Red Dead Redemption 2 Official OST: de meest uitgebreide soundtrack ooit? 

Is de Red Dead Redemption 2 soundtrack het meest uitgebreide album ooit? 2019-08-09T09:52:11
Vanaf vandaag is hij eindelijk de beluisteren: de officiële soundtrack van Red Dead Redemption 2. Het album verzamelt alle instrumentale muziek uit Rockstars western epos, maar is het album net zo groot als de omvang de game zelf? Wimpie luisterde vorig jaar al naar tracks die uit de game zelf werden geript, dus de vraag is nu: hoe bevalt het officiële album?

The Music of Red Dead Redemption 2: Original Score móet de grootste video game OST ooit zijn. Geen enkele track tijdens de storyline was hetzelfde en het dynamische karakter van de muziek in RDR2 moet er wel voor gezorgd hebben dat de componisten gigantisch veel nummers moesten maken. Rolling Stone zei in december vorig jaar zelfs nog dat de OST het grootste album van het 2018 zou kunnen worden. Dat laatste is sowieso niet het geval, want ruim negen maanden na release is hij vandaag eindelijk gedropt op de digitale muziekplatforms. Ik heb weer eens goed geluisterd naar de soundtrack en pro's en con's van dit album voor je op een rijtje gezet.

Waarom moet je dit album luisteren?

Ten eerste is het album geweldig geproduceerd door Daniel Lanois, elf voudig Grammy Award winnaar die samengewerkt heeft met artiesten als U2, Willie Nelson en Peter Gabriel. Elk instrument heeft super veel aandacht gehad tijdens de opnames en dat hoor je gewoon terug in de muziek. Alle instrumenten komen goed naar voren in de mix en de blazers, violen, gitaren én het slagwerk hebben de nodige aandacht gehad van Lanois. Componist Woody Jackson, die ook de soundtrack voor de eerste Red Dead-game componeerde, nam wederom plaats in de componistenstoel.
    

Welke tracks springen eruit?

Outlaws From The West

De muziek die je hoort in de eerste minuten van Red Dead Redemption 2 is samengevat in deze track, die klassieke western-elementen mixt met modernere stijlen. Ik vind vooral de drums zo lekker klinken op deze track, maar ook de gitaren, het blaaswerk en de subtiele fluitjes zorgen ervoor dat ik deze track eigenlijk meteen omarmd heb.

Revenge Is a Dish Best Eaten

Bij deze wat rustigere, tragere track moet ik om een of andere reden meteen aan Dutch van der Linde denken. Deze track ademt een soortement van geraffineerdheid, perfecte denkmuziek om je volgende zet tijdens het schaken te bepalen. Iets wat Dutch in het verhaal regelmatig doet. 'I had a PLAN!'

It All Makes Sense Now

Nog zo'n track met een laag tempo. Dit is een wat meer filmische muziek, met veel violen, bombastisch slagwerk en subtiele drums. De muziek heeft iets intrigerends en emotioneels over zich en hangt ongetwijfeld samen met de tweestrijd in hoofdpersoon Arthur. 'It all makes sense now...'

Welcome To The New World

Yes! Tijd voor some good old western feels! De eerste Inheemse vocalen maken snel plaats voor onheilspellende geluiden. Ik vraag me oprecht af welk instrument we horen aan het begin van de track. Wellicht is het een didgeridoo, misschien wat anders. Wat volgt is wat klassieke acoustische gitaar en mooie, subtiele vocalen. 

Fleeting Joy

Naarmate de storyline vordert loopt de situatie steeds meer uit de hand en in de missie Fleeting Joy gebeurt, ehm, een heleboel. De chaos wordt goed vertaald in deze track, die eruit springt door chaotisch strijkwerk en dreigende bassen.

Blood Feuds, Ancient And Modern

Yeah! We're in the epic ranges now! Deze muziek hoor je tijdens de climax van Chapter 3 en man! Wat hebben ze deze track toch vet gemaakt. Meeslepende vocalen en instrumenten zorgen voor een epische mix die me helemaal terug doet denken aan... Je snapt denk ik wel wat ik bedoel als je de track geluisterd hebt!

Red Dead Redemption

Je hebt nogal wat waar te maken als je je track letterlijk Red Dead Redemption noemt. Mijn verwachtingen worden totaal ingelolst op het moment dat die drums écht in kicken, maar de daaraan voorafgaande gitaren en strijkers warmen me al wel een beetje op. Als je weet bij welke missie deze muziek hoort, weet je wat voor een intens moment in de game hier vertaald wordt naar muziek.

American Venom

Red Dead Redemption 2 is een proloog, dus je weet eigenlijk dat de focus op een gegeven moment verlegd moet worden naar een ander bekend personage uit de serie. Ook in de muziek wordt die focus op zeker moment verschoven en dat hoor je vooral in deze track terug. Als je de game al uitgespeeld hebt weet je zo ongeveer wel wat er gebeurt tijdens deze track.
     

Wat valt er tegen?

Er mist helaas nog heel veel muziek. Ik mis persoonlijk alle bad ass Wanted-themes uit de RDR2, die zich in-game allemaal aanpassen aan jouw gedrag in de game. Ik snap dat het behoorlijk wat werk is om die tracks te verwerken in het album, maar het had de OST wel echt afgemaakt in mijn beleving. Uiteraard ontbreken er ook een hoop tracks uit de verhaallijn, maar de 'belangrijkste muziek' uit de game zit er wel in. Wellicht wacht Rockstar nog eventjes met een definitieve uitgave van de OST met écht alle tracks, bijvoorbeeld voor een release op vinyl of cd. Er moet uiteraard ook nog wat te verdienen zijn aan de OST, toch?

Al met al kan ik concluderen dat dit toch wel een heel fijn album is om naar te luisteren, ondanks het mager aantal tracks en veel ontbrekende muziek. Wat is jouw favoriete track uit de soundtrack en welke muziek mis je? Laat je eigen oren eens klapperen en drop je mening hieronder!

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord