Lucht- of waterkoeling voor je processor? - Hardware feature 

Lucht- of waterkoeling voor je processor? - Hardware feature 2015-12-17T13:31:53
Als je zelf een PC gaat samenstellen zul je op een gegeven moment een processorkoeler moeten kiezen. Het is onmogelijk om alle koelers op de markt te bespreken, maar in deze hardware feature zullen de twee belangrijkste categorie├źn worden besproken: lucht- en waterkoelers.

Wat is het?

Net als de motor van een auto produceert de motor van een computer (de processor) een hoop warmte. Om te voorkomen dat de processor gaat smelten, moet je die warmte afvoeren met een koeler. Er zijn veel manieren om een processor te koelen, maar luchtkoelers en waterkoelers zijn de belangrijkste twee categorieën.

De werking van een luchtkoeler is heel simpel: de warmte van de processor wordt verplaatst naar een soort metalen rooster (meestal aluminium), waarna het wordt weggeblazen door een ventilator. Bij een waterkoeler komt wat meer kijken. Hierbij wordt eerst de warmte met een vloeistof weggepompt via slangen naar een andere plek. Vervolgens wordt de vloeistof weer gekoeld met behulp van rooster en een fan. 

Intel stock koeler

         

Is een nieuwe koeler wel nodig?

Voordat je geld gaat investeren in een koeler moet je eerst bij jezelf bedenken of het wel nodig is. Voor consumenten leveren de grote processorfabrikanten, Intel en AMD, namelijk al een koeler mee: de zogenaamde stock koeler (foto boven). Dit zijn zeker niet de mooiste, stilste of beste koelers, maar ze zijn altijd genoeg voor de processor waar je hem bij krijgt. Heb jij dus geen interesse in een extreem stille computer, overklokken (het ‘tunen’ of opvoeren van je processor) en zal het je een worst wezen hoe je PC er van binnen uit ziet? Hou je portemonnee dan tevreden en gebruik gewoon het koelertje dat je bij je nieuwe processor hebt gekregen.

                 

Waarom wil ik een luchtkoeler?

Voor de meeste mensen zal een luchtkoeler de interessantste optie zijn. Het is het goedkoopst, koelt in de meeste gevallen goed genoeg en is soms zelfs stiller dan een waterkoeler. Fatsoenlijke luchtkoelers zijn er al vanaf 15 euro, maar de prijs kan oplopen tot ruim 100 euro. Er zijn luchtkoelers verkrijgbaar die goedkoper zijn dan 15 euro, maar vaak kun je dan beter gewoon de meegeleverde koeler gebruiken. 

Luchtkoeling Cooler Master

           

En waterkoeling dan?

Om het nog lastiger te maken zijn er twee vormen van waterkoeling: All-In-One (AIO) waterkoelers en custom loop-waterkoeling. AIO waterkoelers zijn verkrijgbaar van 50 tot 200 euro en zijn net zo makkelijk of soms zelfs makkelijker te installeren dan een luchtkoeler. Voor die hogere prijs krijg je ook een koeler die meer warmte kan afvoeren dan de gemiddelde luchtkoeler, wat dit een ideale keus maakt voor overklokkers. Custom loop-waterkoeling is een heel ander verhaal en zal zo apart nog kort besproken worden. 

          

Ik wil een stille PC!

Als je een hele stille PC wilt bouwen, maar niet geïnteresseerd bent in overklokken, dan zal een luchtkoeler van 20 tot 35 euro vaak genoeg voor je zijn. Je moet dan echter wel opletten welke koeler je koopt. Zoek daarvoor op het internet naar reviews van die specifieke koeler en kijk naar de geluidsproductie. Voor zowel de temperatuur als de geluidsproductie geldt hoe lager het getal, des te beter de koeler. Heb je wat meer te besteden en wil je je processor licht overklokken, dan zal een luchtkoeler van 35 tot 60 euro voldoende moeten zijn. Wil je echter een stille PC én ver overklokken dan zul je al snel 60 euro of meer uit moeten geven. In deze prijsklasse vind je koelers van o.a. Noctua, Thermalright en Be quiet!, welke allemaal garant staan voor kwaliteit en performance. 

Ook waterkoelers zijn interessant als je veel wilt doen met overklokken en toch een stille PC wilt. Je moet hierbij echter wel goed opletten welke waterkoeler je koopt, want in sommige gevallen maakt de pomp meer geluid dan wenselijk is. 

Waterkoeling

            

Ik wil maximaal overklokken!

Gezien een processor steeds warmer wordt als je de voltages en snelheden van een processor opvoert, zal de koeler veel meer warmte kwijt moeten kunnen. Voor de echte hardcore overklokkers zijn goedkope koelers dus vaak niet genoeg. Bij luchtkoelers zal je moeten denken aan minimaal 70 euro, maar met een waterkoeler kun je misschien nog net een stapje verder komen. De prijzen lopen dan helaas wel snel op, een goede waterkoeler kost vaak namelijk meer dan 100 euro. 

       

Het innerlijk is minstens zo belangrijk

Veel computer behuizingen hebben tegenwoordig een venster in de zijkant waardoor je alle hardware nerd p0rn in volle glorie kunt bekijken. Een grote luchtkoeler kan helaas net zo vervelend zijn als fullscreen reclame op je incognito tabblad. Doordat het grootste gedeelte van een waterkoeler zich ergens anders bevindt, blijft alle hardware goed zichtbaar en geeft het een opgeruimde uitstraling aan je PC. Tevens beschikken steeds meer waterkoelers tegenwoordig over RGB LED verlichting. Dat maakt het mogelijk om ook de binnenkant van je computer wat meer te personaliseren. 

Dikke pc

           

Het moet nóg mooier, nóg stiller en nóg beter!

Voor degenen die alles perfect moeten hebben is er nog een optie: custom loop-waterkoeling. Hierbij moet je zelf alle onderdelen van de koeler verzamelen, in elkaar zetten, en vooral betalen. Het grootste voordeel hiervan is dat je alles zelf kunt bepalen: de kleur, de prestaties, de geluidsproductie en zelfs het design. Een andere reden om voor deze vorm van waterkoeling te kiezen is dat het je de mogelijkheid geeft om je grafische kaart er bij te betrekken. Voor de prestaties in games levert dit vaak nog meer winst op dan het waterkoelen van de processor.

Er is echter wel één probleem dat veel mensen weerhoudt van het aanschaffen van dergelijke koeling: de prijs. Een simpel setje waarmee je je processor en een enkele grafische kaart kunt koelen kost 450 euro, maar als je voor de wat luxere opties kiest, ben je al snel 650 euro kwijt. Om duidelijk te maken wat je nodig hebt en wat het kost kun je hierrr een simpele spreadsheet vinden. Als je het goed aanpakt zal het resultaat een plaatje zijn met ongekende prestaties. Ook mijn portemonnee kwam er niet onderuit, want als hardware-enthousiast moest en zou ik deze vorm van waterkoeling hebben. Hieronder vind je een plaatje van mijn schatje, die elke keer mijn nerdsappen weer laat vloeien.

Nog dikkere pc

           

Ok, ik heb een categorie gekozen. Wat nu?

In elke categorie is er enorm veel keus en dat maakt het uitkiezen van een koeler niet makkelijker. Het beste is om online wat reviews op te zoeken van het type koeler waar jij naar op zoek bent. Er zijn genoeg tabellen of grafieken te vinden waar de bekendste koelers met elkaar worden vergeleken. Pas wel op bij het vergelijken van testresultaten van verschillende reviewers. Er zijn namelijk heel veel manieren om de geluidsproductie en koelprestaties te meten en iedereen doet het net iets anders waardoor ook de resultaten anders worden. 

Als laatste tip wil ik meegeven dat je bij een luchtkoeler goed moet kijken of deze wel in je behuizing past. Veel mensen gaan hierbij de mist in terwijl de nodige informatie meestal duidelijk staat aangegeven in de specs van je koeler en behuizing. Mocht je nu toch nog vragen hebben dan kun je daarvoor natuurlijk terecht in de comments. 

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord