League of Legends EU Spring Finals - Verslag 

League of Legends EU Spring Finals - Verslag 2016-04-18T19:25:59
Dit weekend was Ahoy Rotterdam toneel van één van de grootste jaarlijkse eSports-evenementen, de Spring Split Finals. Twee dagen lang was League of Legends onderwerp van gesprek in de havenstad. Brutus ging ook een kijkje nemen en zag live welk team er met de beker vandoor ging.

Iedereen die zegt dat eSports geen echte sport is kan de pot op, in ieder geval als het over beleving gaat. Dat is de conclusie die ik heb getrokken toen ik met een ongelooflijk brede grijns in de trein naar huis zat. Die blije bakkus was er ééntje met twee kanten: ik heb een geweldig evenement meegemaakt, maar het is nu afgelopen en ik moet weer door met mijn leven. Balen.

League of Legends

Net als bij voetbal (en geloof me, ik ben vaak genoeg naar voetbalwedstrijden geweest) ga je naar dit soort evenementen niet voor de wedstrijd. Je gaat voor de sfeer. Je gaat niet voor de gameplay, je gaat voor de fans. Je gaat voor de spelers, je gaat voor alles eromheen. Anders had je net zo goed thuis voor je tv/PC kunnen zitten. Je gaat voor alles en de daadwerkelijke game komt op de tweede plek. En dat is okay. Dat is meer dan okay, dat is perfect, want de sfeer was heerlijk. Riot en Ahoy hebben er alles aangemaakt om fans een geweldige ervaring te geven en daarin zijn ze met verve geslaagd.

Zelfs buiten, waar een ongelooflijk lange rij van duizenden enthousiastelingen stond, was het gezellig. Het maakte de fans niet uit dat ze een poos moesten wachten voor ze de evenementshal mochten betreden. Zodra er cosplayers naar buiten kwamen, iemand met een camera langsliep of sfeermakers (plastic 'buizen' die je opblaast en tegen elkaar slaat waardoor er lichtjes gaan branden) werden uitgedeeld, werd er gejuicht. Geen voordringen, geen geklaag over lange wachtrijen, geen gehuil over grote drukte. Alleen duizenden gamers die naar één plek waren gekomen om te genieten van hun passie: League of Legends.

League of Legends

Of het de wave was die zo'n zeven keer door het stadion ging, de toejuiching voor Febiven (een Nederlandse gamer) of de memes die over en weer vlogen, het maakte niet uit. Het paste precies. Zelfs een technisch mankement (geluid dat een paar seconde wegviel), werd door het geweldige publiek aangepakt om meer sfeer te maken. Het bevestigt wat ik al zei; naar dit soort evenementen ga je niet voor de game, je gaat voor de sfeer. Ik kan uren doorgaan over hoe gaaf het was, maar de foto's spreken voor zich. 

   

Fnatic vs H2k

Natuurlijk werd er ook League of Legends gespeeld, maar dat bepaalde momenten die niets met de game te maken hebben als eerst in me opkomen spreekt boekdelen lijkt me. Voor de eerste game bijvoorbeeld, stond ik vlakbij de gang die naar de catacombes leidde. Spelers zouden hier vandaan naar de arena gaan. Leuke plek voor foto's, maar dat vergat ik. Ik stond namelijk naast een trotse opa die glimmend van trots aan het vertellen was dat zijn kleinzoon (Febiven) zometeen zou gaan spelen. Hartverwarmend, helemaal toen ook de ouders van de lokale held in beeld kwamen en heel de arena begon te klappen en te juichen.

League of Legends

Ik heb nog steeds niets over de game geschreven, maar dat neemt niet weg dat er genoeg te beleven viel. Ondanks dat het typische Europese games waren (traag, veilig en gecoördineerd), was het niet vervelend. Het publiek merkte de spanning en de spelers ook. Ondanks dat beide teams kapot waren dat ze niet in de finale stonden, maakte ze er geen oefenpotje van. De spelers waren op en top geconcentreerd. Dat leidde in het eerste potje tot fouten van H2k die keihard werden afgestraft, vooral midlaner Ryu werd vaker dan nodig gevonden en gedood. Fnatic liet de game rustig uitlopen, want hun teamcompositie was op zijn sterkst tijdens de laatste momenten van een game. H2k leek terug te komen, maar het team van Fnatic was zo goed dat H2k na een kansloze teamfight hun basis verloor.

Ondanks dat H2k verloor, kwam dit voor een deel door individuele fouten. Dat moet het team ook gedacht hebben, want zij gingen met letterlijk dezelfde tactiek de tweede game in. Hun hele teamsamenstelling (welke champions ze kozen) was identiek aan de vorige game en dat gold ook voor Fnatic. Volgens mij zeiden Vaas en Einstein het al eens; "The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results." Zei hebben gelijk, althans in League of Legends-termen. Fnatic won de tweede game op identieke wijze; door foutjes van H2k af te straffen en vervolgens de game zo lang mogelijk te laten duren, tot ze het af konden maken.

League of Legends

De derde en vierde game waren een stuk rommeliger. Waar de teams in de eerste twee games wat rustiger aandeden, was de handrem er daarna af. Teams begonnen steeds meer te vechten, brachten meer risico in hun spel en dit zorgde voor een stuk actievere games. Beide teams bevochten elkaar met open vizier, wat het een stuk leuker maakte om naar te kijken. Dit was wel in het voordeel van H2k, dat beide games naar zich toe trok. Tot groot genot van het publiek, want zo duurde de avond langer. Er moest een beslissend vijfde onderonsje komen.

Voor aanvang van de game werd Febiven, onder leiding van commentator Eefje 'Sjokz' Depoortere, nog eens flink toegejuicht. Iets wat Fnatics midlaner, die overigens een Nederlandse vlag om zijn stoel had gebonden, zichtbaar kon waarderen. Het leek ook Fnatic ten goede te komen. Het team ging minder snel teamfights aan en ging terug naar de rustige speelstijl die zij de eerste twee games hanteerden. Dit zorgde voor een ongelooflijk frustrerend einde voor een hoop fans; Fnatic won een teamfight en haalde heel het team van H2k neer. Nog geen minuut later had het team drie turrets. een inhibitor, nog eens twee turrets en de nexus neergehaald. Het zorgde voor een saai einde voor een verder wel boeiende serie.

League of Legends

Voor de fans maakte het niets uit. Febiven, misschien wel Nederlands grootste eSporter, had gewonnen. Het zegt genoeg toen hij tijdens zijn overwinningsinterview ruim een minuut moest wachten met het beantwoorden van vragen, omdat fans niet ophielden met zingen. Niet alleen voor de midlaner en de rest van het team, maar ook voor de dolgelukkige familie van Febiven die meerdere malen in beeld werden gebracht, Fnatic pakt de derde plek, H2k wordt uiteindeijk vierde.

             

G2 Esports vs Origen

Sommige mensen vergeten het wel eens, maar ook G2Esports heeft twee Nederlanders in de gelederen. Naast de Nederlandse support Glenn 'Hybrid' Doornenbal, is ook coach Joey 'Youngbuck' Steltenpool is een eSporter die ons kikkerlandje heeft voortgebracht. Aan de andere kant had je Origen, een team dat zich heeft bewezen en die met xPeke één van de meest geliefde spelers in huis heeft. Het was maar de vraag voor wie het publiek zou juichen. Uiteindelijk bleek dat beide teams konden rekenen op een mooi ontvangst.

In tegenstelling tot de serie op zaterdag, ging het nu helemaal los. Gevecht na gevecht, kill na kill. Vooral G2 Esports speelde zonder handrem en overrompelde Origen. Wat verfrissend was ten opzichte van de zaterdag, want Origen leek erg passief te willen spelen en de game uit te rekken, maar geen enkel moment kregen zij de kans. Zonder problemen won G2 Esports de game. Vooral de reactie van teameigenaar Ocelote (die een paar jaar geleden zelf speelde) die een uitbundige sprong van vreugde maakte, kon op veel gejuich van het publiek rekenen. Vier jaar nadat hij gestopt is, blijft hij ontzettend populair, zelfs als hij zelf niet speelt.

League of Legends

De tweede game was veruit de beste game van het weekend. Origen pakte een geweldige teamsamenstelling en speelde heel aanvallend, iets waar G2 Esports zichtbaar moeite mee had. De game ging over en weer en geweldige plays bleven elkaar volgen. In een ongelooflijk actievolle game wist Origen te winnen en daarmee de strijd gelijk te trekken. 

Ondanks dat G2 Esports sterker leek, bleef de stand dus gelijk. Iets wat in het voordeel van Origen was, dat team heeft namelijk veel ervaring en kan dit soort momentum ongelooflijk goed dragen. De derde game was echter al snel beslist. Perkz op Zed was namelijk een beest en keer op keer vond hij het juiste doelwit. Ondanks dat de game redelijk lang duurde en op het oog relatief gelijk opgaand leek, voelde het geen enkel moment alsof Origen dit zou winnen. En dat gebeurde dan ook niet.

League of Legends

Op dit punt was het erop of eronder voor Origen, dat nog een geheim wapen had. Net als vorige week kwam xPeke als wissel in het team voor de vierde game. Iets wat een boost gaf aan het team, want dat speelde behoorlijk sterk en pakte brutaal de leiding. Zij kozen voor een teamsamenstelling die de tegenstander vast kon zetten met crowd control (stuns, slows etc.), maar deze miste wel damage. Dat zou niet uit moeten maken, mits je de game op tijd kan afsluiten. Maar dat gebeurde niet. Een beginnersfout van uitgerekend xPeke, misschien wel de meest ervaren pro ter wereld, leidde het verlies van Origen in en daar was hij kapot van. Natuurlijk was het niet alleen zijn fout, twee keer werd de baron gestolen door G2 Esports en ook Zven werd meerdere keren makkelijk neergehaald door Perkz.

G2 Esports was over het algemeen beter en is de verdiende kampioen. Vanaf de eerste tot de laatste speelronde hebben zij bovenaan gestaan, dus op hun prestatie valt niets af te dingen. Zij mogen Europa gaan vertegenwoordigen tijdens het Mid Season Invitational toernooi in Shanghai. Tijdens dat toernooi zal elke regio een team afdragen en daar wordt uitgevochten welke regio het beste is.

League of Legends

Mocht je overigens interesse hebben om de wedstrijden terug te kijken, dan kan je hier de VOD van de finale terug kijken. De halve finale kan je hier bezichtigen. Mocht je zelf kriebels krijgen om te spelen dan kan je hier een uitgebreide guide lezen die het hele spelletje in jip-en-janneketaal uitlegt. We zijn nog niet klaar met onze LCS-content, we hebben namelijk nog interviews met Febiven, Hybrid en Sjokz die in de loop van de week op de site zullen verschijnen.

GamingTotaal

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord