Hoe bouw je een arcadekast

Hoe bouw je een arcadekast? 2014-04-03T11:42:11
Lieten we Alie al eerder een PC voor € 400 samenstellen, nu mag ze aan de slag met een arcadekast. Lees in deze Feature alles over de geldverslindende gamemachine, maar vooral over het zelf bouwen ervan. Met hulp van een expert gelukkig… En nee, dan doelen we niet op Alie.

Ooit, als ik groot ben, wil ik een echte gameroom. Zo een waar ik alle consoles die ik ooit heb gehad netjes uit kan stallen, waar ik al mijn verzamelde memorabilia tentoon kan spreiden en waar een dikke arcadekast de ereplek krijgt. Die laatste moet natuurlijk wel zelf gebouwd zijn om mijn superieure smaak aan te tonen. Maar goed, wie wil er nou geen custom homemade arcadekast? In deze Feature ga ik jullie daarom leren hoe je een arcadekast moet bouwen! Of nou ja… ditmaal heb ik een expert gevonden die jullie gaat leren hoe je een arcadekast moet bouwen! Maar eerst een geschiedenislesje.

Arcadekasten back in the day

 

De arcadekast – een geschiedenis

Tegenwoordig wordt de arcadekast vooral gebruikt voor games waarvan de benodigde controls en accessoires eigenlijk niet zo geschikt zijn voor thuisgebruik, denk bijvoorbeeld aan een Dance Dance Revolution (1998) en de bijbehorende dansmat. Vooral in Japan en China doen de arcadehallen het nog altijd goed, terwijl wij hier al sinds de jaren ’90 een daling zien. Dat was echter ooit wel anders… De gouden eeuw van arcadekasten begint in de jaren ’70. Een van de grondleggers van de arcadegames is Atari met Pong, maar het was Space Invaders dat in 1978 de eerste echte succesvolle arcadegame werd. Plots zag je arcadekasten in winkelcentra, restaurants en kroegen verschijnen.

Dit succes hield aan tot aan het einde van de jaren ’80, waarna er een kortstondige dip volgde… Maar daar was in 1991 Street Fighter II, die de competitieve fighter op de kaart zette en daarmee de arcade industrie een nieuwe boost gaf. Er volgde een ware vloedgolf aan fighters. Daarna zorgde de opkomst van 3D graphics tegen het midden van de jaren ’90 ervoor dat racing games en light gun shooters ook populair werden.

Dance Dance Revolution

Halverwege de jaren ’90 verloren arcadekasten toch weer aan populariteit door de opkomst van 3D graphics op de thuissystemen. Arcadesystemen waren altijd nog geavanceerder, maar verloren langzamerhand hun voorsprong… Een tweede genadeklap volgde toen we aan het begin van dit millennium ook nog echt de mogelijkheid kregen om op grote schaal online te gamen. Dit vormde voor de meeste mensen een beter alternatief voor de head-to-head competitie en sociale atmosfeer die ooit alleen voorbehouden waren aan arcadehallen. Vervolgens verloor de arcadehal ook de positie van voorloper met het bieden van de nieuwste games. Het publiek kreeg de keuze een game in de arcadehal te spelen of dezelfde game voor de thuissystemen te huren… En zoals we weten waren het de consoles en de PC die de slag uiteindelijk definitief wonnen.

Arcadefranchises zijn goed (geweest) voor een groot gedeelte van de omzet van de gamebizz. Lijstjetime!

 • Pac-Man (1980), 526412 stuks verkocht, opbrengst $7.6 miljard
 • Space Invaders (1978), 360000 stuks verkocht, opbrengst $7.3 miljard
 • Street Fighter (1987), 500000 stuks verkocht, opbrengst $3.7 miljard
 • Mortal Kombat (1992), 51000 stuks verkocht, opbrengst $1.5 miljard
 • Asteroids (1979), 136437 stuks verkocht, opbrengst $1.4 miljard
 • Defender (1981), 75000 stuks verkocht, opbrengst $1.2 miljard
 • World Club Champion Football (2002), 2479 stuks verkocht, opbrengst $746 miljoen
 • Mario (1981), 170800 stuks verkocht, opbrengst $684 miljoen
 • Donkey Kong (1981), 167000 stuks verkocht, opbrengst $684 miljoen
 • Mushiking (2003), 13500 stuks verkocht, opbrengst $588 miljoen

 

De liefhebber

De meeste van jullie zullen heus ooit wel eens een eurootje in zo’n apparaat hebben gestopt. En sowieso: uit het oog betekent niet automatisch uit het hart. De ogenschijnlijke simpliciteit en gedegen gameplay van veel van deze arcadegames heeft namelijk een hele nieuwe generatie gamers aangeboord, die deze pareltjes tegenwoordig kunnen spelen dankzij emulators zoals MAME. Dit kan je natuurlijk op je PC of telefoon doen, maar het is veel leuker om het op je eigen multi-game arcadekast te doen! Vandaar dat ik Arno Westerdijk van ArcadeWinkel.nl inschakelde. Arno verkoopt in zijn webshop vrijwel alle benodigdheden en toebehoren om een arcadekast te bouwen of renoveren: “Het is een opkomende markt. Het spelen van arcadegames op een echte arcadekast geeft een hele andere ervaring en dimensie aan de games. Als vergelijking: speel maar eens op een laptop of computer een flipperspelletje. Dit is niet te vergelijken met het flipperen op een flipperkast.”

Arcadehal

Arno vertelt dat de oudere generatie het vooral erg leuk vindt retrogames te spelen, maar dat ook de jongere generatie geniet van het spelen op een, al dan niet zelfgemaakte, machine die helemaal naar eigen smaak is gefikst. Ook Arno was als klein jochie al geïnteresseerd in games: “Het liefst games die je bestuurt met een zo gaaf mogelijke of aparte controller. Zo had mijn moeder een Pong systeem liggen met een mooie draaiknop en echte schakelaars, en bracht Sinterklaas een 49-in-1 TV game systeem met onder andere Duck Hunt en een lightgun."

De liefde van Arno voor arcadekasten begon in zijn vakanties, waarin hij niet weg te slaan was uit de arcadehallen. “Daarna stuitte ik begin 2007 toevallig op een build-log van een arcadekast, toen ik dit zag, was ik direct verkocht. Dat wilde ik ook!” En zo geschiedde! Arno bouwde een arcadekast die hij verkocht, waarna hij een betere versie in elkaar zette. Hij speurde het internet af naar net dat ene onderdeel dat vaak alleen in het buitenland verkrijgbaar bleek te zijn. “De transportkosten waren vaak duurder dan het product zelf; dat moet anders kunnen, dacht ik. Begin 2009 ben ik langzaamaan begonnen met een eigen webwinkel en een klein beetje voorraad. Anno 2014 is de hobby wat uit de hand gelopen en werk ik, naast mijn 4 dagen in de ICT, een dag voor mijzelf.”

Arno speelt zelf het liefst 2D platformers: “Een van de toppers is toch wel de wat recentere Metal Slug serie. Verder vermaak ik mij wel met de games als 1944 The loop Master, (Ms) Pacman, ’88 games en Outrun. In de uurtjes die ik dan nog vrij heb, speel ik graag op de PC een heel ander type spellen, veelal FPS-games. De mobiele games voor tablet en smartphone laat ik veelal links liggen; de vergelijkbare games op een arcadekast spelen is veel toffer.”

arcadewinkel.nl Arno Westerdijk

 

Do it yourself

En wat Arno kan… Kan hij ons in ieder geval uitleggen! Ik dacht namelijk dat het verschrikkelijk duur zou zijn om zelf een arcadekast te bouwen, maar volgens hem valt dit mee. “Wanneer je een kast zelf maakt en nog in bezit bent van een oude PC met scherm, hoeft het zeker niet duurder te zijn dan de aanschaf van een nieuwe console. Veelal hangt het samen met hoe uitgebreid je je controlepaneel en de kast zelf wilt maken.” Maar je hebt toch zeker wel twee rechterhanden nodig om dit überhaupt te kunnen? “Eigenlijk kan iedereen een arcadekast maken. De onderdelen zijn allemaal al voorgeprogrammeerd, veelal is het een kwestie van even goed kijken hoe en waar je de bekabeling van je controlepaneel aan een interface en PC kunt aansluiten. Je kunt het maken van een kast natuurlijk zo moeilijk en uitgebreid mogelijk maken als je zelf wilt, maar in de basis is het simpelweg een goede interface aanschaffen, de kabeltjes aansluiten en je gewenste front-end / emulator inrichten. Dit laatste is ook niet heel moeilijk, vergelijk het met een joypad of stuurwiel configureren op een PC.”

Hieronder vinden jullie een stappenplan, zodat jullie zelf ook daadwerkelijk aan de slag kunnen. Maar eerst een boodschappenlijstje: “In de basis heb je een oude PC nodig. Voor de oudere games, van voor 2002, voldoet een Pentium 4 die ergens op zolder staat al. Als scherm een mooie oude CRT monitor of TV. Er zal een controlepaneel moeten komen, voor iedere speler 1 joystick en 6 buttons, en daarnaast nog een aantal service buttons voor bijvoorbeeld ‘Insert Coin’ en ‘Pauze’. Als laatste ieen speakersetje of echte arcade speakers met roosters en versterker. Uiteraard kun je ook allerlei accessoires toevoegen aan je project, zoals verlichting, graphics, T-molding en een muntinwerper.” 

Arcadekast onderdelen

 

Stappenplan

 1. Keuzes kast: Wat voor type kast wil je maken? Wil je een LCD of CRT scherm? Voor hoeveel spelers is je kast? En welk design spreekt je het meeste aan?
 2. Keuzes controlepaneel: Wil je een trackball? Hoeveel joysticks wil je? Ga je voor 4 of 6 buttons? Wil je ook nog flipperknoppen aan de zijkanten? Sidenote: een trackball of spinner vragen misschien wel om extra aansturing en ruimte.
 3. Het maken van de kast: Ga je op zoek naar een bouwtekening of teken je ‘m zelf? Of ga je toch voor een bouwpakket / bestaande arcadekast? In ieder geval zijn de afmetingen op het web eenvoudig te vinden.
 4. Wanneer je bovenstaande stap zelf gaat uitvoeren: Laat de ruwe maten alvast zagen in 18mm MDF bij de bouwmarkt, dit is vaak gratis en scheelt veel werk. Voor een 'bartop' is 12mm ook voldoende. Zaag daarna de overige delen uit het plaatwerk. Gebruik vervolgens vurenhouten balken om het MDF aan elkaar te monteren en een dragende constructie te maken.
 5. Het maken van het controlepaneel: Ook voor je controlepaneel kun je diverse button-layouts downloaden op het web. Het is ook erg gaaf om een sticker te laten printen met mooie graphics en daarover plexiglas / lexaan te plaatsen. Zo krijg je een prachtig en duurzaam controlepaneel.
 6. Het afwerken van de kast: Nu kun je de kast een kleurtje geven, afwerken met T-molding (een plastic bekleding aan de rand van arcadekasten en fruitautomaten e.d.) en eventueel voorzien van graphics.
 7. Het plaatsen van de PC: Veelal wordt er gebruik gemaakt van diverse emulators (google even naar MAME). Hierover kun je een handige front-end plaatsen (zoals Hyperspin of Maximus Arcade), waarmee je de emulators en games inclusief screenshots kunt selecteren. Alternatief: i.p.v. een PC kun je ook een oude Xbox gebruiken i.c.m. een KADE encoder om je controlepaneel aan te sluiten.

En zo zie je: in 7 stappen kun je helemaal zelf een arcadekast bouwen. Alleen jammer dat ik nooit meer met terugwerkende kracht alle guldens terugkrijg die ik er vroeger in heb gestopt… Maar goed, geïnspireerd geraakt? Kijk dan effe op ArcadeWinkel.nl, die over een paar dagen helemaal vernieuwd wordt en waar je bouwprojecten kunt vinden van andere doe-het-zelvers. Dat laatste kan trouwens ook op het forum van Arcade Controls, waar je nog meer inspiratie op kunt doen. En ben je toch liever lui dan moe, dan kun je bij Arno binnenkort ook terecht voor een handzaam kant-en-klaar 'cocktail' modelletje. Succes!

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord