Maffiafilms om in de stemming voor Mafia: Definitive Edition te komen 

Maffiafilms om in de stemming voor Mafia: Definitive Edition te komen 2020-09-24T14:51:17
Mafia: Definitive Edition is aanstonds (dat is jaren-30-taal voor ‘komt eraan’) en aangezien dit zo goed als de gameversie van een gangsterfilm wordt, kan het geen kwaad wat veldwerk te doen voor de release. En volgens Wouter kan je dat het beste doen door de volgende tien films te kijken.

De remake van Mafia ligt vanaf 25 september in de winkels en dat is de beste reden die ik kan verzinnen om eens een paar maffia- en gangsterfilmklassiekers te kijken. Al is het niet voor research, dan wel om in de sferen te komen van georganiseerde misdaad, wise guys, verraad, wraak en paardenhoofden, zodat je extra hypet wordt voor de release van Mafia: Definitive Edition. Ik heb een paar van de beste misdaadfilms voor je op een rij gezet, waarvan de meest ook nog eens een directe inspiratiebron vormden voor de Mafia-serie.

Mean Streets (1973)

Een meesterwerk van niemand minder dan Martin Scorsese, de geniale regisseur van onder andere The Irishman, Hugo, Casino en nog een andere film in deze lijst. Mean Streets is Scorsese’s eerste maffiafilm en zette meteen de toon voor zijn latere werk in het genre, waarmee het niets minder dan een baanbreker is. Ook wat betreft de cast, want dit is zéker niet de laatste keer dat we Robert De Niro en Harvey Keitel in een misdaadfilm mogen bewonderen.

Volgens Alex Cox, head of design bij Hangar 13, de ontwikkelaar van Mafia: Definitive Edition: ‘You should probably watch 'Mean Streets,' because the story of 'Mafia' is more about the wise guys, ya know the guys on the streets and stuff like that, and that kind of vibe that comes across in 'Mean Streets' as very raw...’

Ruig is de film absoluut, met bijna een soort documentaire-achtige stijl en geloofwaardige personages die zijn gebaseerd op mensen die Scorsese echt heeft ontmoet in Little Italy. De trailer hieronder, waarin vooral ‘honorable men’ tot in den treure herhaald wordt, doet de film helaas geen recht aan:

Road to Perdition (2002)

Chapter 16 in Mafia 2 heet Road to Perdition en natuurlijk is dat gewoon een uitspraak die zoveel betekent als de ‘weg naar vernietiging, verdoemeis of verderf’, maar dan moet je wel in toeval geloven. Want er is ook een film genaamd Road to Perdition, gebaseerd op een comic van DC, waarin niemand minder dan Tom Hanks een maffiahandhaver speelt wiens zoon hem op heterdaad betrapt terwijl hij iemand omlegt. Dat speelt zich allemaal af in 1931, gedurende de Drooglegging en de Grote Depressie, dezelfde setting als Mafia.

Nou is het sowieso al speciaal om knuffelbeer Hanks een huurmoordenaar te zien spelen, maar ook ouwe rot Paul Newman als ouwe maffiabaas en Daniel Craig in de rol van een gewelddadige dwaas is een bijzonder schouwspel. Over Craig gesproken, Road to Perdition wordt geregisseerd door Sam Mendes, dezelfde man die verantwoordelijk is voor de Bond-films Skyfall en Spectre, waarna hij p de indrukwekkende oorlogsfilm 1917 regisseerde. De ziet aan Road to Perdition al dat hij voorbestemd is voor grote dingen, want hij heeft hiermee een unieke gangsterfilm gemaakt over vaders en zoons, die duidelijk inspiratie haalt uit het werk van Coppola en Scorsese, maar ook z’n eigen ding durft te doen. Zoals nattigheid en water en regen. HEEL VEEL regen.

 

The Godfather - The Godfather: Part 2 (1972 en 1974)

Dit is een volledige inkopper en ongeveer even verrassend als Mafia op een lijst van essentiële maffiagames, maar ook minstens zo logisch en vanzelfsprekend. Het feit is simpelweg dat als je je ook maar een beetje verheugt op Mafia: Definitive Edition, The Godfather een essentiële voorbereiding is. Al is het alleen al om te begrijpen waar het concept van die game vandaan komt.  

De eerste film van Francis Ford Coppola uit 1972 heeft een enorme impact gemaakt op de filmwereld en op popcultuur in het algemeen. The Godfather won drie Oscars, staat al sinds mensenheugenis op nummer twee van IMDB’s Top Rated Movies, met diens vervolg op nummer drie van de lijst, en was een enorme blockbuster nog vóór Jaws en Star Wars. Het heeft generaties aan filmkijkers en -makers geïnspireerd en is knetter-quotable met legendarische uitspraken zoals ‘I'm gonna make him an offer he can’t refuse’ en ‘Leave the gun. Take the cannoli.’. Iconisch is een understatement!

Zonder The Godfather had Mafia waarschijnlijk nooit bestaan, want de film is een directe inspiratiebron voor praktisch alle entertainment over de Amerikaans-Italiaanse, georganiseerde misdaad dat na de jaren 70 gemaakt werd. Er wordt in de game subtiel en minder subtiel naar de film gerefereerd, zoals een hotel in de missie ‘The Whore’ dat simpelweg The Corleone heet, dezelfde naam van de centrale maffiafamilie in The Godfather. Bovendien speelt Mafia 2 zich in dezelfde periode af als The Godfather en zowel Michael Corleone uit de film, als Vito Scaletta in de game zijn

Tweede Wereldoorlog-veteranen. The Godfather: Part 2, die trouwens zes gouden beeldjes heeft binnengesleept, volgt ook deels het verhaal van een jonge Vito Corleone (Robert De Niro natuurlijk!). Dat deel van het verhaal komt qua periode iets dichterbij Mafia: The City of Lost Heaven z’n tijdspanne (1910-1925 ten opzichte van Mafia’s 1930-1935).

Hoe dan ook, The Godfather en Mafia zijn als twee handen op een buik, twee paardenhoofden in één bed. Mafia is net niet The Godfather: The Game, want die heeft EA nog later nog uitgebracht in 2006, met zelfs nog een vervolg in 2009. Ik heb wat die serie betreft overigens het volgende advies: fuggedaboutit! Dat geldt ook een béétje voor het derde deel van The Godfather-films, want deze kwam pas in 1990 als een soort ongewenste nageboorte die bijna aanvoelt als een parodie op z’n voorgangers.

Once Upon A Time In America (1984)

Omdat ik nog niet genoeg films met Robert De Niro opgenoemd heb, doe ik er nog eentje. Gewoon, om het af te leren. Ook Joe Pesci komt even kijken in deze film van Sergio Leoni, de man die normaal gesproken altijd westerns maakte in de trant van de legendarische Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly. Dit keer vindt de Once Upon dus in Amerika plaats, gedurende dezelfde jaren waarin Mafia 1 en 3 zich afspelen: de jaren 30 en 1968. Ja, inderdaad, die laatste is precíes het jaar waarin Lincoln Clay mayhem veroorzaakt en dat is vast geen toeval.

Once Upon A Time In America is een flinke zit met bijna vier uur op de klok, maar je hebt nog wel even voordat Mafia: Definitive Edition uitkomt, dus ga er maar goed voor zitten. Je wordt namelijk volledig ondergedompeld in een waanzinnig ambitieus misdaadepos waar zeker de nodige misdaadfilmclichés in zitten, maar dat ook een stukkie dieper gaat met thema’s zoals spijt, ouder worden en vriendschappen tijdens de kindertijd. Bovendien is het qua chronologie en structuur zo complex, dat het je volledige aandacht opeist.

The Untouchables (1987)

You can’t touch this awesome movie, want hij is onaantastbaar! Goeddddd…

The Untouchables wordt, anders dan de meeste films in dit lijstje, niet vanuit het perspectief van de criminelen verteld, maar gaat over de legendarische Eliot Ness (Kevin Costner), een FBI-agent zó beroemd dat rappers over hem rappen. Ness is op jacht naar een belastingontduiker die net zo berucht als befaamd is, niemand minder dan Al Capone (Robert De Niro, wie anders?). Hij stelt daarvoor een team samen waar de bekende gezichten van onder andere Sean Connery en Andy Garcia in te bewonderen zijn.

De cast alleen al is reden genoeg deze film rapper dan rap te checken, maar Brian de Palma’s feilloze regie en de fantastische muziek van Ennio Morricone komen daar ook nog eens bij. Daarnaast kent het een paar bloedstollend spannende maar ook ronduit schokkende scènes: je zult niet snel meer vergeten wat Capone AKA De Niro met een honkbalknuppel flikt en ook Connery heeft een paar knettermemorabele momenten. Niet voor niets verdiende de Bond-acteur z’n enige Oscar met zijn performance!

Grappig feitje: oorspronkelijk wilde Illusion Softworks een game maken waarin je tegen de maffia strijdt, net zoals in The Untouchables. Dat werd echter omgedraaid toen Daniel Vávra de leiding nam over het schrijven van het script en de game zo werd als wij ‘m nu kennen.

Goodfellas (1990)

De tweede Scorsese-film in deze lijst en mijn persoonlijke favoriet. Op de Godfather-films na is dit misschien wel de meest legendarische en iconische maffia-film ooit gemaakt. Het begint opvallend genoeg op behoorlijk vrolijke wijze als hoofdrolspeler Henry Hill (Ray Liotta) verklaart dat ‘As far back as I can remember I always wanted to be a gangster’. Het eerste uur van de film lijkt het allemaal best wel een fijne baan, dat gangsterschap, maar al gauw blijkt dat er aan al dat geld en die macht een pittig prijskaartje hangt. Als je namelijk rondhangt met psychopaten zoals Tommy DeVito (Joe Pesci in een briljante rol), dan zit het er dik in dat stront de ventilator gaat raken! ‘What do you mean I'm funny? Funny like a clown?’

In principe gaat Goodfellas zijdelings over de maffia, aangezien Henry Hill zelf geen ‘made man’ kan worden omdat hij niet puur Italiaans bloed heeft. Maar dat maakt de Cosa Nostra misschien juist nóg wel intrigerend en enger dan in The Godfather of The Irishman, want de organisatie voelt in Goodfellas als een constante dreiging waar je als misdadiger constant op je hoede voor moet zijn. De maffia in Goodfellas wordt neergezet als een soort hogere macht waar zelfs een staalharde baas als James Conway (hey, is dat nou Robert De Niro?!) niet mee durft te fucken. Perfect dus om jezelf op te hypen voordat je zélf deel gaat uitmaken van het illustere gezelschap in Mafia: Definitive Edition.

Mafia: Defenitive Edition verschijnt 25 september voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord