IRL skills die je krijgt van gamen 

IRL skills die je krijgt van gamen 2016-05-27T20:49:38
Dat je tijdens het gamen altijd je in-game skills bijspijkert dat weten we. Maar wat houd je eigenlijk over aan je hobby als het om real life skills gaat? Steven ploos het leven van 'de gamer' eens uit en zette op een rijtje wat je allemaal leert van die uren achter je scherm.

Timing

Zo goed als elke game heeft timingelementen. Of je nu een platformer speelt waar elke sprong leven of dood betekent, of een RTS waar je moet zorgen dat je legers op precies het goede moment ergens aankomen, timing is alles. Hierdoor leer je vooruit denken, op schema blijven en word je fucking goed met een stopwatch. Daarnaast ben je hierdoor natuurlijk altijd op tijd, heb je altijd je huiswerk op tijd af en zijn je klusjes altijd een dag eerder klaar dan nodig.

 

Ontwerpen

Als je ooit een game met een character builder hebt gespeeld, dan weet je het. Als je je ooit hebt gewaagd aan het maken van een settlement in Fallout 4 of een huis in De Sims, dan weet je het. Als je ooit Minecraft hebt gespeeld, dan weet je het. Onze drang om alles tot in de puntjes te designen terwijl je kamer eruit ziet alsof er een granaat is ontploft in een Leger des Heils container zal voor velen een raadsel blijven. Maar geef ons een bezemkast en we maken er een epische gameroom van.

 

Planning / management

Geld, HP, MP, items, stamina, ammo, wapens, potions, XP, skill points, benzine, special items, tijd, ruimte - gamen is resource management. Als een volleerd econoom ben je elke keer weer bezig de verschillende middelen die je tot je beschikking hebt zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Je leert vooruit denken, sparen, strategisch werken en soms gewoon lekker uitgeven. Al lijken we tijdens sales slechts dat laatste te onthouden.  

  

Doorzettingsvermogen

Tenzij je al je games op very easy speelt komt onvermijdelijk soms een moment dat je klem zit in een game. Het kan zijn dat je iets over het hoofd ziet, patronen nog moet leren kennen, een domme fout maakt of - dun dun dun - gewoon nog niet goed genoeg bent. En dan? Dan probeer je het gewoon opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Tot je het haalt of een controllervormig gat in je muur maakt.

 

Reactievermogen

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat actiegames je reactietijd verbeteren en je helpen sneller goede keuzes te maken. De Universiteit van Rochester deed in 2010 een onderzoek waarbij ze een groep 18-25 jarigen in tweeën deelde en de ene helft 50 uur CoD 2 en Unreal Tournament lieten spelen, terwijl ze een andere groep 50 uur De Sims 2 lieten spelen. Hierna kregen beide groepen oefeningen die hun reactievermogen moesten testen. Het bleek dat de eerste groep gamers sneller auditieve en visuele informatie kon opnemen en hierdoor ook sneller goede beslissingen kon maken. Our spidey senses are tingling!  

 

Muzikaliteit

Ik snap het, drummen in Rock Band is maar half gelijk aan echt drummen, en gitaarspelen in Guitar Hero lijkt maar in een verre verte op echt gitaarspelen. En toch leer je er wel van. Ritmiek, toonhoogtes onderscheiden, of - in het geval van Rocksmith - zelfs wat vingertechniek. Ik vraag me dan vaak tijdens het kijken van dit soort dingen ook vaak af: Hoe goed snel zou jij nu echt gitaar kunnen leren spelen?

 

Emotionele ontwikkeling

Gamers zijn niet de emotioneel afgestompte seriemoordernaars in spe die conservatievelingen denken dat we zijn. The Last of Us, Brothers: A Tale of Two Sons en Gone Home zijn allemaal voorbeelden van games waarbij zelfs de meest geharde houthakker een brok in de keel moet wegslikken. Feit is dat games steeds meer de krochten van menselijke emotie verkennen, en dat verhalende games niet zonder een gedegen emotionele laag kunnen. Tip: kom altijd in tranen bij je console of pc vandaan - gewoon om je menselijke kant te tonen.

 

Probleemoplossend denken

Het mooie aan games is dat ze (meestal) ontwikkeld worden om uitgespeeld te kunnen worden - dat betekent in praktijk dat er voor elk probleem (dat binnen de grenzen en bedoelingen van de game ligt) een oplossing is. En met die instelling pak je tijdens het gamen elke situatie aan. Ogenschijnlijk onmogelijk op te lossen puzzel met een enorme draak die je bij elke beweging in de fik steekt? Op te lossen. En hoewel de echte wereld allerminst ontworpen is om te kunnen winnen, werpt het altijd zijn vruchten af om situaties aan te pakken alsof je op het punt staat je high score te verbreken.

 

Welke missen jullie nog in het rijtje? Gooi het zoals altijd in de comments!

REACTIES (65) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord