Hoe ziet de toekomst van Star Wars eruit? 

Hoe ziet de toekomst van Star Wars eruit? 2019-08-22T13:28:02
Enkele jaren nadat Disney de Star Wars-franchise in handen kreeg zijn veel mensen al Star Wars-moe. Toch blijft de franchise hard doorgaan en nieuwe content eruit persen, zóveel dat het een beetje verwarrend is. Midichlorian-meester Marvin geeft je een overzicht van de toekomst van de Star Wars-franchise.

Het is bijna zeven jaar geleden dat Lucasfilm, het bedrijf achter de Star Wars-franchise, werd overgekocht door Disney. De overname betekende een nieuwe start voor de franchise, dat met onder andere een nieuwe filmtrilogie en enkele spin-offs flink wat geld binnenharkte. Sterker nog, Disney verdiende zóveel geld met de franchise dat de kosten van de overname van Lucasfilm (4,05 miljard dollar) binnen zes jaar waren terugverdiend. En dat bleek nog maar het begin te zijn.

Nu Disney de Star Wars-smaak te pakken heeft en niet los lijkt te kunnen laten weten we zeker dat ook de komende jaren gevuld zullen zijn met een hoop Star Wars-films, -series, -games en andere gerelateerde media. Maar met de ambities van Disney en de constante geruchtenstroom uit de media kan het flink lastig zijn om bij te houden wat er staat te gebeuren in een galaxy far, far away.

          

The Mandalorian (2019)

De geruchten over een live-action Star Wars-serie kwamen al op ver voordat Disney zich met de franchise ging bemoeien. Toch duurde het ruim een decennium voordat er daadwerkelijk concrete plannen op tafel kwamen, en moeten we op streamingdienst Disney+ wachten voor de eerste live-actionserie direct naar jouw tv komt. Gelukkig duurt het wachten niet lang meer: op 12 november staat de eerste aflevering van een serie getiteld The Mandalorian gepland. De grote man die verantwoordelijk is voor de serie heet Jon Favreau, die we natuurlijk maar al te goed kennen van Iron Man en het MCU (en in mindere mate van The Jungle Book – oh, en Chef).

The Mandalorian logo

Een fiks budget staat zelden gelijk aan fantastische resultaten, maar het belooft in ieder geval veel goeds dat Disney ruim 100 miljoen dollar in The Mandalorian pompt. Mag ook wel, want Jon Favreau is gefascineerd door het samenbrengen/overlappen van technologie en verhaalvertelling, zo vertelt hij aan The Hollywood Reporter in een recent interview. Dat betekent dat ook The Mandalorian bol zal staan van de CGI, en dat kost nou eenmaal wat knaken. Toch wil dit niet zeggen dat de serie een door ADHD gedreven mengelmoes van lasers, exotische aliens en lichtzwaardgevechten wordt. Nee, Favreau wil juist een wat ingetogener Star Wars-verhaal vertellen, en de Iron Man-regisseur kruipt zelf niet eens achter de camera:

[..] Disney+ is emerging and there's an opportunity to tell a story that's bigger than television, but you don't have the same expectations that a big holiday release has, which to me isn't that type of Star Wars that comes out of me. The type of Star Wars that I'm inspired to tell is a smaller thing with new characters.

Het verhaal komt dus wel van Favreau, maar wie denkt dat Disney net zo lang miljoenen naar zijn hoofd heeft gegooid tot hij een contract ondertekende heeft het fout. De man die ook Chef maakte besloot zelf om aan de slag te gaan met een Star Wars-verhaal en schreef liefst vier afleveringen voordat er ook maar een deal rond was. ‘I wanted to do this but only if they wanted to do the version that I wanted to do.’

The Mandalorian speelt zich af zo’n zeven jaar na de Battle of Endor in Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. De serie volgt een ‘lone gunfighter in the outer reaches of the galaxy far from the authority of the New Republic.’ Acteur Pedro Pascal (Narcos, Game of Thrones) zal de hoofdrol vertolken, maar verder weten we er nog bar weinig over. Het eerste seizoen zal in ieder geval acht afleveringen bevatten – vanaf 12 november op Disney+.

Pedro Pascal The Mandalorian
                  

Star Wars Jedi: Fallen Order (2019)

Een singleplayer action-adventure game van niemand minder dan Respawn Entertainment (Titanfall, Apex Legends) komt uit op 15 november van dit jaar. Geen multiplayer-shootouts, maar een game waarin vooral het verhaal erg belangrijk lijkt te worden, en dat is toch iets wat bar weinig recente Star Wars-games goed deden. De game vindt enkele jaren na Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith plaats en volgt een Jedi padawan genaamd Cal Kestis, gespeeld door Cameron Monaghan (Gotham, Shameless). De jongeman ontsnapt aan Order 66 en is op de vlucht van het Galactic Empire, wat natuurlijk de nodige actie met zich mee brengt. Star Wars Jedi: Fallen Order komt op 15 november uit voor PS4, PC en Xbox One.


              

Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019)

De vorige keer dat we een blik wierpen op de toekomst van Star Wars moest Episode VIII nog uitkomen. De release van die film bracht de nodige discussies en vragen met zich mee – zijn Reys ouders echt een stel nobodies? Waarom de fuck is ze zó sterk? Wanneer eindigt Kylo’s emo-fase? Is Luke voor altijd verdwenen? Etc. etc. – en binnenkort krijgen we eindelijk alle antwoorden. Na de sequel-trilogie, die dus eindigt met Episode IX, lijkt het erop dat de Skywalker-saga in de ijskast (in het carboniet voor jullie Han Solo-fanboys) wordt gezet, dus alle hoop is nu op J.J Abrams gevestigd om er voor te zorgen dat deze trilogie echt van blijvende waarde wordt.

Borduurt Abrams verder op obscure verwijzingen als die naar Obi-Wan in de lightsaber-flashback van Rey in Episode VII? Keert Anakin Skywalker terug? Blijkt Palpatine na al die tijd nog steeds de grootste dreiging in het universum? Het verhaal kan echt alle kanten op, zeker omdat de productie van de trilogie een beetje hak-op-de-tak leek te gaan en het maar de vraag is of er van te voren wel een concrete visie op tafel lag. Abrams verzorgde immers The Force Awakens, terwijl Rian Johnson zich over The Last Jedi boog en zijn eigen draai aan het verhaal gaf om vervolgens weer opgevolgd te worden door Abrams voor Episode IX. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker is vanaf 18 december te zien in de bioscoop.


              

De Obi-Wan Kenobi televisieserie met Ewan McGregor (onbekend)

Hoewel fans van de prequels en fans van de originele trilogie vaak lijnrecht tegenover elkaar staan wat betreft de Star Wars-franchise, is nagenoeg iedereen het er wel over eens dat Ewan McGregor een van de hoogtepunten van de sequel-trilogie is. Zijn Obi-Wan Kenobi bracht een paar fantastische memes teweeg, en zijn acteerprestaties overtroffen misschien zelfs wel Alec Guinness’ originele rol. Het internet roept al jaren om de terugkeer van McGregor in de rol van Obi-Wan, en ook de acteur zelf heeft meerdere malen gezegd dat hij graag terugkeert, en dat lijkt er voor gezorgd te hebben dat McGregor op dit moment met Disney aan de onderhandelingstafel zit.

Naar verluidt draait de deal om een serie over Obi-Wan Kenobi op Disney+. Het plan leek om een Obi-Wan-film te maken, maar het lijkt er dus op dat we alleen maar meer Obi-Wan Kenobi kunnen verwachten in een nog onbepaald aantal afleveringen. Hoe het verhaal vorm gaat nemen weten we nog niet, maar het zal ongetwijfeld plaatsvinden tussen de originele trilogie en de prequel-trilogie in. Dan zou het verhaal over Obi-Wans verblijf op Tatooine moeten gaan – wie weet krijgen we zelfs een waanzinnig gevecht tussen Obi-Wan en Darth Maul te zien. Neem het met een korreltje zout, eerst moet er een contract op tafel liggen en moet Disney de serie officieel aankondigen. En dat kan nog wel langer dan een jaar duren.

Obi-Wan Kenobi serie
                    

De Cassian Andor-serie

De tweede live-action Star Wars-serie is ook al aangekondigd, al zou je het onderwerp ervan waarschijnlijk niet hebben zien aankomen. De serie die nog geen naam heeft draait namelijk om een personage uit de spin-off-film Rogue One, Cassian Andor. De rol van Andor zal weer ingevuld worden door Rogue One-acteur Diego Luna en ook Alan Tudyk lijkt terug te keren als droid K-2SO. De serie zal de twee volgen tijdens de begindagen van de Rebellion – althans, dat móét wel. Een serie over dit onderwerp ná Rogue One zou een beetje problematisch worden. Verder weten we bar weinig over de Cassian Andor-serie; het filmen ervan start begin oktober en Stephen Schiff (The Americans) is werkzaam als showrunner en uitvoerend producent. Een releasedatum blijft nog uit.

           

Star Wars: The Clone Wars Seizoen 7

Een van de grote verrassingen van 2018 was voor Star Wars-fans de aankondiging van Star Wars: The Clone Wars. De serie hield het zes seizoenen vol en eindigde in 2014, en hoewel er een enorm fanatieke fanbasis achter staat verwachtten we niet dat hij ooit zou terugkeren. Toch staat dat te gebeuren in de vorm van het zevende seizoen, dat twaalf afleveringen zal bevatten en te zien zal zijn op Disney+. De animatieserie, die plaatsvindt tussen Episode II – Attack of the Clones en Episode III – Revenge of the Sith, gaat gewoon door met de avonturen van Anakin Skywalker en zijn padawan, Ahsoka Tano, en we verwachten ook dat Obi-Wan Kenobi, Yoda, een aardige collectie Clone Troopers en andere oude bekenden terugkeren. Wanneer de eerste aflevering uitkomt is nog een raadsel. 


               

Losstaande filmtrilogie van de Game of Thrones-makers

Dat Game of Thrones jaren lang de koning van televisie was, dat weten we inmiddels wel. In hoeverre dat de verdiensten zijn van showrunners David Benioff en D.B. Weiss is nog maar de vraag, maar dat het succes van de serie hun namen op de kaart zette is duidelijk. Naar verluidt benaderde Disney de twee om een eigen Star Wars-trilogie te schrijven, al lijkt het door het nieuws van vorige week erop dat ze zich mogelijk maar over één van die drie films zullen buigen. Waar de films precies over zullen gaan is nog onduidelijk, al weten we wel dat dit compleet los zal staan van de Skywalker-saga en ook de aankomende films van Rian Johnson.

Er zijn geruchten dat de films plaatsvinden ten tijde van de Old Republic, zo’n 4.000 jaar voor A New Hope, maar die nemen we vooralsnog met een korreltje zout. Dat Benioff en Weis aan een Star Wars-film werken weten we zeker, maar de kans lijkt steeds kleiner te worden dat ze verantwoordelijk zijn voor een hele trilogie. Mogelijk schrijven ze alleen de grote lijnen van de trilogie en verzorgen ze het script van een van de films; aangezien de twee recentelijk een deal met Netflix hebben gesloten (van ruim 250 miljoen dollar) lijkt het er niet op dat ze überhaupt de tijd hebben voor een Star Wars-trilogie. De eerste film in de trilogie moet in 2022 uitkomen, dus er is in ieder geval nog tijd genoeg om daar iets moois van te maken. 

Star Wars Weiss & Benioff
                

Rian Johnsons spin-off-trilogie

Waarom weten we niet, maar Lucasfilm en Disney waren zo onder de indruk van Rian Johnsons werk aan Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, dat Johnson gelijk een eigen trilogie mag opzetten. Over de setting en inhoud van deze drie films weten we helemaal niets, maar ze moeten net als de films van de Game of Thrones-makers compleet buiten de Skywalker-saga plaatsvinden. Na de felle kritieken van fans op The Last Jedi moet maar blijken hoeveel Star Wars-fans nog zitten te wachten op maar liefst drie films van Johnsons hand, maar tegelijkertijd zitten we ook niet te wachten op wéér een trilogie die maar wat aan elkaar geplakt lijkt te zijn door twee of drie verschillende regisseurs/schrijvers. Een geplande releasedatum voor de eerste film is er nog niet. 

Star Wars: The Last Jedi

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord