eerste helft bar weinig. Zoals gezegd is dit nagenoeg hetzelfde als Counter-Strike, maar toch zijn er grote verschillen.

De rondes duren bijvoorbeeld slechts 100 seconden, terwijl de maps ook wat compacter lijken. Daarnaast hebben personages unieke abilities die chokepoints kunnen aanpassen of negeren. Denk aan het bouwen van muren, het vliegen over bepaalde obstakels of teleporteren naar de andere kant van de map. Dat maakt de gameplay een zowel sneller als gevarieerder.  

Net als in CS:GO is het doel om een bom, genaamd de Spike, te plaatsen in een van twee (of drie) zones en vervolgens te verdedigen zodat deze niet onschadelijk gemaakt wordt. Het rushen van deze zones kan een tactiek zijn, maar het is niet altijd even slim. Snipers kunnen je in een schot doden, terwijl ook diverse andere wapens je met een headshot naar de in-game view van een teamgenoot sturen. Rustig met je team pushen kan letterlijk je leven redden.

Valorant

             

2.      Leer de helden kennen

Deze tip spreekt gigantisch voor zich, maar is essentieel: leer kennen met wie je speelt, maar ook tegen wie je speelt. Overwatch heeft een diverse cast van 32 personages. De abilities in die game leer je sneller, omdat ze meer impact hebben. In Valorant zijn de abilities ook belangrijk, maar ze geven vaak niet de doorslag. Ze zijn er vooral om je gunplay te ondersteunen.

Het is daarom vaak wat moeilijker om de helden te leren kennen. Bepaalde personages hebben namelijk abilities die op afstand werken, alleen op teamgenoten werken of weinig impact lijken te hebben. Toch is het de moeite waard om alle helden en abilities te bestuderen, want zo ben je veel waardevoller voor het team. Probeer daarom eens video’s te checken of de trainingsmode in te duiken; een geïnformeerd persoon telt voor twee.

Valorant

In Valorant heb je op dit moment elf helden die verdeeld zijn in vier categorieën: Duelists, Initiators, Sentinels, Controllers. Alle heroes hebben dezelfde core stats zoals movespeed en hitpoints. De categorieën zijn gemaakt op basis van de abilities van het personage. Duelists hebben bijvoorbeeld abilities voor het neerhalen van tegenstanders. Sentinels daarentegen buffen en healen je team juist. Initiators zorgen voor de juiste informatie, terwijl Controllers ervoor zorgen dat je tegenstander niet zomaar overal alles kan zien. Het kennen van de juiste held bij het juiste team is essentieel, daarvoor moet je de helden goed kennen, zodat je iets hebt aan de volgende tip:

          

3.      Pak het juiste wapen bij de juiste held

Laten we eerlijk zijn; het leukste aspect van shooters is het neerschieten van anderen, een zin die me in andere context waarschijnlijk een plek op een lijst van de AIVD had opgeleverd. De meeste spelers zijn dan ook vooral bezig met een hoge klassering. Dat is ironisch, want rushen om zoveel mogelijk kills te halen resulteert vaak in een vroege dood.

Het juiste wapen bij je held kiezen is daarom erg belangrijk. Ben je een healer zoals Sage? Dan is een shotgun misschien niet de meest handige keuze, want je ben er immers om teamgenoten te helpen, niet om als eerste een vuurgevecht in te rennen. Het personage Jet daarentegen heeft abilities die haar laten vliegen of juist ver vooruit laten katapulteren. Ik heb gemerkt dat een tegenstander voorbij vliegen met haar ability vaak zorgt voor een makkelijke kill.

Andersom werkt het ook natuurlijk; Sova is een personage dat perfect is als scout. Hij kan een drone oproepen om gebieden te verkennen en heeft een pijl die met een soort sonar tegenstanders markeert, zoals Hanzo in Overwatch. Als sniper kan hij perfect zijn, omdat hij tegenstanders aan ziet komen. Maar probeer niet elke ronde hetzelfde te doen, want dan ben je voorspelbaar.

Valorant

             

4.      Variatie maakt een mens interessant

Dat brengt ons bij de volgende tip. Anticiperen op het spelverloop is belangrijk, en veel beginner doen dat niet. In zowel CS:GO, Overwatch en nu Valorant merk je dat mensen de creativiteit hebben van die gast die een banaan tegen een muur aan tapete. Het gebeurt namelijk veel te vaak dat verdedigers tegen een team staan dat continu naar hetzelfde punt loopt, waar je als verdedigende partij natuurlijk lekker van kan profiteren. Het zou ook niet de eerste keer zijn als teams diverse rondes achter elkaar een granaat van het personage Raze op hun kaak krijgen, omdat ze constant door dezelfde gang lopen. Dat soort fouten kunnen je letterlijk de game kosten.

Probeer dit dan ook te voorkomen. Vrijwel iedere map heeft drie grote ingangen, die weer opsplitsen in kleinere ingangen. Maak daar gebruik van en kies steeds een andere route. Je team hoeft niet altijd als een unit te fungeren. Flank de tegenstander, pak een ronde waarin je helemaal niet aanvalt en laat de tegenstanders naar jou komen. Zorg vooral dat je niet in herhaling valt.

Valorant

               

5.      Ren alleen als je haast hebt

Spelers van Counter-Strike zullen dit kennen, maar als je rent maak je ontiegelijk veel geluid. Blijkbaar heeft iedere tegenstander een ontvanger in hun oor die in contact staat met een zender in je schoenen, die afgaat als je rent. Probeer rennen dus zoveel mogelijk te vermijden, tenzij je geen andere keus hebt of zeker weet dat er geen tegenstander in de buurt is.

Als je in Valorant trouwens de ctrl-knop/shift-knop inhoudt dan loop je. Op die manier maak je geen enkel geluid als je beweegt, maar ben je wel een stuk trager. Gezien de maps niet zo groot zijn, is het op de meeste momenten niet nodig te rennen. Als de tegenstander de Spike heeft geplaatst of jij dat juist op het eind van de ronde nog moet doen, kan je de uitzondering maken om er een sprint uit te gooien. Maar over het algemeen kan je rennen het beste overlaten aan Usain Bolt. Of tegenstanders die graag snel doodgaan.

Valorant

      

6.      Communiceer met je teamgenoten… of juist niet

De toevoeging van voice chat heeft competitieve games helemaal veranderd. Het feit dat je nu in een split second met je teamgenoten kan communiceren over zaken als tactiek, strategie en hun moeder is gigantisch handig. Als je bent neergeschoten zie je bijvoorbeeld direct hoeveel damage je hebt gedaan. Als je merkt dat je een tegenstander zo goed als dood hebt, kan je dat meteen doorgeven aan je team die vervolgens jouw kill kunnen stelen de tegenstander kan afmaken.

Maar het gaat verder dan dat. Als je aan het begin van de ronde ziet dat vier van de vijf spelers een sniper pakken, dan kan je direct aangeven dat dat misschien geen goede beslissing is. Heb je een idee in gedachte, dan kan je dat meteen voorstellen. Zelfs voor de game kan je bijvoorbeeld al aangeven dat er wel erg veel Duelists zijn en dat het kiezen van een Sentinel misschien tactischer is.

Echter merk je in Valorant ook direct de keerzijde van voice chat. Mensen die om helemaal niets boos worden, spelers die heel de ronde irritant doen of in een taal praten die niemand verder spreekt. Die kan je het beste gewoon negeren. Gelukkig heeft Riot Games daar al een mute-knop voor ingebouwd. Niet alleen zijn trollen erg vervelend voor de teamdynamiek, het haalt ook voor jou het plezier uit het spel. Dat is uiteindelijk hetgeen waar het om draait, een leuke tijd hebben. Tenzij je bij mij in het team komt, dan doe je beter je stinkende best.

Dat waren zes tips voor Valorant. Heb je zelf nog tips? Laat ze vooral weten!

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord