Knallend het nieuwe jaar in – de beste explosies in games 

Knallend het nieuwe jaar in – de beste explosies in games 2018-01-02T16:04:07
Wie Oud en Nieuw zegt, zegt vuurwerk, en hoewel Marvin niets met rotjes en vuurwerkpotten van 500 euro per stuk heeft, bezit hij wel degelijk een brandende passie voor explosies. Zoveel dat hij 2018 alvast inluidt met een overzicht van de gruwelijkste, leukste, mooiste, meeslependste en meest iconische explosies in games.

            

Star Wars Battlefront 2 – Death Star

Dat de nieuwste Star Wars-games een hoop controverse met zich meebrengt mag nu wel een keer duidelijk zijn, maar in de lootbox-loze single-player zit wel een iconische explosie verborgen. Of nou ja, ‘verborgen’ – het legendarische moment uit Episode VI, waarin de tweede Death Star uit elkaar spat, is nu te zien uit de ogen van drie Empire-soldaten op de planeet Endor. Dat geeft een ander perspectief op een iconisch filmmoment, en later in de campagne krijgt de speler een ander perspectief op de nasleep ervan. En hoe; het vliegen en manoeuvreren door de brokken van de Death Star is voor velen het meest memorabele moment uit de game. Daar komt bovenop dat de hele Star Wars-franchise sowieso bomvol explosies zit en Battlefront 2 daar ook niet vies van is. Niets lekkerder dan een flinke explosie na een barrage van laserstralen, met die direct te herkennen Star Wars-geluidseffecten.

                

Mario Kart – Blue Shell

Er zijn van die gamefranchises op de wereld die vriendengroepen uiteen hebben gereten, en Mario Kart is daar zeker een van. De grote boosdoener is niet het rode schild, niet het banaantje, niet de bom en zelfs niet Bullet Bill. Nee, we hebben het over de Blue (S)hell, die de beste potjes Mario Kart kan reduceren tot een laatste plaats, en er eigenhandig voor kan zorgen dat al jouw geloof in de mensheid verdwijnt als sneeuw voor een sterretje. In ieder geval zal je een van je vrienden een mep willen verkopen wanneer je net voor de finish weer eens zo’n blauwe rakker op je bakkes krijgt, en hoewel de blauwe explosie die volgt erg leuk is, maakt dat de pijn helaas zelden goed.

Mario Kart blue shell

                    

Just Cause 3 – alles

Eens in de zoveel tijd komt er weer een game langs die zijn explosies zo verdomd goed voor elkaar heeft, dat het niemand een bal kan interesseren dat deze ‘explosie-mechanieken’ vaak een gimmick zijn waar Michael Bay nog een puntje aan kan zuigen. Het is immers belachelijk leuk om shit op te blazen, en helemaal als je zelf de regisseur van al die chaos bent. Just Cause 3 is eigenlijk een speeltuin voor volwassenen, waarbij door middel van Rico’s grappeling hook en andere gadgets de meest fantastische kettingreacties ontstaan. Een game als GTA V mag dan groter zijn en beter in elkaar steken wat betreft de rest van de mechanieken, maar die zal zelden kunnen tippen aan de grootschaligheid en onvervalste lol van de explosies in Just Cause 3.

 

                  

Fallout 3 – Megaton

Eén van de leukste en indrukwekkendste explosies in games is tegelijkertijd een van de confronterendste. Het haakt namelijk direct in op het morele besef van de speler (eigenlijk het personage), aangezien die voor fame and fortune kan gaan door een complete stad met onschuldige mensen en robots erin te vermoorden, of dit Megaton juist kan sparen en de mastermind achter de explosie kan stoppen. Natuurlijk is het leuk om een hele playthrough de goede keuzes te maken, maar knappe jongen die na het zien van de Megaton-explosie zich de volgende playthrough kan inhouden om niet weer die slapende atoombom te activeren. Van het heen en weer gaan van het beeld tot die gigantische paddenstoelwolk; een koelkast is er misschien niet tegen opgewassen, maar beeldschoon is het wel. En een ervaring op zich:

               

Half-Life 2 – het einde

Terwijl we allemaal stiekem langzaam beginnen te wensen dat Gabe Newell z’n buik er een keer genoeg van heeft en hij explodeert in een wolk van dorito’s en Steam-aandelen, kunnen we er niet om heen dat ook de Half-Life-franchise een briljante explosie bevat (twee stuks, zelfs). Aan het eind van Half-Life 2 gaat Gordon Freeman namelijk een bijzondere confrontatie aan, eentje die een absurde wending neemt wanneer de tijd ineens stil staat en Alyx Vance’s zin wordt afgemaakt door de G-Man. Deze explosie is vooral zo iconisch door het moment dat G-Man alles overneemt, en een monoloogje volgt dat eerder je hersenpan laat exploderen dan de Citadel.

                 

Half-Life 2 – Episode I

Door naar Episode I, het langverwachte vervolg op Half-Life 2 en tussendeel voor een finale die waarschijnlijk nooit komt. Hoewel we weer genoeg te zeiken hebben over de gang van zaken met betrekking tot Half-Life 2 & 3 en wat er tussen zit, is ook de explosie aan het eind van Episode I het noemen waard. Het bijzondere is namelijk dat het dezelfde explosie is, ditmaal gezien vanaf een trein met twee mensen erop die vluchten voor hun leven. De alien-geluiden, de ruimteschepen, de lichtflitsen, de brokstukken die je om de oren vliegen terwijl je wegrijdt en natuurlijk het licht dat langzaamaan jouw trein bereikt terwijl alles heen en weer schudt; je zou er bijna weer kippenvel van krijgen.

 

Worms – Holy Hand Grenade

Ha-lle-lujah! Wie die lettergrepen direct in hoog koorzang in zijn hoofd hoort, heeft een goed leven gehad. Een leven waar Worms inzit, wel te verstaan, en in het bijzonder een van de leukste manieren om tegenstanders op te blazen – ooit. Hoe kan het ook anders dan dat de Holy Hand Grenade een plekje in deze lijst bemachtigd, al is het alleen om dat iconische geluid. Verder bevat het genoeg kracht om een tiental wormen tot gruzelementen te blazen en nog eens tien de zee in te sturen, en is het gebaseerd op misschien wel de grappigste Monty Python-film ooit: The Holy Grail, waarin er een konijn mee werd opgeblazen. Bovennatuurlijk genieten!

                     

Call of Duty – Tactical Nuke

Hoe je de huidige staat van Call of Duty ook vindt, rond de tijd van Modern Warfare 2 was het voor veel gamers elke avond het streven om in een potje 25 kills achter elkaar te maken zonder dood te gaan, en zo de ultieme killstreak reward vrij te spelen. Met de Tactical Nuke worden alle spelers van de map afgevaagd, krijgt de speler die hem afvuurde dus een flinke bonus in kills en is de match ook direct afgelopen. Iedereen zou zich helemaal het mannetje voelen als hij een game zo zou domineren dat hij hem met één druk op de knop kan beëindigen, en dat is dan ook een van de dingen die de Tactical Nuke op dit lijstje krijgen. De cutscene die na het afvuren van de bom te zien is, is het kersje op de taart, en het gebitch van 10-jarige Engelsen en 30-jarige Russen die je daarna jouw kant op krijgt is daar weer een kersje bovenop.

 

                   

GTA V - alles wat rijdt

Aan GTA V hoeven we niet veel woorden meer vies te maken; wie het niet tot in den treure kent heeft enkele jaren onder een maansteen geleefd – waar natuurlijk niets mis mee is. Toch is het goed om even stil te staan bij deze game, want de explosies zijn om te smullen. Niet alleen is het leuk om te zien hoe bijvoorbeeld een auto of helikopter explodeert, de explosies kunnen aaneen geregen worden om fantastische kettingreacties te creëren, en daar is dan ook genoeg videomateriaal van op YouTube te vinden. Wie de Rockstar Editor gebruikt, zeker bij een explosie-kettingreactie, kan haast frame voor frame zien hoe verschillende explosies op elkaar inwerken en hoeveel minimale beweginkjes en minuscule details erbij komen kijken. Fascinerend.

 

 

Battlefield 4 – gebouwen kapotraggen

Zowel van Call of Duty als Battlefield staat er een ‘oudere’ game in deze lijst. Maak daarvan wat je wilt, maar het toont in ieder geval aan dat betere technologie niet altijd gelijkstaat aan indrukwekkendere explosies. Neem Battlefield 4: hoe je in die game sommige gebouwen compleet naar de kolere kunt blazen en hoe die vervolgens in elkaar zakken, verveelt nooit. Om nog maar te zwijgen over de vuurzeeën.

Battlefield 4

                 

Mad Max – alles wat boem zegt

Overall is Mad Max misschien niet een fantastische game, maar de explosies erin zijn dat zeker wel. De graphics van de game zijn nou eenmaal om je stompjes bij af te likken, en dat maakt het alleen maar leuker dat de explosies zo soepel in beeld komen. Vaak zie je die explosies ook nog eens bij hoge snelheden, terwijl je in een auto zit, wat de explosies in Mad Max net even iets unieker maken dan de meeste andere explosies op deze lijst.

Gekke Max

                

Red Faction: Guerilla – alles wat ooit gebouwd is en meer

We hadden het er al even over bij Just Cause 3; games die zonder blikken of blozen hun destructiemogelijkheden tot gimmick verheffen, en alsnog veel gamers op hun knietjes krijgen. Zo is ook Red Faction: Guerilla, in zijn tijd baanbrekend en vandaag de dag nog altijd ontzettend leuk om te spelen. En ja, dat komt grotendeels door de hoeveelheid dingen die je op kunt blazen, en natuurlijk ook hoe dat eruit ziet, maar niet elke game kan een filosofisch meesterwerk of iets dergelijks zijn. Red Faction hoeft dat helemaal niet, hersenloze chaos is alles wat we willen!

Heb jij betere suggesties of aanvullingen op deze lijst? Drop jouw favoriete explosies dan in de comments! En vergeet niet: runden eten vuurwerk. Wacht, iets met die twee. Gewoon niet je vingers eraf blazen, dat gamet zo lastig. 

 

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord