Hoe ga je om met een gamer?  

Hoe ga je om met een gamer? 2016-04-09T14:23:32
Fijn dat jullie er weer allemaal zijn! Vandaag gaan we het hebben over de 'gamer' subcultuur en hoe om te gaan met deze interessante doch complexe mensen. Een kleine handleiding voor iedereen die wel eens met gamers in aanraking komt. Vragen? Stelt u ze uiteraard gerust.

Note: aan de onderstaande handleiding kunnen geen garanties tot succes worden ontleend. Gebruik van onderstaande instructies is daarnaast volledig op eigen risico. 

 

Ga er lekker bij zitten

De meeste  – let wel, niet alle – gamers vinden het best leuk om wat gezelschap te hebben. Ook wanneer ze een single player spel aan het spelen zijn wordt een gezellig keuvelende metgezel vaak gewaardeerd. Hoewel iemand die gefixeerd naar een scherm staart vaak niet erg ontvankelijk lijkt voor zogenaamde ‘gezelligheid’, is vaak het tegenovergestelde waar. Reken niet op oogcontact. 

 

Let op gezichtsuitdrukkingen

De gezichtsuitdrukkingen van iemand die diep in een spel verzonken is verschieten als een emojitoetsenbord. In computerspelletjes veranderen situaties van seconde tot seconde en de emoties van een gamer veranderen minstens net zo snel. Woede, frustratie en een incidentele traan worden kunnen in een oogwenk plaats maken voor euforie, grijnzen en een bulderende oerkreet. Ken dus je gamer – wil je vragen of hij/zij helpt met de afwas doen? Doe dit dan wanneer de gemoedstoestand hiervoor ontvankelijk is.

 

Stuur niet

Mocht je nu zelf wel eens een videospel spelen, en ken je het klappen van de zweep – wees hier dan gracieus over. Niets is voor een geconcentreerde speler vervelender dan iemand die “Zou je dat hoekje daar niet nog even checken? Volgens mij zag ik daar iets hoor.” of “Wat doe je nou? Je kan hem toch gewoon op zijn hoofd meppen?” zegt. Het ego is een breekbaar ding, ook als de persoon in kwestie met een enorm plasmakanon een halve planeet in de as aan het leggen is.

 

Neem woorden als “NIET NU” en “JA WACHT EFFE” serieus

Net als punt 2 is punt 4 voornamelijk bedoeld als een stuk zelfbescherming. Wanneer je iemand probeert aan te spreken die een eindbaas aan het bevechten is maak je inbreuk op een zeer complex en delicaat proces in de hersenen waarin patroonherkenning, hand-oog coördinatie, lore-kennis en reflexen samensmelten tot een geoliede maar snel van de wijs gebrachte machine. De bovenstaande kreten zijn dan ook veelal niet afkeurend bedoeld, maar zijn simpelweg het enige wat de persoon in kwestie nog kan uitbrengen met de beperkte capaciteit die in de hersenen overblijft.  

 

Check af en toe de vitals

Gewoon voor de veiligheid. Een vingertje aan de pols, een vochtige handdoek op het voorhoofd, een glaasje water en een snack binnen handbereik – op deze manier houd je je vriend(in) gelukkig en vooral in leven.

 

Speel de post-game goed

Wanneer een level wordt uitgespeeld, een eindbaas wordt verslagen of een savepoint wordt gehaald sluit een speler een spel soms af. Dit is een cruciaal en af en toe gevaarlijk moment. Probeer te herkennen wat voor ‘quit’ dit was. De bekendste, de zogenaamde ‘ragequit’ is bloedlink omdat er bij het minste of geringste een controller richting je eigen schedel kan komen vliegen. Is de speler echter tevreden na het succesvol verslaan van de zoveelste Dark Souls boss, leg dan vooral voor of het niet eens tijd wordt om wat laminaat te gaan leggen – slagingspercentage tussen de 60 en 90 procent.

 

Laadschermen zijn je vriend

Leer jezelf te praten zonder interpunctie tijdens laadschermen. Dit zijn korte maar waardevolle momenten waarin er zowel op het gebied van aandacht als op het gebied van communicatie veel te halen valt:

Ohnuhetschermtochevenzwartiswildeikevenvragenofwevanavondstamppotzullenetenwantdatlijktmenoulekkermetditweerenikhebhetalzolangnietgegetenduswatzegjeervandandoenwemetspekjesenworstenikdachtaanrauweandijvieofboerenkoolneetochandijvieprimatoch?”

 

Meespelen = strategie

Elk aspect van multiplayer is strategie. Wil je eens meevaren op de zee van entertainment die je gamer-vriend kennelijk zo fantastisch vindt? Zit je naast iemand die single player speelt en wil je meedoen? Heb je het idee dat je misschien zelf goed of zelfs beter kan zijn in en spel dan je vriend? Breng je voorstel dan op tactische wijze. Is het je gelukt om een potje multiplayer te bewerkstelligen? Haal dan het beste van je kunnen uit de kast, want als er één ding is waar gamers respect voor hebben dan is het skill.

  

Weet wanneer je op moet geven

Soms lukt het gewon niet, en dat is oké. Net als in alle andere aspecten van het leven (en vooral bij het openen van een twist-cap biertje) zijn er momenten dat alle pogingen jammerlijk falen. Dit is vaak het geval bij gamers die zich laten opslokken in allesverzwelgende werelden als die van Souls-games en MMORPG’s. In dit geval is communicatie niet meer mogelijk en is het eigenlijk alsof je tegen een muur staat te praten. Een muur met een level  110 gnome warlock, dat wel. Mocht dit het geval zijn, laat het dan gewoon. Uiteindelijk raakt ook deze warlock uitgespeeld en kan je daarna een prima gesprek voeren.

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord