Leestips voor gamers – wintereditie 

Leestips voor gamers – wintereditie 2017-12-13T11:54:30
Het aantal ongelukken op straat neemt met rasse schreden toe, en dat kan maar één ding betekenen: winter! Dat betekent ook veel verplichte etentjes en gezelligheid bij de familie, ver weg van je console. Volgens Marvin kun je je echter ook prima tot ander vermaak richten deze kerst, en dat laat hij zien met acht boeken die gamers wel kunnen gebruiken voor de open haard.

Nou, laten we maar weer eens aftrappen met een kleine disclaimer. Net als bij de zomereditie van deze leestips kan ik niet een lijstje maken met de beste game-boeken, dat is onmogelijk. Onderstaande lijst is namelijk gebaseerd op mijn eigen leeservaringen, en afgesteld op mensen die niet vies zijn van een boekje op zijn tijd en die interesse willen verbinden aan games. Er zijn dus hele grote titels die ik niet mee kan nemen omdat ik ze nog niet heb opgepakt, waaronder boeken over Assassin's Creed en Dragon Age. Heb jij nog tips? Drop ze dan in de comments!

             

Arthas: Rise of the Lich King (World of Warcraft) (Christie Golden)

Wie in de afgelopen tien jaar World of Warcraft heeft gespeeld, weet ongetwijfeld dat de Lich King een van de beste bad guys ooit is. Niet alleen is zijn raid (IceCrown Citadel) een van de leukste in de MMORPG, Arthas zelf is ook nog eens een verdomd interessant personage. In het boek, geschreven door Christie Golden, lezen we hoe de ooit zo nobele prins Arthas Menethil - kroonprins van Lordaeron, Knight of the Silver Hand en alom gevreesde Paladin - in zijn queeste om Lordaeron te redden van een undead plaag, zijn eigen ziel kwijtraakt en een van de machtigste en kwaadaardigste wezens ooit wordt. Een must-read voor elke WoW-fan, en een onmisbaar stukje lore voor iedereen die ooit dacht “holy shit, die klerenkast met zijn ijszwaard ziet er bruut uit.” Van een onmogelijke romance met niemand minder dan Jaina Proudmoore, tot het vinden van het legendarische Frostmourne, verpakt in de woorden van een belangrijke en vooral getalenteerde sci-fi- en fantasie-schrijver in de vorm van Christie Golden; wat wil je nog meer?

Arthas: Rise of the Lich King

                  

Star Wars: Bloodline, Aftermath, Lost Stars

Met nog een dag te gaan tot de première van Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, en het feit dat een Star Wars-game nu onderdeel is van het canon-verhaal, kunnen we er niet onderuit. Er zijn een paar hele interessante boeken die plaatsvinden in A Galaxy Far Far Away, en in het bijzonder heb ik het over de boeken Bloodline, Aftermath en Lost Stars. Toegegeven, de rest heb ik nog niet gelezen, maar deze drie boeken (die weinig met elkaar te maken hebben) geven je een heel goed beeld van wat er gebeurt in de Star Wars-boeken.

Te beginnen met Star Wars:Aftermath, aangezien dit werkje van Chuck Wendig chronologisch gezien als eerst plaatsvindt. Het boek speelt zich 4 ABY af, wat wil zeggen dat het vier jaar na A New Hope begint, en is daarom ook voor fans van de originele trilogie een prima plek om te beginnen aan de Star Wars-boekenreeks (voor een volledige canon-tijdlijn kun je hierrrr terecht). In 4 ABY speelt zich namelijk Episode VI af, en Aftermath pakt het verhaal op waar de film eindigde. In de Aftermath-trilogie (trek hier maar een paar dagen voor uit) lezen we hoe de laatste restjes van het Empire verslagen worden en een nieuwe regering opkomt. Ze vormen een nodige brug tussen Episode VI en Episode VII, dus je weet wat je te doen staat!

Aftermath Trilogie

Wil je liever dieper in het leven van de meest legendarische prinses/generaal ooit duiken? Dan moet je het boek Star Wars: Bloodline oppakken, die volgt namelijk de avonturen van Leia Organa, ongeveer 10 jaar voor The Force Awakens. Dat wil zeggen dat Ben nog met Luke traint (of toch niet?), Han ergens in het universum zich met racen bezighoudt en Leia voor een diplomatieke missie naar een planeet in de Outer Rim afreist. Bloodline geeft een waanzinnige blik op het persoonlijke leven van Leia, en staat stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen die ze in al haar jaren als prinses van Alderaan en later als generaal heeft meegemaakt. Een persoonlijke favoriet, dus, eentje die de spanning voor Episode VIII gigantisch verhoogt. 

Star Wars Bloodline

Het laatste Star Wars-boek voor vandaag: Star Wars: Lost Stars. Aftermath maakt een bruggetje tussen Episode VI en Episode VII, Bloodline doet hetzelfde voor een van de meest geliefde personages uit het universum, en Lost Stars doet juist iets anders: het laat een periode die we al kennen uit de films van een compleet andere kant zien. Aftermath speelt zich af gedurende de originele trilogie, en laat zien wat het Empire kan doen met ‘alledaagse’ mensen. Op de Outer Rim-planeet Jelucan worden de jonge Thane Kyrell en Ciena Ree beste vrienden. Beiden willen ze piloot worden, en beiden besluiten ze zich bij het Empire aan te sluiten. Op de Academie worden de twee verliefd op elkaar, maar alles verandert wanneer Thane van dichtbij meemaakt tot wat het Empire in staat is, en er ideologische verschillen ontstaan tussen hem en zijn vriendin. 

Star Wars Lost Stars

               

Ready Player One (Ernest Cline)

Een van de bekendste game-boeken ooit is ongetwijfeld Ready Player One. Ik noemde hem al even in mijn vorige leestips-feature, maar vond het niet nodig om er uitgebreid bij stil te staan. De zaken zijn echter veranderd, want met de komst van de film (die eind maart 2018 in première gaat) heb je weer een reden om hem op te pakken. Bovenop de tig andere redenen die je hebt om Ready Player One een kans te geven, natuurlijk; het sci-fi verhaal zit bomvol verwijzingen naar bestaande games en gametechnologieën en is daarbij pittig meeslepend. Hoofdpersonage Wade Watts moet op zoek naar een Easter egg in een VR-game die de door een energiecrisis geraakte wereld in zijn greep houdt, om zo een fortuin te verdienen. Wade vindt één van de drie sleutels die naar de Easter egg wijzen (zo’n vijf jaar na de aankondiging van de wedstrijd), en daar begint het verhaal. Een genot voor iedereen die opgegroeid is in de jaren ’80 en/of ’90, en natuurlijk voor iedereen die nostalgische gevoelens koestert voor popcultuur. 

Ready Player One

                 

Rainbow Six (Tom Clancy)

We zijn hier allemaal bekend met de games van Ubisoft, en weten ongetwijfeld ook dat er opvallend vaak “Tom Clancy´s” voor de titels van hun games staan. Al die games zijn namelijk gebaseerd op het werk van auteur Tom Clancy, die vorige eeuw roem verwierf met boeken als The Hunt for Red October en The Sum of All Fears. Zeventien van zijn boeken (!!) waren bestsellers en er zijn meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn werk verkocht, dus dat die man kan schrijven mag duidelijk zijn. Grappig genoeg zijn er zeventien games gemaakt van een van zijn bekendste boeken, getiteld Rainbow Six. Het boek gaat over een geheime toporganisatie genaamd Rainbow, een counter terrorist unit met de beste soldaten uit verschillende landen (vandaar de parapluterm ‘Rainbow’, ieder land zijn eigen kleur), en ook nog eens erg goed te lezen. Een stuk minder fantasie en sci-fi dan in de rest van de boeken op deze lijst, maar wel een lading ijzingwekkende spanning die alleen de nare, militaire wereld van Tom Clancy teweeg kan bregen. 

Rainbow Six

                    

Roadside Picnic (Boris en Arkady Strugatsky)

Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen hier, maar in mijn tienerjaren was ik verzot op een gameserie genaamd S.T.A.L.K.E.R, beginnend met de game S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Deze post-apocalyptische survival-horrorgame heeft meer van mijn luiers gevuld dan welke game dan ook; het speelt zich af in een alternatief universum, waarin een tweede kernramp plaatsvond in Chernobyl die de omgeving op rare manieren aantastte. Zogenaamde Stalkers duiken de verschillende radioactieve Zones in om waardevolle spullen te scoren, en met alle mutanten en bandieten die de wereld vullen is het nergens echt veilig. Hoewel de games geen directe adaptatie zijn van een boek, speelt het verhaal zich wel degelijk af in een universum dat in een novelle tot stand is gekomen, namelijk Roadside Picnic van Boris en Arkady Strugatsky. De twee brachten het boek in 1971 uit, waarna talloze vertalingen en een filmadaptatie volgden. De personages in het boek komen niet terug in de games, maar termen als ´Stalkers´ en ´Zones´ vinden hun origine op dit papier.

Roadside Picnic

                     

Mass Effect: Revelation (Drew Karpyshyn)

Laten we voorop stellen dat de Mass Effect-boeken geen gigantische, meeslepende epossen zijn die kans maken op de Nobelprijs voor de Literatuur o.i.d. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de Mass Effect-boeken niets toevoegen aan het universum. Sterker nog, het breidt het universum enigszins uit door in te gaan op de verschillende personages die we hebben leren kennen in de originele game-trilogie, en vult hier en daar wat gaten op. Ben je écht geïnteresseerd in het universum, dus heb je alle Codex-entries in de drie games gelezen en kan je er maar niet genoeg van krijgen, dan wil je weten hoe Saren bijvoorbeeld in aanraking is gekomen met de Reapers, nog voor Commander Shepard erbij kwam kijken. Revelation vindt plaats kort voor de originele game (en kwam zelfs uit voor Mass Effect) en is geschreven door Drew Karpyshyn, de man die ook verantwoordelijk is voor het geniale verhaal uit de games. Na Revelation kun je mooi verder met de rest van de boeken, al zou ik nummer 4 in deze serie afraden (het boek Mass Effect: Deception kreeg een andere schrijver, en dat was geen succes). 

Mass Effect boeken

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord