League of Legends EU Spring Finals - Voorbeschouwing 

League of Legends EU Spring Finals - Voorbeschouwing 2016-04-16T13:17:55
Dit weekend worden de jaarlijkse League of Legends Spring Finals gehouden. Voor het eerst in de historie van het toernooi vinden deze plaats in Nederland, in Rotterdam om precies te zijn. Brutus maakte een voorbeschouwing om jullie vast voor te bereiden op de actie die dit weekend in Ahoy gaat plaatsvinden.

Mocht je nieuw zijn in League of Legends en toch interesse in dit evenement hebben, dan kan je hier een guide lezen.

Zeven finales, zes overwinningen. Dat zijn de indrukwekkende cijfers die het Europese Fnatic heeft neergezet de afgelopen jaren. Maar dit seizoen is die traditie gebroken. Voor het eerst in de historie gaat Fnatic niet voor de eerste plaats spelen. Het team, met Nederlander Febiven in de gelederen, speelt zaterdag tegen H2k om de derde plek.

Op zondag is de belangrijkste wedstrijd. De ervaren gasten van Origen nemen het dan op tegen debutantenteam G2 Esports. Voor de oude rotten in de scene; dit is een wedstrijd tussen teameigenaren Ocelote en xPeke, een aantal jaren geleden nog rivalen op de Summoners Rift. Het is tevens een Spaans onderonsje tussen de nummer vier van de wereld en de nieuwelingen die iedereen wisten te verrassen.

League of Legends

                            

Prijzen

Er staan verschillende prijzen op het spel dit weekend. Voor beide matches zijn namelijk punten te verdienen, waarmee je je later kan kwalificeren voor het wereldkampioenschap in het najaar. Daarnaast staat er ook weer een aardige som geld op het spel, de geldprijzen en punten zijn als volgt verdeeld.

  1. $50.000 - 90 punten 
  2. $25.000 - 70 punten 
  3. $15.000 - 50 punten
  4. $10.000 - 30 punten

Er zijn in totaal jaarlijks maar twee kansen om punten te scoren, namelijk tijdens deze finale en die in de zomer. De zomerkampioen en het team met de meeste punten gaan naar het wereldkampioenschap, vier andere teams (die daarna het meeste punten hebben vergaard) vechten in een gauntlet-systeem om het laatste ticket. Vorig jaar had je twintig punten nodig om te kwalificeren voor de gauntlet. 

De winnaar van de finale krijgt nog een extra beloning, zij plaatsen zich namelijk voor de Mid-Season Invitational in Shanghai en zullen Europa vertegenwoordigen. Op dat toernooien komen namelijk de beste teams uit de vijf grote regio's (Korea, Europa, China, Amerika, Taiwan) en een wildcard-team uit de kleinere regio's.

                       

Fnatic - H2K: Zaterdag 17:00

Fnatic

Fnatic was in oktober halve finalist op het wereldkampioenschap en won een paar maanden eerder het gewone Europese seizoen met 24 winstpartijen, tegenover slechts twee verloren games. In het offseason (een soort transferperiode) vertrokken het Koreaanse wonderduo Huni en Reignover voor het grote geld naar Amerika, terwijl shotcaller (een soort captain) en ervaren rot ook naar Amerika ging voor een nieuwe uitdaging. Ondanks dat Fnatic met Spirit een vervanger haalde die op papier één van de beste in zijn rol van de wereld was, wilde het maar niet vlotten. Het team viel op momenten als een pudding in elkaar.

Al vanaf het begin van de split loopt het niet met Fnatic. Het team lijkt moeite te hebben met elkaar en met de meta en eindigde op een zesde plek in het reguliere seizoen. Het gehele seizoen verliep wisselvallig, elke week waren twee matches en maar liefst zes keer werd er zowel gewonnen als verloren, slechts één keer wist Fnatic beide wedstrijden te winnen en in de laatste speelronde van het reguliere seizoen ging het helemaal fout toen het oranje-zwarte team twee keer verloor, waaronder van het lager geplaatste Elements. 

Ondanks dat er de afgelopen maanden twee momenten waren dat het team wist te pieken, blijven ze erg wisselvallig. In begin maart werd het team nog tweede op een internationaal toernooi en versloeg het onder andere de beste teams uit Noord-Amerika en China, maar zo gauw ze weer op het Europese continent waren, ging het weer fout. Ook twee weken geleden ging het goed met Fnatic dat aantoonde erg goed te zijn als er druk op staat en werd Team Vitality in de play-offs verslagen. Vorige week ging het echter weer helemaal mis tegen G2 Esports, dat zonder veel moeite Fnatic opzij zette en daarmee een finale plek behaalde.

League of Legends

  

H2k

H2k is een heel ander verhaal dan Fnatic en het mag dan ook een wonder worden genoemd dat het team niet in de finale staat. Ondanks dat het team vorig jaar tijdens de wereldkampioenschappen al werd uitgeschakeld in de poulefase (onder andere door wereldkampioen SKT T1), was men positief over H2k. In het offseason werd H2k door veel fans en critici tot favoriet benoemd. En terecht. Ondanks dat publieksfavoriet Kasing vertrok voor een (mislukt) avontuur in Amerika, haalde het team geweldige vervangers en wist het topmidlaner Ryu te behouden.

Het was dan ook niet raar dat H2k dominant was de afgelopen maanden. Gedurende het gehele seizoen was H2k constant en winst het wedstrijden ongelooflijk vaak, makkelijk naar zijn hand te zetten. Zelfs toen speler Forg1ven dacht dat hij verplicht naar Griekenland moest vanwege dienstplicht, wist bleef het team presteren. Ondanks dat H2K vier keer heeft verloren (onder andere één keer tegen Fnatic) hebben ze een erg sterke indruk achter gelaten.

Omdat H2k in het reguliere seizoen tweede was geworden, kwamen ze automatisch in de halve finale terecht. Daar moest het team tegen Origen strijden, het team dat vierde eindigde in het reguliere seizoen en eerder in de play-offs afrekende met Unicorns of Love. Ondanks dat H2k favoriet was gingen ze na vijf matches onderuit tegen Origen. Vooral de prestatie van H2k in de laatste game liet te wensen over. 

League of Legends

Voorspelling

Het is moeilijk te voorspellen wie dit gaat winnen. Fnatic kent twee gezichten; als ze spelen zoals in begin maart tijdens IEM (waar ze tweede werden) dan winnen ze dit zonder problemen. Spelen ze zoals de laatste weken van het reguliere seizoen dan is het een hopeloze zaak. Daarnaast heeft Fnatic met Klaj iemand in de gelederen die nog nooit onder zoveel druk heeft gestaan, het is afwachten wat hij uit kan richten in een vol Ahoy.

H2k daarentegen zal balen. Zij hebben een geweldig regulier seizoen gehad maar vervolgens een geweldige klap gekregen, toen vorige week dus bleek dat de afgelopen maanden (nagenoeg) voor niets zijn geweest. H2k moet zich zien te herpakken en proberen hun gebruikelijke spelletje te spelen. Op papier zijn ze torenhoog favoriet, het is nu de vraag of ze dat ook waar gaan maken.

                                  

G2 Esports - Origen: Zondag 17:00

G2 Esports

G2 Esports is de Origen van 2016. Het team promoveerde en doet nu meteen mee voor de prijzen en staat in de finale. Datzelfde lukte Origen vorig seizoen ook, maar verloor die finale toen wel van Fnatic. Maar G2 Esports wil dat stukje geschiedenis veranderen. Het team bereikte in september de Europese LCS, de hoogste League of Legends competitie in Europa, maar heeft daar wel twee spelers voor ingewisseld. Ondanks dat Smitty en Jesiz het team hielp aan promotie werden ze niet goed genoeg geacht voor het grote werk en vertrokken ze. In plaats van die twee spelers kwamen Trick en Emperor, twee schoten in de roos zo bleek.

Met slechts één speler die zich al lang en breed had bewezen (Trick) begon het team goed aan de LCS met drie gewonnen wedstrijden. Een aantal critici dachten dat G2 eSports daarna terug zou vallen, maar niets bleek minder waar. Na die ene verliespartij in de tweede week, tegen H2K, bleef het team maar doorgaan en verloor het in totaal maar drie keer in negen weken, genoeg voor de eerste plek in het reguliere seizoen.

Ook vorige week ging het goed. In de halve finale moest G2 Esports het opnemen tegen Fnatic. Ondanks dat G2 wel favoriet was, moest het nog maar blijken hoe nieuwelingen Perkz en Hybrid het er vanaf zouden brengen. Zij slaagden beide met verve. Fnatic werd zonder veel moeite aan de kant gezet en de finale werd bereikt.

League of Legends

   

Origen

Origen was aan het begin van het seizoen de torenhoge favoriet. Het team had zojuist de halve finale van het wereldkampioenschap bereikt, waar het verloor van de toekomstig wereldkampioen. Daarnaast werd het team niet verzwakt, alle spelers bleven, en werd er zelfs een versterking aangetrokken in de vorm van PowerOfEvil. Midlaner en League of Legends-veteraan xPeke werd, ondanks dat hij een sterk wereldkampioenschap kende, als versleten beschouwd, daarnaast wilde hij zich meer richten op managen en coaching.

Ondanks dat Origen een wonderteam zou hebben, begonnen zij rampzalig en in de eerste week werd meteen twee keer verloren. Men begon aan het team te twijfelen, maar Origen krabbelde uiteindelijk wel weer op.  Ondanks een matig IEM Katowice-toernooi, bleef Origen wel presteren in de LCS en in de laatste drie speelrondes werden zelfs vijf van de zes wedstrijden gewonnen. Het team eindigde uiteindelijk op de vierde plek en moest in het in de play offs opnemen tegen Unicorns of Love.

Ondanks dat Origens elk potje slecht begon tegen de eenhoorns, werd er wel gewonnen tegen de Unicorns of Love. 3-0, nette cijfers. Ook vorige week werd gewonnen, ditmaal van H2k. Ondanks dat de stand 3-2 was, was Origen wel dominanter. Vooral in de laatste game werd H2k goed weggezet. Wat wel opviel was het feit dat xPeke zelf speelde toen H2K op matchpoint kwam, om er zeker van te zijn dat de stand gelijk getrokken zou worden. Toch een teken dat PowerOfEvil nog niet helemaal het vertrouwen heeft gewonnen, ondanks dat hij verder een redelijke serie speelde.

League of Legends

Voorspelling

Op papier is dit zo'n geweldig affiche voor de kenners. Het is Spanje tegen Spanje. xPeke tegen Ocelote. Talent tegen ervaring. Het is moeilijk om te zeggen wie er gaat winnen. G2 Esports oogt verser en frisser, Origen daarentegen is een zakelijk team dat elk klein kansje kan afstraffen en in lange games goed geconcentreerd blijft. Daarnaast is het ook maar de vraag wie het publiek gaat aanmoedigen. G2 Esports heeft met support Hybrid en coach Youngbuck twee Nederlands in het team. Origen daarentegen is een bekendere naam en een publieksfavoriet door heel Europa.

In deze match up worden een aantal dingen belangrijk;

  • Kan G2 Esports hun zenuwen in bedwang houden tegen een team dat stabiel presteert
  • Heeft G2 Esports genoeg energie voor een vijfde game bij een 2-2 stand
  • Heeft PowerOfEvil genoeg vertrouwen om goed spel neer te zetten

Ondanks dat er bij Origen een ongelooflijk grote onzekere factor is, hebben zij voor de rest doorgewinterde spelers die het hoofd koel weten te houden. Zeker als een game langer duurt is dat ongelooflijk belangrijk. G2 Esports daarentegen hebben een lange tijd niet meer tot het gaatje hoeven gaan en hebben geen ervaring om zo'n belangrijke wedstrijd te spelen. 

                                    

Festiviteiten

Behalve games zijn er ook meer festiviteiten rondom de finale. Verschillende grote YouTubers als Sp4zie, KayPea, WhatTheHai en Foxdrop zijn aanwezig voor een meet & greet (houd wel rekening met lange rijen). Daarnaast kan je ongelooflijk veel goodies kopen en zullen er waarschijnlijk ook momenten zijn om met de spelers op de foto te gaan.

De wedstrijden beginnen om 17:00 in Ahoy Rotterdam. Kaarten voor de finale zijn helaas al uitverkocht, maar er zijn nog wel plekken beschikbaar voor de wedstrijd op zaterdag. De wedstrijden duren tot maximaal 22:00. Een exacte einddatum is nog niet bekend, want er wordt in een best-of-5 gespeeld. Als het ene team met 3-0 wint , is de avond natuurlijk eerder voorbij dan wanneer het 3-2 wordt. Gemiddeld wordt er per uur een game gespeeld. Mocht je niet live aanwezig kunnen zijn, dan kan je hier de livestream checken.

Wij zijn er natuurlijk ook bij en mocht jij het niet kunnen zien vanwege omstandigheden, kan je maandag op PU.nl natuurlijk een episch verslag lezen. Mocht je wel aanwezig zijn en iemand met een felblauw vest en een zwarte spijkerbroek zien, dan is de kans erg groot dat ik dat ben en dan kan je me natuurlijk gewoon aanspreken. Mocht je dat willen natuurlijk. Hopelijk tot (over)morgen!

GamingTotaal

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord