Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds - Review 

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds - Review 2017-11-06T15:59:23
Van alle games die hij dit jaar heeft gereviewd, heeft Wouter Horizon Zero Dawn het hoogste cijfer gegeven. Met The Frozen Wilds kreeg hij een reminder van waarom ook alweer…

In The Cut, het nieuwe gebied van Horizon Zero Dawn dat heel toepasselijk in het noorden van de map ligt, is het frisjes. Niet alleen qua temperatuur -Aloy is flink aan het bibberen en maakt zelfs opmerkingen over hoe teringkoud het is- maar het is ook figuurlijk verfrissend om weer terug te zijn in de post-post-Apocalyptische wereld. Ik was namelijk bijna vergeten hoe gruw-e-lijk mooi Horizon Zero Dawn is. De omgevingen, de animaties, het sound design, de voice acting en de performance capture; esthetisch gezien is er niets te klagen. Het is dus fijn om terug te zijn in Horizon Zero Dawn, maar is The Frozen Wilds een legitieme reden om 20 euro te betalen voor verlenging van een topgame in dit drukke najaar?

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds   

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds is best Hollands en doet niet té gek

Als je kijkt naar DLC’s die het meeste indruk maken door de jaren heen, dan kom je al gauw op de meest afwijkende (standalone) add-ons uit: The Ballad of Gay Tony maakte van GTA IV praktisch een San Andreas, Lair of the Shadow Broker bracht nieuwe gameplay naar Mass Effect 2 en ontwikkelde een van haar meest geliefde characters nóg verder en The Taken King maakte van Destiny de game die we vanaf het begin al wilde spelen. The Frozen Wilds is helaas juist níet zo’n uitbreiding, aangezien het behoorlijk op safe speelt. We krijgen een nieuwe mini-campaign die in feite hetzelfde verhaal van de main game vertelt alleen dan in een formaat dat binnen de 10 uur past. Er zijn nieuwe sidequests, je kunt weer de Hunting Grounds op, er is een nieuwe skill tree, verse outfits en natuurlijk moet Aloy met nieuwe wapens kunnen spelen. Alle hokjes worden dus netjes afgevinkt, maar het klinkt wel heel saai, niet waar?

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds   

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds houdt de kwaliteit hoog

Ondanks dat het bijna een modelvoorbeeld van een DLC is, is Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds gelukkig zeker niet saai. Alles is namelijk van dezelfde, extreem hoge kwaliteit die we van de main game gewend zijn: de hoofdmissies kennen interessante, goed uitgewerkte characters, spectaculaire momenten en hoewel het inderdaad praktisch een gekrompen versie van Horizon Zero Dawns hoofdverhaal is, weet het toch te boeien tot het eind. De sidequests zijn van een minstens zo hoog niveau, want Guerrilla doet niet opeens minder z’n best als het aankomt op de kleinere zij-opdrachten. Net zoals bijvoorbeeld in The Witcher 3 (die ik overigens maar 0.4 punten lager gaf dan Horizon Zero Dawn) is elke sidequest een stukje vakmanschap op zich, soms zelfs met personages die hun eigen mini-arc meemaken in een tijdspanne van drie cutscenes! Erg knap schrijfwerk. Ook qua gameplay doet The Frozen Wilds best leuke dingen, want hoewel de drie nieuwe wapens aanvankelijk misschien een beetje plat lijken, ze krijgen via sidequests upgrades waardoor ze alsnog (tactisch) interessant zijn. Daarbij komen nog een aantal nieuwe robots die je misschien niet meteen zult herkennen als zodanig, maar ze zijn badass en gevaarlijk genoeg om je skills danig op proef te stellen. 

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds Scorcher   

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds – outfits en skill tree

De nieuwe outfits in The Frozen Wilds zijn misschien een beetje overbodig als je, net zoals ik, de Shield-Weaver hebt unlockt, dus dat is een beetje jammer. De nieuwe pakjes zijn wel weer fantastisch ontworpen, hoor, maar ik was zo gewend aan een energieschild dat zichzelf oplaadt, dat ik steeds de Shield-Weaver weer aandeed.
De nieuwe skill tree kon ik overigens al meteen voor de helft vullen aangezien ik nog iets van 11 skill points over had van de vorige keer dat ik de game speelde en ik moet zeggen dat de vaardigheden hierin niet heel erg relevant zijn voor The Frozen Wilds. De nieuwe skills zijn namelijk vooral handigheden, zoals de mogelijkheid om plantjes te plukken terwijl je op een mount zit of het kunnen repareren van robots die je gehackt hebt. Maar aan die laatste heb je, ironisch genoeg, gedurende zo’n beetje heel The Frozen Wilds niets aan, want daarin worden de machines gemanipuleerd door een ‘Daemon’ waardoor je ze niet kunt overriden. Dus is de nieuwe skill tree van The Frozen Wilds vooral handig voor een eventuele New Game +, niet zozeer voor de DLC zelf.

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds mooi   

Is Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds 20 euro waard?

Heb je net zo hard genoten van Horizon Zero Dawn als ik, je verbaasd over de prachtige, (letterlijk en figuurlijk) kleurrijke characters, de awesome verhaalvertelling, de adembenemende omgevingen, het fantastische geluid en de spannende gevechten, dan is 20 euro voor The Frozen Wilds een prima prijs om te betalen. Je moet wel accepteren dat dit een voortzetting is van hetzelfde, de game hiermee niet opnieuw uitgevonden wordt, en… eh, niet vies zijn van een beetje sneeuw. Aloy heeft het misschien wel koud, maar maakt een avontuur mee dat jou vast niet koud zal laten.

Sorry voor deze uitsmijter. Echt. Ik laat hem wel staan, maar zou ik eigenlijk niet moeten doen… uit schaamte.

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds mooie characters ook

Conclusie 

SCORE: 80
The Frozen Wilds doet niets schokkends, is een beetje het basismodel van een story DLC, maar weet de hoge kwaliteit van Horizon Zero Dawn vast te houden in een mini-versie van de hoofdgame. Dat is al een enorme prestatie, dus de grootste liefhebbers van Guerrilla’s meesterwerk zullen niet teleurgesteld zijn. Val je daar niet onder, dan… tja, waarom zou je het kopen van deze DLC overwegen?
The Frozen Wilds doet niets schokkends, is een beetje het basismodel van een story DLC, maar weet de hoge kwaliteit van Horizon Zero Dawn vast te houden in een mini-versie van de hoofdgame. Dat is al een enorme prestatie, dus de grootste liefhebbers van Guerrilla’s meesterwerk zullen niet teleurgesteld zijn. Val je daar niet onder, dan… tja, waarom zou je het kopen van deze DLC overwegen?

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord