Leuk Geprobeerd: Goede games met een slechte multiplayer 

Leuk Geprobeerd: Goede games met een slechte multiplayer 2019-05-17T11:45:29
In het verleden werden in deze serial alleen slechte games met een aantal lichtpuntjes besproken, maar Karim draait de boel om! Hij gaat het namelijk hebben over goede games die iets probeerde, maar wat vreselijk uitpakte. Vandaag maakt hij gehakt van een aantal games die een slechte multiplayer hebben!

Soms proberen ook goede games nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van een multiplayer, maar uiteindelijk blijkt het dan verschrikkelijk tegen te vallen. Soms zijn er ook fantastische multiplayer games, die binnen die fantastische multiplayer door een bepaalde design keuze verschrikkelijk falen.
    

Grand Theft Auto: San Andreas

Ik bracht ongeveer mijn volledige pubertijd door met GTA: San Andreas. De game was voor zijn tijd een meesterwerk met een open wereld waar zelfs GTA 5 niet tegenop kan boksen, maar had ook een feature die niet zo fantastisch werkte: de locale multiplayer.

Voordat je deze locale multiplayer stand kon activeren, moest je eerst in de game een relatie opgebouwd hebben met een vrouw of je moest naar een dorpje ten noorden van Los Santos, om daar om één of andere onduidelijke reden naast een garagedeur de multiplayer te activeren. Als je één van deze twee dingen gedaan had, kon de tweede speler een character kiezen en vervolgens met je mee chillen, racen en schieten in San Andreas. Echter zat er niets anders op dan maar een beetje chaos trappen, want je kon samen vrij letterlijk niets.

Er waren geen missies voor twee personen,er waren weinig activiteiten voor twee personen en eigenlijk was er gewoon geen enkel plan voor een locale multiplayerstand. Desalniettemin heb ik me er samen met mijn klasgenoten kostelijk mee vermaakt, maar dit is zeker een kwestie van leuk geprobeerd, maar kom de volgende keer maar even met een plan Rockstar!


    

Far Cry 3

Onze grote baas Vaas is misschien wel één van de meest memorabele villains uit de historie der games en Far Cry 3 zelf is simpelweg een masterpiece, maar er zaten ook twee multiplayer modes in die helemaal nergens voor nodig waren: een co-op mode en online multiplayer.

In de online co-op mode word je samen met maximaal drie vrienden op een onbewoond eiland gezet en komen er waves met vijanden naar je toe. In principe geen slecht idee, behalve dat het nou niet bepaald vernieuwend is en de mode zelf ook wel wat te wensen overliet. Wanneer je met drie vrienden speelde kon je wel wat lol trappen, maar als je dus met maar één vriend naar het onbewoonde eiland ging, schaalde de mode niet mee en werd het dus super moeilijk. Niet echt fantastisch dus…

De normale multiplayer was verder heel gewoontjes en standaard, zoals je dat gewend bent van een hele hoop multiplayer shooters. Je kon gewoon Team Deathmatch en Capture the Flag spelen, maar de multiplayer blonk nergens in uit en zorgde eigenlijk gewoon voor een erg leeg gevoel na het completen van die fantastische singleplayer. Alle multiplayer facetten in Far Cry 3 waren totaal onnodig, maar wel leuk geprobeerd hoor Ubisoft.


     

Super Mario Party

Afgelopen oktober kwam er een fantastische partygame uit voor de Nintendo Switch in de vorm van Super Mario Party. Alhoewel er wat meer content in had mogen zitten, ging de serie met deze game aardig terug naar zijn roots en zorgde het voor een frisse wind sinds de laatste delen, die niet zo fantastisch waren. Echter zit er een online multiplayer mode in die ze er beter niet in hadden kunnen stoppen…

In plaats van de bekende borden gewoon online speelbaar te maken, vonden Nintendo en ontwikkelaar NDcube het een fantastisch idee om een select aantal minigames online speelbaar te maken. Niet alleen wordt dit echt binnen vijftien minuten verschrikkelijk eentonig, ook is er ongelofelijk veel lag en heb je constant het gevoel dat je wat beters had kunnen doen met je tijd.

Een online multiplayer mode in een Mario Party-game hoort natuurlijk gewoon een online mode te zijn waarin je met maximaal vier spelers op een bord kunt spelen. Emulators maken dit tegenwoordig mogelijk met oudere Mario Party-games en bewijzen dat dit is hoe je online dit soort games wil spelen. Zoals Nintendo het echter aanpakt, kunnen ze beter het hele online multiplayer gedeelte uit de game laten.


     

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

We blijven even bij onze loodgieter, want Super Mario Maker voor de Nintendo 3DS is misschien één van de grootste fails als het op online componenten en technisch gezien multiplayer aankomt. Het is bij deze game zo erg, dat de fantastische singleplayer ervaring niet meer overeind blijft staan als het gebrek aan multiplayer er overheen is gewalst.

Wat is er aan de hand met Super Mario Maker voor de Nintendo 3DS? Nadat je, op de meest fantastische manier ooit een level hebt gebouwd op je 3DS, kun je deze niet online delen. De Wii U en straks de Nintendo Switch-versies draaien juist bijna volledig op deze feature, maar op de 3DS was het blijkbaar niet mogelijk en was je veroordeeld tot het lokaal of via Streetpass delen van je levels. Dit zorgde ervoor dat Super Mario Maker for Nintendo 3DS eigenlijk op release al een doodgeboren kindje was, ééntje met ongelofelijk veel potentie…

Het levels maken op de 3DS is namelijk de meest fantastische manier waarop ik ooit Super Mario Maker levels heb gemaakt. Op de Wii U werkt het natuurlijk prima en ongetwijfeld zal het straks op de Nintendo Switch met Super Mario Maker 2 ook prima gaan, maar de Nintendo 3DS leek wel gemaakt voor de game. Op het bovenste scherm kon je alles goed in de gaten houden, terwijl je met de touchscreen aan de onderkant wonderen kon verrichten. Ondanks de nekpijn, was Super Mario Maker for 3DS naar mijn mening de beste manier om Super Mario Maker te spelen, als het een online multiplayer component had gehad…


     

Red Dead Redemption 2

Volgens velen de beste game van 2018, maar niet als het op de multiplayer aankomt. Alhoewel het mij na een aantal tientallen uren niet meer zoveel deed, erken ik natuurlijk dat Red Dead Redemption 2 - ondanks z’n verschrikkelijke controls - één van de grootste meestwerken is die Rockstar ooit op ons gedropt heeft. De online multiplayer is echter een absolute verschrikking.

Als je al door de laadtijden heen komt, die in ieder geval in de weken na de lancering echt verschrikkelijk waren, kom je in een bijna lege wereld terecht waarin je jezelf helemaal kapot moet grinden om ook maar iets vets te kunnen kopen. Rockstar probeerde natuurlijk het succes van GTA Online voort te zetten in deze game, maar vergat daarbij content te maken die mensen tof vinden, waarmee alleen een betekenisloze grind overbleef.

Ook zorgde de eerder genoemde clunky controls in een online omgeving voor alleen maar frustatie. Het tegenkomen van mensen en de combat die daarbij komt kijken verloopt zo ontzettend stroef, dat je meer tegen jezelf dan tegen een online persoon aan het vechten bent. Daarnaast zijn alle facetten die de singleplayer zo fantastisch maken niet aanwezig in de multiplayer. Rockstar Games heeft al een hoop gefikst en gaat ook nog een hoop aan Red Dead Online fiksen, maar waarschijnlijk tevergeefs. Leuk geprobeerd Rockstar!

Heb jij nog games die fantastisch waren, maar een bizar slechte multiplayer hadden? Drop ze vooral in de comments, dan ga ik alvast aan het werk aan m’n volgende ‘Leuk Geprobeerd!’

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord