Hoe F2P zijn deze games echt? 

Hoe F2P zijn deze games echt? 2015-07-09T13:15:04
We willen Alie niet gierig noemen, maar ze heeft het wel erg vaak over F2P-games... Dit keer echter met een twist! Zo dwongen we haar toch wat poen te spenderen in deze (in principe) gratis te spelen games om eens te kijken of ze stiekem toch niet pay-to-win zijn...

Ik heb in de anderhalf jaar dat ik voor PU werk viermaal (hier, hier, hier en hier) een Feature geschreven over F2P-games. Uit deze vier masterpieces heb ik ditmaal 10 games gehaald, waarvan ik ga kijken hoe gratis ze daadwerkelijk zijn. De benaming free-to-play mag namelijk wel zeggen dat je de game in kwestie gratis kan downloaden, maar na installatie kun je eigenlijk altijd wel terecht in een in-game shop waar je alsnog wat poen over de virtuele toonbank kunt smijten…

Op zich vind ik het niet zo problematisch als je in een F2P-game wat cosmetische dingetjes aan kunt schaffen. Als je wat euro’s over hebt voor een outfitje, kleurtje of hoedje om je karakter op te leuken dan heeft verder niemand daar last van. Het wordt een ander verhaal als je ook zaken kunt kopen waarmee je daadwerkelijk een voordeel behaalt in de game en je als speler met gesloten portemonnee dus benadeeld wordt. Op die manier leg je het altijd af tegen iemand die wel bereid is geld te pompen in zo’n ‘gratis’ game, oftewel het spelletje in kwestie is pay-to-win. In deze Feature neem ik een kijkje in de winkels van 10 games en vertel ik jullie precies of je om een beetje mee te kunnen komen toch je bankrekening moet plunderen.

F2P games versus pay-to-win

    

DotA 2

In ‘s wereld bekendste MOBA is het mogelijk om diverse zaken te kopen, in tegenstelling tot veel genregenoten zijn alle helden echter wel gratis beschikbaar. Waar je wel voor kunt betalen, zijn de voorwerpen waarmee je de helden op kunt leuken. Deze kun je verkrijgen door gewoon te spelen, je Battle-level te verhogen of met andere spelers te ruilen. Maar eigenlijk zijn deze sowieso alleen nodig om je held een ander voorkomen te geven, want voor een voorsprong in de game zijn de items niet bedoeld. Volgens velen op het interweb is DotA 2 zelfs een van de weinige games die de betiteling F2P daadwerkelijk echt verdient.

DotA 2

   

Team Fortress 2

Bij Valve heeft men nog een F2P game in het portfolio, namelijk Team Fortress 2. Mensen die ooit geld hebben uitgegeven aan de game hebben echter wel een klein vooral handig voordeeltje doordat je bijvoorbeeld meer items in je backpack kunt proppen. Het echte geld in deze game gaat echter voornamelijk om in de diverse (cosmetische) hoofddeksels… Overigens heeft de community de neiging om de term F2P in negatieve zin te gebruiken. Wanneer iemand je F2P noemt, bedoelt hij of zij namelijk dat je een noob bent. De (rare) perceptie is dat mensen die geen geld in de game hebben gestopt, namelijk niet toegewijd zijn aan de game. Maar goed, ervaring en skills kun je gelukkig niet kopen in de Mann Co. Store.

Team Fortress 2

   

PlanetSide 2

PlanetSide 2 wordt gekenmerkt door een welbekende F2P-valkuil, zo is de game op zich heel goed gratis te spelen, maar heb je wel een engelengeduld nodig om vooruitgang te boeken. Het investeren van echte centjes helpt je bijvoorbeeld sneller nieuwe wapens te scoren. Het valt zodoende een beetje in de middenmoot, waarin je niet geheel hulpeloos bent als echte gratis speler, maar toch wel wat voordeel kunt behalen uit het neerleggen van poen. Alhoewel de echte fanatieke spelers toch beweren dat er niets boven tactics, teamwork en skill gaan!

PlanetSide 2

   

Star Wars: The Old Republic

In Star Wars: The Old Republic heb je 3 mogelijkheden: je bent geheel F2P-speler, je hebt een preferred status door een bedrag van €4,95 of meer gespendeerd te hebben, of betaalt maandelijks subscriptiekosten. Tussen deze drie mogelijkheden zit een aanzienlijk verschil. Als je de game echt gratis wilt spelen, blijven er namelijk vrij veel features gesloten voor je. Daarnaast kun je, zoals uit voorgaande al bleek, ook in een in-game shop terecht, waar je meer dan alleen cosmetische zaken kunt scoren… Jammer genoeg is SWTOR als gratis speler dan ook alleen echt leuk tijdens het uitvoeren van je storymissies, want daarna wordt het toch allemaal wel erg kaal zonder knaken…

Star Wars: The Old Republic

   

Path of Exile

In de Path of Exile-winkel kun je alleen terecht voor cosmetische upgrades en grotere bags. Er schijnt echter door spelers onderling wel flink gehandeld te worden voor echte knaken. Maar goed, daar kunnen de makers van de action RPG dan weer weinig aan doen, natuurlijk... Om de laatste twijfel weg te nemen, wendde ik me tot de spelers zelf, die (vrijwel) allemaal laten weten dat deze game in dit opzicht op hetzelfde niveau staat als DotA 2 en Team Fortress 2. En dat mogen we beschouwen als groot compliment!

Path of Exile

   

Hearthstone

Hearthstone kent ook een in-game shop. Je kunt hier kaarten, solo adventures, waarin je het opneemt tegen (World of Warcraft) computergestuurde raidbazen opneemt, en helden kopen. Om af te rekenen, kun je uit 2 betalingsmogelijkheden kiezen, zo is het mogelijk om met echt geld te betalen, maar kun je er ook voor kiezen te betalen met in-game gold. Deze laatste currency kun je verdienen door achievements te behalen, quests af te ronden en gewoon te spelen in verschillende modi. Dat gold verdienen gaat echter niet heel snel… Het is daarom theoretisch gezien niet per se nodig om in de buidel te tasten om Hearthstone goed te kunnen spelen, maar goed, dan moet je wel bereid zijn heel veel tijd te stoppen in dit verslavende spelletje.

Hearthstone

   

World of Tanks

In 2013 werd aan de microtransacties in World of Tanks meer verdiend dan in bijvoorbeeld World of Warcraft. Deze bijna $400 miljoen verdienden de makers voornamelijk aan mensen met een Premium Account, waarmee je 50% meer experience en credits verdient. Ook hier betreft het dus voornamelijk een manier om niet al te veel tijd in de game te hoeven stoppen. Dat het echter helemaal niet per se nodig is om je zuurverdiende euro’s in deze MMO te stoppen om goed te worden, weet deze user te bewijzen.

World of Tanks

   

Blacklight: Retribution

Blacklight: Retribution kent 2 soorten currency: GP, dat je in-game verdient, en ZEN, dat je met echte cash koopt. Het grote verschil tussen de 2 zit in de level requirement voor de items, want wanneer je een item met ZEN kun je deze ongeacht je level altijd equippen. Ook zijn er een aantal items die alleen met ZEN gekocht kunnen worden, de meeste hiervan worden echter geclassificeerd als cosmetisch, zodat spelers die bereid zijn toch geld te spenderen aan de game niet super overpowered zijn.

Blacklight: Retribution

   

Maplestory

Ook de bedrieglijk schattige MMORPG Maplestory kan je als je niet uitkijkt toch ook je spaarrekening kosten. Met NX kun je in een in-game shop een grote hoeveelheid in-game wapens kopen met echte poen. De toepassing van de items loopt nogal uiteen, zo zijn er puur cosmetische items, maar kun je ook echt voordeel behalen aan de met NX gekochte middelen. Het feit dat je, naar horen zeggen, niet alle latere content fatsoenlijk meer kunt clearen zonder Cubes te farmen of te kopen, is iets dat vooral veel oudgediende Maplestory-spelers behoorlijk tegenvalt… Wel moet gezegd, worden dat Maplestory natuurlijk geen competitieve game is, zodat pay-to-win hier toch een iets andere betekenis heeft.

Maplestory

   

America’s Army

America’s Army zou je eigenlijk als serious game kunnen bestempelen. De game is immers gemaakt in naam van het Amerikaanse leger met de intentie om soldaten te trainen / nieuwe mensen aan te trekken. En dan zouden microtransacties natuurlijk wel super lelijk zijn… Maar gelukkig, ook al zou je willen, je kunt in de games in deze franchise werkelijk geen cent uitgeven. Echt, puur F2P, dus!

America's Army

En wat zijn jullie ervaringen met F2P-games? Hebben jullie het idee dat deze toch vaak stiekem pay-to-win zijn? Of is het jullie gelukt veel plezier te hebben en lekker mee te kunnen komen in een gratis game zonder poen uit te geven? Laat in dat laatste vooral effe weten om welke game(s) het gaat!

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord