Meer dan games: Final Fantasy 

Meer dan games: Final Fantasy 2019-12-06T12:00:40
Natuurlijk zullen we altijd het meest blijven houden van de games zelf, maar sommige franchises hebben meer te bieden. Er zijn bijvoorbeeld films of boeken uitgebracht. In het geval van Final Fantasy strekt de franchise zich zeker zo ver uit... Alie kijkt zodoende ook naar de impact van de game.

Samen met Pokémon en Dragon Quest is Final Fantasy een van de meest succesvolle RPG-franchises in het gamelandschap. Je zult dan ook weinig gamers vinden die nog nooit een Final Fantasy-game gespeeld hebben. De franchise is knap genoeg al meer dan 30 jaar enorm (commercieel) succesvol. Sterker nog: Final Fantasy is een van de best verkochte gamefranchises ooit, met inmiddels meer dan 140 miljoen verkochte games.

De Final Fantasy-franchise omvat tegenwoordig veel meer dan alleen games. Neem de films, die meer dan 400 miljoen dollar hebben opgebracht. Of denk aan de boeken! In deze feature ga ik dieper in op deze en meer voorbeelden. Final Fantasy is namelijk meer dan enkel games!

Final Fantasy VII remake Cloud Strife
      

Final Fantasy in films en series

Square Enix heeft de Final Fantasy-franchise door de jaren heen flink uitgebreid naar verschillende media. Er zijn meerdere films en series gemaakt, zowel gebaseerd op een aantal losse games als op de gehele gameserie. Ik licht er een aantal uit, te beginnen met Final Fantasy: Legend of the Crystals. Deze film is een vervolg op Final Fantasy V, dat zich 200 jaar na de game afspeelt. De allerbekendste film is echter waarschijnlijk het in 2001 uitgebrachte Final Fantasy: The Spirits Within. De film speelt zich af op een toekomstige aarde binnengevallen door buitenaardse levensvormen. The Spirits Within flopte echter genadeloos en kostte Square bijna de kop – daarover later meer! In 2005 volgde Final Fantasy VII: Advent Children, van de hand van Visual Works, dat eerder betrokken was bij een aantal cutscenes voor de Final Fantasy-games. De film kreeg, in tegenstelling tot The Spirits Within, vrij positieve recensies van critici en werd een aardig commercieel succes.

Vooral met Final Fantasy XV ging Square Enix lekker los met  het uitbrengen van aanverwante films en series! Dit multimediaproject staat ook wel bekend als het Final Fantasy XV Universe. Onderdeel hiervan zijn bijvoorbeeld de serie Brotherhood: Final Fantasy XV, de film Kingsglaive: Final Fantasy XV en de soap(!) Final Fantasy XIV: Dad of Light. Zelfs in 2019 bleek Square Enix nog niet klaar met FFXV, zo staat er nu nog een live-action project op het programma!

Kingsglaive: Final Fantasy XV
    

Final Fantasy in andere media

Verschillende FF-games zijn ook (in aangepaste vorm) als manga of roman verschenen. Dat gebeurde voor het eerst in 1989 met Final Fantasy. Vooral in het afgelopen decennium ging Square Enix lekker met het uitbrengen van leesvoer. Zelfs Final Fantasy: The Spirits Within kreeg een eigen roman! Voor de liefhebber is er van vrijwel elke game wel een boekadaptatie te vinden. Uiteraard kreeg Final Fantasy VII bijvoorbeeld zeven boeken en werd Final Fantasy Crystal Chronicles aangepast tot manga. Minder interessant voor ons, maar groot in Japan, zijn ook die audiodrama's gebaseerd op de franchise.

In 2012 kreeg Final Fantasy zijn eigen trading card game (simpelweg Final Fantasy Trading Card Game genoemd). De game kreeg in 2016 een Engelse versie. Je kunt de game vergelijken met Magic: the Gathering. En alhoewel ik zie nog nooit tegen gekomen ben, blijken er ook toernooien rondom de game georganiseerd te worden.

Final Fantasy Trading Card Game
     

De impact van Final Fantasy op de markt

De Final Fantasy-serie heeft natuurlijk veel betekend voor gaming in zijn totaliteit. Denk maar eens aan een aantal in FF geïntroduceerde features, die je tegenwoordig in vrijwel alle RPG's tegenkomt. Een voorbeeld: de eerste Final Fantasy was de eerste game die een zijwaarts perspectief introduceerde om tijdens gevechten meerdere monsters te tonen. Voor die tijd bevatten veel RPG's (vooral) één-op-één gevechten tegen monsters vanuit een first-person-perspectief. Of neem het job-systeem dat geïntroduceerd werd in Final Fantasy III. Het feit dat je tijdens de game van klasse kon veranderen, was destijds gloednieuw!

Laten we wel wezen: Final Fantasy heeft Square groot gemaakt. Het compleet falen van de hierbovengenoemde film Final Fantasy: The Spirits Within was daarom een grote schok voor het bedrijf, dat toen nog enkel Square heette. Sterker nog: het zorgde voor een behoorlijke hobbel in de de fusiegesprekken met Enix. Een andere gebeurtenis die onderstreept hoe belangrijk Final Fantasy voor de markt is, is natuurlijk de breuk tussen Square en Nintendo. Voordat de PlayStation uitkwam, vond je FF-games terug op de Nintendo-consoles. Experts zijn van mening dat de komst van Final Fantasy- en Dragon Quest-games in ieder geval mede hebben gezorgd voor het grote succes van de PlayStation ten opzichte van de Nintendo 64.

Final Fantasy II
      

Final Fantasy-verwijzingen in andere games

Eerst maar effe de meest voor de hand liggende serie: Kingdom Hearts. Deze games werden geboren uit een samenwerking tussen Square Enix en Disney. De serie zit boordenvol personages uit de Final Fantasy-serie, het Disney-universum en andere games van Square Enix. Er zijn echter talloze games die een hommage aan de FF-franchise brengen. Ik noem er een paar:

  1. Met de Wrath of the Lich King-uitbreiding voor World of Warcraft werd de zwevende stad Dalaran aan de MMO toegevoegd. In deze stad loopt een bloemenverkoper rond genaamd Aerith Primrose. Koraud treedt op haar trouwe body guard.
  2. In Grand Theft Auto IV vind je de show Princess Robot Bubblegum. In deze show wordt ook Final Fantasy geparodieerd. Het grote zwaard van Sword Boy wijst natuurlijk op Cloud Strife, evenals zijn humeurige houding.
  3. The Elder Scrolls III: Morrowind bevat een kerker met daarin de kamer Kefka Burial, een verwijzing naar de slechterik in Final Fantasy VI.
  4. In Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials and Tribulations schreeuwt de rechter na vergeleken te zijn met een lepel die in een kopje koffie roert: "I'm a spoon!? I'm no spoony bard, I'll have you know!" Dit is een verwijzing naar Tellah in Final Fantasy IV.
  5. In Fallout 2 kun je John Cassidy tijdens gevechten horen zeggen dat hij graag een Limit Break had gehad.
  6. Smite heeft een skin met de naam Final Boss voor het personage Thanatos. De skin lijkt op Sephiroth uit Final Fantasy VII. Als je de skin aantrekt, verwijst Thanatos ook naar One-Winged Angel en Jenova.
  7. Enter the Gungeon bevat een gun met de naam Machine Fist dat lijkt op Barret's Gun-Arm uit Final Fantasy VII. Bij de beschrijving lees je "Avalanche of Bullets. According to legend, two men were each fitted with one of these hands. One the left, and the other the right. The next time they met, only one walked away." Deze beschrijving verwijst naar Barret's lidmaatschap van de Avalanche-organisatie en zijn geschiedenis met Dyne.

World of Warcraft Aerith Primrose en Koraud
      

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van de impact van Final Fantasy. Voor nu geef ik het woord echter graag aan jullie: kennen jullie nog meer noemenswaardige voorbeelden? Laat dat en nog veel meer weten in de comments!
       

De Meer dan Games Serial

Meer dan Games: World of Warcraft

Meer dan Games: The Legend of Zelda

Meer dan Games: Fortnite

Meer dan Games: Pokémon

Meer dan Games: Call of Duty

Meer dan Games: Super MarioREACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord