Hoe begin ik met streamen

Hoe begin ik met streamen? 2014-05-25T16:30:55
Nu Google het merk Twitch op het oog heeft, is het misschien verstandig alvast te beginnen met streamen. Straks mag je namelijk misschien allerlei shit niet meer uitzenden wegens copyright-schending! Maar wat heb je nodig om vanuit je eigen huis te streamen? Nick vertelt het je!

Het heeft natuurlijk wel iets magisch als je naar de frontpage van Twitch staart. De ene game trekt 80.000 kijkers, terwijl de andere er in totaal maar 300 weet te boeien. Je scrollt naar een van de populaire streamers en ziet dat deze maar liefst 15.000 gamers tegelijk vermaken. Wauw, pittige shit. Maar voor je kunt dromen over zulke grootsheid, moet je beginnen bij de basis. Zo is iedereen van start gegaan. Want om fatsoenlijk te kunnen streamen is het zaak de volgende dingen op orde te hebben:

 

Hoe goed moet mijn PC zijn om te streamen?

Je kunt natuurlijk niet op je koelkast uit 2005 fatsoenlijk een stream draaien. Alhoewel je heus geen NASA-kast nodig hebt, is vooral de kracht van je processor erg belangrijk. Je moet er rekening mee houden dat je PC opeens twee (vrij zware) taken uitvoert. Enerzijds draait er een game, die je normaal gesproken grafisch zo hoog mogelijk hebt ingesteld, maar ondertussen worden al die beelden direct vastgelegd om het naar de servers van Twitch te uploaden. Dat kost verdomd veel rekenkracht.

Zelf stream ik met een i5 4430 en dat gaat nét aan als ik games als Arma III of DayZ (die sowieso al zwaar zijn voor je processor) probeer te streamen. Je zou denken dat je videokaart ook nog van belang is, maar dat valt reuze mee. Dat hangt weer geheel af van het soort game dat je probeert te streamen. Hearthstone zal bijvoorbeeld een eitje zijn, zelfs met een videokaart van vijf jaar oud!

Als je een i5 hebt en tóch wil streamen, dan kun je er altijd voor kiezen om een tweede PC te draaien. Dan streamt PC1 het beeld dat te zien is op PC2. Zo verlies je helemaal geen kracht op je game-PC en zul je minder te maken krijgen met framedrops of een lagere framerate! En vergeet niet dat het streamen op je Xbox One of PS4 áltijd zou moeten werken!

PU Live 

Hoe snel moet mijn internet zijn om te streamen?

Tja, je kunt je voorstellen dat het streamen in 720p of zelfs 1080p behoorlijk wat data kost. Die data moet allemaal retesnel naar de Twitch servers worden verstuurd, anders hebben je kijkers last van gedropte frames, dan wel het bufferen. En dat is als kijker schijtirritant, kan ik je vertellen. Zorg daarom altijd dat alle andere activiteiten op je PC die je bandbreedte leeg kunnen trekken gestokt worden en verander je wifi-wachtwoord. Zo kunnen die irritante buren geen gebruik maken van je internetz als jij het hard nodig hebt.

Om even terug te gaan naar de harde feiten. Hoe hoger je de bitrate instelt, des te meer data je verzendt. Als je dit te hoog instelt, veroorzaak je bufferen bij je kijkers. Voor 720p zou een 3 megabit verbinding moeten volstaan, maar zelf zou ik voor minimaal 5 Mb gaan. Wil je het in 1080p proberen, zorg dan dat je met minimaal 10mbit per seconde kunt uploaden. Bij dat laatste moet je er ook rekening mee houden dat niet al je kijkers een degelijke internetverbinding hebben. Het zou dus goed kunnen dat de stream bij hen alsnog stottert, puur omdat ze de beelden niet snel genoeg downloaden. 720p is dus altijd een veilige optie!

 

Met welke software kan ik streamen?

Er is geen gouden regel voor software qua streamen. Wel is het belangrijk om te weten dat Nvidia momenteel software ontwikkelt om via de videokaart te kunnen streamen. Zo zouden onze CPU's bespaard worden, het jammere is dat het momenteel nog niet echt werkt. Men heeft last van gestotter en de kwaliteit is om te janken. Eerlijk is eerlijk, Nvidia is constant bezig om hun software te verbeteren, maar momenteel is hun Shadowplay niet bepaald je beste optie. Kies dan liever uit de twee giganten Xsplit of OBS!

Als je geen stuiver hebt om uit te geven, dan kun je beter gaan werken dan streamen. Wil je toch per se streamen, pak dan OBS. Deze software is in tegenstelling tot Xsplit geheel gratis en dus voor iedereen te downloaden. Zelf vind ik het instellen van je 'scenes' een stuk ingewikkelder, maar voor de lage prijs wil je natuurlijk best wat inleveren. Bovendien zweren de meeste grote streamers bij OBS, omdat het qua performance absoluut niet onderdoet voor Xsplit. Daarom hieronder een mooie instructie-video die je haarfijn uitlegt hoe OBS precies in elkaar steekt.

Xsplit spreekt wat dat betreft veel meer voor zich. Je kunt van tevoren een stuk of twaalf scenes voorbereiden. Bijvoorbeeld eentje met de game erin, een ander met de inhoud van je tweede scherm en misschien ook nog wel een pre-screen waar je webcam op volledig beeld wordt weergegeven. Vervolgens kun je met de cijfers op je numpad heel makkelijk switchen tussen de verschillende scenes die je hebt opgesteld. Een kind kan de was doen, nee serieus!

Xsplit

 

Het aanpassen van je Twitch-account

Zo, nu je in principe alle voorstappen hebt genomen, is het tijd om een Twitch-account aan te maken (als je die niet al had) en deze aan je software te koppelen. Dit spreekt meestal voor zich. Je bent nu niet langer een kijker, maar een streamer. Dat betekent dat je je profiel toch enigzins zult moeten pimpen om het aantrekkelijk te maken.  Denk aan mooie panels onder je stream, met de informatie over jezelf, je systeem of je streamschema. Zo kunnen kijkers ook als je níet online bent zien wat je doet.

Vergeet ook niet een  'Donatie-knop' toe te voegen. Niet dat je vanaf de eerste dag in het geld zult zwemmen, maar sommige mensen willen oprecht steun bieden na het kijken van je stream. Zorg dan dat ze niet hoeven te vragen naar je PayPal, stop die info gewoon op je profiel-pagina! Houd daarnaast rekening met je account-naam. BigLover69 is misschien niet de meest chille naam om mee te streamen, dus dan is een naamverandering op z'n plaats!

 

De laatste dingetjes

Je bent nu bijna klaar om live te gaan! Nu zijn er nog wel wat non-cruciale puntjes waar je rekening mee moet houden. Zo kun je je aansluiten bij een bepaald streamteam. die elkaar vaak helpen wat groter te worden. Als de ene stopt met streamen, wil diegene zijn of haar viewers nog wel eens doorverwijzen naar één van de streammaten. En stel nou dat je kanaal vijftig viewers krijgt, dan zul je een of twee mods moeten aanstellen om je chat een beetje in de gaten te houden. Jij dient je immers bezig te houden met gamen en ouwehoeren met je kijkers. Mensen bannen laat je dan lekker aan een ander over!

Nu moet je nog wat keuzes maken voor je kanaal. Stream je bijvoorbeeld in het Engels of in het Nederlands? Daarnaast is het belangrijk te besluiten of je een webcam aansluit. Niet alle streamers doen het en sommige kijkers vinden het zelfs afleiden van hetgeen waar ze voor komen. Games checken. Besluit je om je koppie wel in beeld te houden, zorg er dan voor dat je altijd met het beeld meekijkt. Staat je webcam linksonderin, zorg dan dat je gezicht naar rechts kijkt. Een alternatief voor een webcam is het plaatsen van de chat. De chat draait immers op IRC en die kun je dus prima in je stream implementeren!

PU Live 

PC/PS4/Xbox One aanslingeren, je haar nog even checken. Die wenkbrauwen even gladstrijken (of niet dan, Wouter?) en de wereld via je Twitter en Facebook laten weten dat je live gaat. De camera loopt, de games draaien. Nu moet je het zelf doen! Streamen en interactie met je kijkers is bijzonder leuk, maar in het begin zul je het met weinig kijkers moeten doen. Laat dit je niet ontmoedigen, doe het gewoon omdat je het tof vindt! Dan komen die kijkers vanzelf een keer.. 

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord