Leuk Geprobeerd: Goede games met slechte controls 

Leuk Geprobeerd: Goede games met slechte controls 2019-05-29T12:22:43
Geen enkele game is perfect, maar sommige benaderen die perfectie wel. Echter valt er altijd wel iets aan te merken op een game en bij de ene goede game is dat puntje van kritiek net wat groter dan bij de andere. Zo zijn er ook een hoop goede games met slechte controls.

Bij talloze games heb ik me kapot geërgerd aan de controls, terwijl ik wel genoot van de game zelf. Soms lijken ontwikkelaars opeens iets nieuws te willen proberen, of lijkt het besturen van de game erbij in te zijn geschoten terwijl ze een masterpiece maakte. Hoe het ook zit, vandaag gaan we wat goede games afbranden vanwege de controls! Kleine sidenote: ik weiger iets negatiefs te schrijven over Super Mario Galaxy, dus verzin je gezeik over motion controls in die game er zelf maar even bij.

Bijna iedere shooter op de PlayStation 3

Normaal pak ik er enkele games uit, maar als het over slechte controls gaat kan ik ongeveer iedere shooter op de PlayStation 3 niet achterwege laat. Waar je op Xbox en zelfs Nintendo gewoon met de triggers schiet, heeft Sony ten tijde van de PS3 een dusdanig gedrocht van een controller ontworpen waardoor schieten met de schouderknoppen beter werkt dan met de zogenaamde triggers. Games als Call of Duty en Uncharted zijn daardoor bloed irritant om te spelen op het platform, terwijl ik Killzone 2 en 3 gewoon maar helemaal links heb laten liggen. Misschien stel ik me ongelofelijk aan, maar als je van de Xbox 360 of zelfs nu de PlayStation 4 afkomt, is het verschrikkelijk. Gelukkig is de controller van Sony deze generatie een stuk beter dan z’n voorganger, maar het zorgde er wel voor dat hele goede games op de PlayStation 3 slechte controls hadden.

Resident Evil 4

Hoewel het bijdraagt aan de charme van deze game, die ik zelf overigens fantastisch vind, zijn de controls van Resident Evil 4 - en in zijn kielzog vele andere survival horror games - ronduit verschrikkelijk. Je character bestuurt met de draaicirkel van een vrachtwagen, het ‘over the shoulder’ camerastandpunt laat je vaker mis dan raak schieten en dan heb ik het nu zelfs alleen over de versies waarin je een normale controller vast hebt. Ik heb Resident Evil 4 namelijk de eerste keer gespeeld op de Wii en ondanks dat de controls juist bijdroegen aan de spanning, zijn ze natuurlijk wel gewoon ronduit slecht te noemen. Verder is de game prima hoor, maar gelukkig besturen nieuwe Resident Evil-delen een stuk beter!

Super Mario Sunshine

Sommige mensen zweren erbij, maar inverted controls zijn wat mij betreft de duivel. Niet alleen had Super Mario Sunshine inverted controls van boven naar beneden - waar ik enigszins nog wel mee kan leven - maar ook van links naar rechts. Voor liefhebbers van zelfpijniging is het leuk dat het erin zit, maar het is vooral bloedirritant te noemen dat er gewoon geen settings optie is waar je deze controls aanpast. Om deze game normaal te spelen ben je eigenlijk aangewezen op een emulator, wat helaas dan wel weer de magie wegneemt van de originele GameCube. Het is doodzonde, want Super Mario Sunshine is een fantastische game die echt iets anders probeerde nadat Mario nog maar één keer een 3D-game had gehad.

Grand Theft Auto IV en Red Dead Redemption 2

Als er één ontwikkelaar is die masterpieces maakt, is het Rockstar Games wel. Een van de weinige dingen waar Rockstar nog aan kan werken is de controls en vooral de responsiviteit van de controls in games. De talloze keren dat ik met m’n auto uit de bocht vloog in Grand Theft Auto IV, door het raam uit de auto vloog en hoofdpersonage Niko Bellic sowieso aanvoelde als een heel log ventje. Grand Theft Auto IV is een fantastische game, maar eigenlijk voelde alle controls niet responsief aan en bestuurde alles ontzettend stroperig.

Naar mijn mening heeft Grand Theft Auto V daar dan weer geen last van, maar Red Dead Redemption 2 wel. Eerder is op de site ook al het bewijs geplaatst dat de responsiveness van de laatste grote Rockstar-game veel te wensen overlaat en dat levert niet alleen in de singleplayer, maar vooral in Red Dead Online ongelofelijk veel frustraties op. Nooit voelt het alsof je heel vlot iemand kunt neerschieten, altijd reageert je personage net te laat en dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe de controls voelen als je te paard gaat. Red Dead Redemption 2 was serieus nog veel fantastischer geweest als de controls niet zoveel te wensen over lieten, maar is zelfs met dikke stroop aan je handen één van de beste games van deze generatie.

Goldeneye 007

Hoewel deze game er natuurlijk weinig aan kan doen, gezien Rare heeft moeten werken met wat het had op de Nintendo 64, is Goldeneye 007 opstarten momenteel niet iets wat je graag doet kan ik je vertellen. De game is nog altijd fantastisch en pakt je vol in je nostalgiespier, maar zodra je vooral in multiplayer iemand probeert neer te schieten, zit je eigenlijk meer op het plafond of de grond te schieten, dan op je tegenstander. Zelf zou ik niet weten hoe deze game op de N64 beter zou moeten besturen, maar daardoor is Goldeneye 007 helaas wel heel slecht verouderd. Deze game kun je het best in je herinnering houden, alhoewel het wel ongelofelijk lachen is om vier man op de bank te zien kloten met de controls van een game die ze ooit allemaal grijs speelde.

Metroid Prime Trilogy

Zelf ben ik nooit zo’n groot Metroid-speler geweest en toen ik de trilogy voor een schappelijk prijsje vond op een rommelmarkt, dacht ik deze trilogy even te ontdekken. Ik kwam van een koude kermis thuis, want de motion controls slopen deze games. Vooral aan de eerste twee Metroid Prime-games voel je dat ze zijn gemaakt voor een controller en dat de motion controls er met de haren bijgesleept zijn. Nooit voelt het natuurlijk om Samus Aran te besturen met een Wii Mote en Nunchuck en al helemaal niet als je in je balletje gaat. Misschien stel ik me aan en heb jij je prima vermaakt met de Metroid Prime Trilogy op de Wii, maar als de menigen al verdeeld zijn over de controls van een game is er meestal iets mis.

Zo, we hebben weer een hoop fantastische games afgezeken om één ding wat niet goed was. Ken jij meer games die iets leuk probeerde, maar daar keihard in faalde? Gooi het in de comments!

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord