Meer dan videogames: Call of Duty 

Meer dan videogames: Call of Duty 2019-02-19T12:55:14
Sommige franchises hebben nou eenmaal meer te bieden dan alleen de videogame. Er zijn bijvoorbeeld films, series, cardgames of boeken van, waardoor je veel meer met je favoriete franchise kan doen dan alleen de game spelen. Vandaag neemt Karim Call of Duty onder de loep in deze serial!

In het vorige artikel in deze serie pakte ik er een franchise bij die veel meer voor de hand ligt dan deze, maar dat maakt het juist zo tof! Ook Call of Duty heeft meer te bieden dan alleen de jaarlijkse videogames, iets wat je misschien niet zult denken op het eerste gezicht…
   

Het filmuniversum

Meer dan drie jaar geleden (in november 2015 om precies te zijn) werd er een heus Call of Duty-filmuniversum aangekondigd. Deze films zouden allemaal geproduceerd en uitgegeven moeten worden door Activision Blizzard Studios. Ten tijde van het jaar 2015 beleefde Call of Duty z’n hoogtijdagen en dus is het niet gek te noemen dat Activision er meer mee wilde dan alleen een jaarlijkse videogame uitbrengen. Het laatste nieuwtje rondom deze film stamt uit de herfst van 2018. Toen werd bekend dat regisseur Stefano Sollima - bekend van onder meer Sicario: Day of the Soldado - de regisseur wordt van de eerste film, waarvan de opnames dit jaar moeten beginnen. Activision Blizzard benadrukte daarbij nog eens dat ze een Marvel-esque universum willen starten met Call of Duty. Of de recente ontslagronde bij de uitgever invloed heeft op de productie van de film is niet bekend, maar voorlopig kunnen we er dus vanuit gaan dat er een compleet CoD filmuniversum aan zit te komen!


   

De boardgames

Hoewel je het misschien niet zou denken, heeft ook Call of Duty een aantal boardgames achter haar naam staan. Zo is er een compleet Call of Duty: Black Ops Free-For-All cardgame op de markt verschenen, waarin je met 3 tot 8 spelers aan een tafel een toffe avond table-top plezier kunt beleven, natuurlijk met een hele hoop referenties naar de franchise. Momenteel lijkt de boardgame alleen in de Verenigde Staten beschikbaar te zijn, maar niks is groot genoeg om niet even over de zee hier naar toe gevlogen te worden!

Daarnaast zijn er ook meerdere Monopoly-spellen te vinden van Call of Duty. Zo wordt er zelfs onderscheid gemaakt tussen de normale en de Black Ops-variant, waardoor je dus de keus hebt uit meerdere Monopoly-spellen. Duidelijk is dat Black Ops momenteel de populairste subfranchise is en dat Activision het graag én over de Call of Duty-boeg én over de Black Ops-boeg gooit. Een ander goed voorbeeld hiervan is de Risk-variant van Call of Duty, die volledig draait om de zombies uit de Black Ops-subfranchise.

In het jaar 2008 zou overigens de Call of Duty Real-Time Card game uitkomen, maar deze is voor de release helaas geannuleerd. Wel zijn er ooit enkele versies van deze cardgame, die bedoeld was om met twee spelers te spelen, gemaakt en zijn er zelfs video’s te vinden waarin de game wordt gespeeld. Uiteindelijk heeft deze cardgame dus nooit het licht gezien.


   

De blokjes

Toen je begon met lezen dacht je waarschijnlijk dat ik alleen met een kaartspelletje en een half geproduceerde film aan kwam zetten, maar er is meer! Mocht je namelijk wel van een creatieve uitdaging houden, dan kun je altijd nog aan de slag met de meerdere Mega Bloks-pakketten van Call of Duty. Zo zijn er pakketten beschikbaar waarin je voertuigen kunt nabouwen en kun je zelfs je droom waarmaken door een complete Mega Bloks versie van Nuketown in huis te nemen. Er zijn talloze Mega Bloks pakketten van Call of Duty beschikbaar en mochten je handen direct jeuken; alles is ook gewoon in Nederland uitgekomen!


   

De merchandise

Hoewel je alles hierboven ook zou kunnen scharen onder het kopje merchandise, wilde ik het toch nog even apart benadrukken dat er ook een heleboel kleding en accessoires van Call of Duty beschikbaar zijn. Van t-shirts tot mokken, van truien tot munten; het is er allemaal. Omdat Call of Duty ook zoveel subfranchises heeft, kun je niet alleen standaard Call of Duty mokken in je keukenkastje zetten, maar natuurlijk ook specifiek van subfranchises als Black Ops, Ghosts en Modern Warfare. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of Activision heeft het voor je in de aanbieding (gehad) wat betreft Call of Duty.

Nu de populariteit van Call of Duty langzaam, maar toch echt zeker wat af begint te nemen, komen er de laatste tijd ook minder dingen uit rondom de franchise buiten de jaarlijkse releases. Natuurlijk heeft Battle Royale mode Blackout de franchise opnieuw een boost gegeven en zal er ongetwijfeld meer gebeuren met het merk ‘Blackout’. Tot die tijd kun je in je Call of Duty t-shirt, met je Black Ops-mok een potje Zombies Risk spelen terwijl je de muur behangt met (toekomstige) posters van de aankomende Call of Duty-film!

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord