Landen waar je als gamer niet wil wonen 

Landen waar je als gamer niet wil wonen 2015-02-21T10:17:22
Geloof het of niet maar er zijn zat landen waar het een verschrikking is om te wonen als gamer. Landen waar prijzen, censuur en andere zaken compleet uit de hand zijn gelopen. Welke landen allemaal? Huismus Jokko loerde voorzichtig over de Nederlandse grens naar de rest van de wereld...

Altijd regen, vinex-wijken, bureaucratie en bladeren op de rails. We vinden altijd wel iets om over te klagen, maar daar zijn we dan ook Nederlander voor. Klagen is prima, zolang er het besef is dat we het eigenlijk heel goed hebben hier. Al is het alleen maar vanwege het feit dat als we een game willen hebben, we deze zo in de winkel kunnen kopen. Of anders bestellen, geen enkel probleem. Dat gaat in sommige landen wel anders. Daar ben je, om het wat lomp te zeggen, behoorlijk genaaid als gameliefhebber. Idiote prijzen, censuur en wat niet meer maken het in dergelijke landen er niet leuker op. Hieronder een achttal landen waar je als fanatiek gamer maar beter niet kunt wonen.

 

Duitsland

Duitsland is na een bepaalde Tweede Wereldoorlog nogal een gevoelig land. Het land is er erg goed in om alles wat met geweld en oorlog te maken heeft extra uitgebreid onder de loep te nemen, om het vervolgens af te keuren en te verbieden. Prachttitels die hierdoor nooit een kans hebben gekregen in het land zijn onder andere Dead Rising, Madworld, Condemned en The Darkness. Oke, zo veel titels missen ze eigenlijk helemaal niet in Duitsland. Eerlijk, er valt als gamer best prima te wonen, maar laten we vooral luchtig beginnen. 

Wolfenstein

 

Frankrijk

Frankrijk is een leuk land om op vakantie te gaan. Je vergapen aan het landschap, stokbrood naar binnen harken, de franse keuken opsnuiven, een potje surfen, met de snikkel in de champagne, kampvuren maken, fietsen, merde roepen, je rug verbranden. Dat is allemaal prima. Topland wat dat betreft. Als gamer zit je niet perse goed in Frankrijk, echt niet. Oke, als je in Parijs of een andere grote stad woont, dan kom je er wel uit. Daar zijn wel games. Woon je echter in een of andere dorp midden tussen de heuvels en bergen dan ben je de sjaak. Daar ben je aangewezen op de plaatselijke supermarche, en daar verkopen ze enkel Super Mario Galaxy en Call of Duty: Modern Warfare 2, inclusief de prijzen van tig jaar geleden. Nu kun je wel online een feestpakket vol games bestellen, maar die postbode komt ze niet vanzelf afleveren als hij eerst vijftig hellingen van 75 graden moet doorstaan. En het is dus te vaak, te mooi weer; dat sluit gewoon niet goed zo mooi aan op veel gamen.

France

 

Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela

In het zooitje emiraten dat tezamen als een land wordt gezien zijn ze koning in het verbieden van titels. Daar is verder niet echt een duidelijke regelgeving voor nodig. Iets waar onze Alie het al uitgebreid over heeft gehad, lees sowieso gerust nog eens haar feature over bizarre wetgeving. Een stuk dat hand in hand gaat met deze feature. Terug naar de Verenigde Arabische Emiraten, de complete GTA serie is er verboden. De complete God of War serie is er verboden. Red Dead Redemption is er verboden. Max Payne 3 is er verboden. Mass Effect 2 en 3 zijn er verboden. Dead Rising 2 is er verboden, en nog een aantal titels. Dit is vast niet het favoriete land van Rockstar. Het kan echter altijd nog erger. Om aan te geven hoe de sfeer is in Venezuela, het leek de regering in 2009 een prachtidee om alle games met doel op anderen te schieten, te verbieden. Dat, eh... schiet dus niet echt op.

Daaro

 

Brazilië

In Brazilië kun je misschien leuk carnaval vieren, veel beter dan hier, maarja... Je moet geen console willen kopen, die dingen zijn daar achterlijk duur. Een PlayStation 4 kost er zo 1300 euro en een Xbox One 700 euro. Dat de One voor 'ernstig duur' in plaats van 'van de pot gerukt duur' over de toonbank gaat, komt omdat Microsoft er een fabriek heeft staan. Een Wii U valt er te krijgen voor zo'n 600 euro. Wat een prijzen, het komt allemaal door buitenproportionele invoerrechten. Nintendo heeft er alvast geen zin meer in, deze heeft begin dit jaar laten weten geen consoles of games meer aan Brazilië te leveren.

Carnaval

 

China

China zet stappen vooruit. Zo is de Xbox One verkrijgbaar en de PlayStation 4 moet er toch echt zeker te weten, misschien binnenkort uitkomen. Mooi dat er vooruitgang is maar nog steeds wil je hier niet bivakkeren als gamer. Nintendo is nog nergens te bekennen en de regering neemt alles wat met games te maken heeft zwaar onder te loep, om te checken of het niet verboden moet worden. China is verder het land dat om de jeugd te beschermen besloot 14 jaar lang consoles te verbieden. Erg lastig voor te stellen. Ik bedoel, moet je je indenken dat je hier in Nederland van 2010 tot 2013 geen console kon krijgen.

China

 

Australië

In sommige landen zijn spellen relatief goedkoop, in sommige landen relatief duur, en dan is er nog zoiets als Australië. Daar hebben games de prijs van een klomp goud met de ingelaserde handtekening van Picasso. Die indruk krijg je in ieder geval als je de verhalen hoort. In de praktijk lijkt het echter mee te vallen, vergeleken met wat wij gewend zijn (ok, we betalen hier ook al relatief veel). Nieuwe games zijn, met de huidige koersen net iets duurder, meestal in de buurt van de 60 a 70 euro. Desalniettemin duurder. Extra vies is hier dat sommige uitgevers hun prijzen omhoog krikken op Steam, speciaal voor Australië. Als kers op de taart loopt online gaming niet helemaal soepel. Vaak schiet het gewoon niet op omdat er in het land amper fatsoenlijke servers zijn geregeld. 

Sad

Als extra kers op de taart is er censuur. Nog zo'n punt waar Australië niet echt het goede voorbeeld geeft. De leeftijd daar is een bitch. Tot 2012 was het onmogelijk om iets tot R18+ te classificeren, R15+ was de max. Sinds 2012 is er dus vooruitgang. Het complete classificatie proces is ondertussen met de nieuwe regel helaas wel (nog) kostbaarder geworden, zo erg dat het voor bedrijven als Nintendo vaak te veel gedoe is om überhaupt een game te releasen in Australië. Saints Row IV, The Witcher 2 en Hotline Miami 2 zijn enkele voorbeelden van verboden games. Er zijn sinds de R18+ regeling wel veel games die later alsnog in Australië verschenen, bijvoorbeeld Alien versus Predator, Duke Nukem 3D en Mortal Kombat.

 

Noord Korea

Ondanks dat dit land niet helemaal telt omdat niemand hier vrijwillig wil wonen, kon ik het niet laten Kim te betrekken. Het land waar niks mag, tenzij Kim Jong-Un het wil. Kim is ondergronds bezig zijn eigen console te ontwikkelen. Hij noemt het de televisie machine en deze is geïnspireerd door de Xbox One, en dan vooral door de allesziende Kinect die er in het begin standaard bijzat. Ik heb Noord Korea gisteren nog even gebeld of dit klopt. Ze zeiden mij toen: 'Nee, Noord Korea is het beste gameland op aarde!' Ik kreeg dit filmpje meegestuurd.

 

Wees blij

De volgende keer dat je uit het raam kijkt en het regent, wees dan blij. Wees blij dat al die mooie games hier gewoon zeer toegankelijk zijn. Denk even aan al die gamers met beperkte mogelijkheden omdat ze ergens anders wonen. Doe daarna wat je moet doen: kruip achter je console, handheld of PC en game je de pleuris met een extra grote glimlach op je bakkes. 

REACTIES (69) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord