Koningsdagspecial: Nederland in Games 

Koningsdagspecial: Nederland in Games 2016-04-28T14:42:32
Games nemen je regelmatig mee naar de meest exotische locaties, zowel op aarde als in de verste uithoeken van een al dan niet fictief universum. Maar hoe vaak zien we ons eigen kikkerlandje eigenlijk in de virtuele wereld en hoe komt Nederland uit de verf als videogame setting? Sven zocht het uit.

Het is Koningsdag! De dag waarop iedereen voor de verandering even openlijk trots is op dit kleine stukje zompige aarde genaamd Nederland, al heeft dat voornamelijk te maken met de hoeveelheid bier die er vandaag naar binnen gegoten wordt. Maar wanneer ik zelf altijd stiekem een klein beetje vaderlandsliefde voel, is wanneer Nederland voorbij komt in games. Tenminste, als het een beetje geloofwaardig neergezet is.

Dit artikel stond natuurlijk allang gepland voor vandaag, maar heel toevallig werd gisteren bekend dat Assassin’s Creed-bedenker Patrice Désilets de rechten op 1666: Amsterdam heeft teruggekregen. Een historische game in onze hoofdstad tijdens de Gouden Eeuw, hoe tof zou dat zijn? Nee, dat niveau van awesomeness halen de titels hieronder helaas niet, al scheelt het soms niet veel!

      

Amsterdoom (2000)

De Nederlandse ontwikkelaar Davilex deed eind jaren ‘90 goede zaken met een aantal eh… kwalitatief benedengemiddelde games, waarvan een aantal als main selling point hadden dat ze zich in Nederland afspeelden. Zo ook Amsterdoom, met als briljante verhaal dat Amsterdam is overgenomen door aliens, genaamd Grøbbers. Aan jou natuurlijk de taak deze te bestrijden en onze mooie hoofdstad terug te veroveren voor de mensheid. De game zelf was een knap generieke shooter, met bekende locaties als de Wallen, het Rijksmuseum en Madame Tussauds, waarvan het uiterlijk maar weinig aan Amsterdam of Nederland deed denken. Dat je je in onze hoofdstad begaf, moest je er meestal een beetje bijdenken. Maar eerlijk is eerlijk, de Free Record Shop en het Centraal Station zien er in de game toch best herkenbaar uit.

     

A2 Racer (1997)

Naast Amsterdoom had Davilex (soort van) succes met de educatieve RedCat games en titels als WK Voetbal Avontuur 98, maar veruit de belangrijkste mijlpaal op het gebied van games met Nederland als setting was natuurlijk A2 Racer. Tijdens deze bloedstollende wedstrijd om zo snel mogelijk van Maastricht naar Amsterdam te komen via rijksweg A2, kun je genieten van al het moois dat het Nederlandse landschap te bieden heeft. Dingen als eh.. weilanden! En flats en de Amsterdam ArenA bijvoorbeeld, hyperrealistisch! Oh ja, dat omver rijden van verkeerspaaltjes heeft Rockstar met GTA dus mooi van A2 Racer gejat.

    

Medal of Honor: Frontline (2002)

Operatie Market Garden is een voor Nederland beruchte fase in de Tweede Wereldoorlog, die erg populair is in films, maar die zeker ook in games veel aandacht heeft gekregen. Eén van de eerste games die met dit uiteindelijk mislukte offensief aan de haal ging en Nederland geloofwaardig wist neer te zetten, was Medal of Honor: Frontline. De game begint bij de landing van de geallieerden in Normandië, maar al snel word je richting Nederland gestuurd, om het spoor van informatie over een geheim Nazi wapen te volgen. Al oogt de game inmiddels natuurlijk wat gedateerd, je kunt nog steeds zien dat de gebouwen echt authentiek Nederlands zijn en ook de burgers spreken je aan in een wel erg bekend klinkende taal.

    

Brothers in Arms: Hell’s Highway (2008)

Een wat modernere game met Market Garden in de hoofdrol is de laatste grote Brothers in Arms game, maar moderner betekent niet altijd beter. Voor een game die zich bijna helemaal in Nederland afspeelt en realisme hoog in het vaandel heeft, is het erg jammer dat de architectuur en de neppe accenten van burgers niet echt aan Nederland doen denken. Het voelt allemaal iets ‘zuidelijker’ dan de plekken waar Market Garden zich in het echt afspeelde, wat je als Nederlander toch een beetje uit de ervaring haalt. Eeuwig zonde!

    

Hitman: Codename 47 (2000)

Missie negen van deze Hitman-game speelt zich af op een plek waar veel Nederlanders best trots op zijn, maar niet vanwege de looks. Tenzij je helemaal gek bent van havens, is de haven van Rotterdam niet bepaald fotogeniek en in Hitman ook niet. Wat lelijkheid betreft zit de game dus helemaal spot-on, maar havens zijn nogal inwisselbaar. Er is in deze missie niks unieks dat specifiek naar Rotterdam wijst, het had elke willekeurige grote haven kunnen zijn. Maar ja, wat wil je ook, het is een haven en daarmee een uitstekende locatie voor de duistere praktijken van agent 47.

    

Resistance: Retribution (2009)

Rotterdam schittert wel vaker in games, zo blijkt! Een deel van de PSP-game Resistance: Retribution speelt zich af in de ruïnes van de havenstad. Er is wederom niets aan te merken op het havengebied in de game, maar zodra er meer stedelijke omgevingen in beeld komen, lijkt het in de verste verte niet op Rotjeknor zoals wij het kennen. Het heeft meer weg van één of andere Duitse stad en het schijnt dat je Rotterdammers niet voor Duitsers moet uitmaken, want daar krijg je meer problemen mee dan met de bloeddorstige Chimera in de game.

   

Final Fight 2 (1993)

Dit is een geval apart. Wat ze bij Capcom gedacht moeten hebben toen ze dit ‘Holland’ level bedachten, is mij een groot raadsel. Die dooie bomen en algehele ellende in het level vallen eventueel nog wel te verklaren aan de hand van een nucleaire apocalyps, maar op bergen in Nederland kun je wel heel lang wachten. Wat moeten die Japanse toeristen raar opgekeken hebben toen bleek dat hun favoriete land uit Final Fight 2 er in het echt totaal anders is. Al snap ik niet waarom je überhaupt deze kant op zou komen als je gelooft dat Nederland er zo vercrackt uitziet als in deze game.

    

Capcom vs SNK2 (2001)

Acht jaar later blijkt Capcom iets meer research gedaan te hebben, zodat ze tenminste iets hebben kunnen neerzetten wat in ieder geval doet denken aan Nederland. De molens zijn nog een beetje vreemd, maar dat zien we voor deze keer door de vingers. Wat ik dan alleen nog niet snap is waarom je van zo’n vredige locatie als Kinderdijk (de stage heet ook echt zo), zo’n gewelddadig toneel voor de virtuele vechtsport hebt gemaakt. Laat het de VVV maar niet horen!

     

The Getaway 3 (gecanceld?)

We tellen inmiddels 19 jaar na A2 Racer en we zijn al twee Rotterdam-games verder, maar we hebben schandalig genoeg nog steeds geen fatsoenlijke game die zich afspeelt in Amsterdam! Misschien hebben we er wel ooit dichtbij gezeten, want er gingen geruchten dat het derde deel van The Getaway naar Amsterdam zou verhuizen. Helaas lijkt deze game nu geannuleerd te zijn, al staat hij sinds 2009 officieel op ‘on hold’. Wel is er op de E3 van 2006 (achter de schermen?) een teaser getoond, met een erg natuurgetrouwe en levendige weergave van een Amsterdamse gracht. Kom maar door!

    

De FEBO in Mass Effect 2 (2010)

Wat doet Commander Shepard als hij op een van zijn ruimtelijke avonturen opeens stevige trek krijgt? Precies, dan trekt hij een lekker frikandelletje uit de muur bij de FEBO! De bekende snack-automaten zijn op verschillende plekken in de game te ontdekken, waarbij je in een pavlovreactie spontaan opzoek gaat naar digitaal wisselgeld. Waarom BioWare uitgerekend voor onze nationale guilty pleasure heeft gekozen is onbekend. Lijkt deze manier van snacken dan zo sci-fi voor buitenstaanders? Hoe dan ook, Nederlandser dan de FEBO wordt het echt niet.

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord