Het leven van de zieligste NPC's 

Het leven van de zieligste NPC's 2016-11-09T11:37:50
Heb je je wel eens afgevraagd hoe de gemiddelde NPC zich moet voelen? Met zijn nutteloze bezigheden en vervangbare gezicht? Het is een ondergewaardeerde groep virtuele mensen, die meer aandacht verdienen voor al hun leed. Sven nam een kijkje in de bikkelharde levens van de treurigste NPC’s.

Het leven van een achtergrondpersonage in een videogame gaat niet over rozen. Ze bestaan alleen voor ons plezier en hebben vaak de meest suffe taken, die ze alsmaar opnieuw moeten uitvoeren. Het levendig en geloofwaardig maken van een gamewereld klinkt misschien als dankbaar werk, ware het niet dat ze doorgaans als stront behandeld worden. Neem onderstaande trieste gevallen, bijvoorbeeld. Ze hebben geen enkel teken van een boeiend achtergrondverhaal om hun leven nog iets van betekenis te geven, geen uitzicht op een betere toekomst en niemand die aan hen denkt. Laten we met zijn allen even stilstaan bij hoe zwaar zij het hebben. NPC’s zijn tenslotte ook maar mensen. Soort van dan.

Onschuldige kapitein - God of War

Kijk, met een wraakzucht van goddelijke proporties wil er nog wel eens onschuldig leven verloren gaan, dat snapt iedereen. Er is echter niemand zo buitensporig en compleet overbodig de sjaak als die ene schipper, die Kratos voor het eerst ontmoet aan het begin van God of War 1. Allereerst wordt de kapitein opgeslokt door een nasty zeemonster. Kratos duikt er direct achterna: niet om hem te redden, nee, om een lullig sleuteltje van zijn nek te rukken (Want allebei is te veel moeite?). Later gebruikt Kratos hem om zichzelf op te trekken uit de onderwereld, waarna de kapitein nog even ferme trap na krijgt. En alsof dat nog niet genoeg was, wordt hij in God of War 2 als geest gespawned door een eindbaas, enkel en alleen om opnieuw te sterven aan de zwaarden van de Ghost of Sparta. Wat heeft de kapitein, wiens naam we niet eens te weten komen, hem ooit misdaan?! Laten we straks bij God of War 4 vooral niet vergeten wat voor gigantische klootzak papa Kratos eigenlijk is.

   

Mannequin - Skyrim

De zogenaamde Mannequin-challenge is op dit moment een enorme rage, maar niet iedereen kan daarom lachen. Heel handig hoor, zo’n paspop om je gear netjes aan op te hangen in Skyrim, maar wist je dat deze houten figuren eigenlijk gewoon NPC’s zijn, geprogrammeerd om stil te staan? Hoe treurig is dat!? Daar sta je dan, ergens in een muffe kelder in Riften, te wachten tot je baas zijn volgende apenpakkie komt brengen. Gelukkig is er een bug, dat er voor zorgt dat het ‘stilstaan-script’ af en toe niet snel genoeg wordt ingeladen en de mannequin heel even de kans krijgt om rond te lopen. Die kans grijpt hij dan ook met beide houten klauwen aan, met creepy taferelen als gevolg, maar hé, geef hem eens ongelijk.

   

Johnny Sasaki - Metal Gear Solid

Deze man behoeft geen introductie en daarom zou je hem bijna een volwaardig personage kunnen noemen, maar omdat hij eigenlijk gewoon het pispaaltje van de populairste stealth action serie is, hoort hij toch zeker in dit rijtje thuis. Van genadeloos knock-out geslagen en beroofd van zijn kleding in het ijskoude Alaska, tot zijn broek volschijten in het Midden-Oosten, de knakker met evenveel problemen met zijn darmen als met vrouwen heeft het niet getroffen. Dat krijg je blijkbaar, als je wisselvallige militaire carrière je telkens weer in de buurt brengt van Solid Snake. Het schijnt zelfs dat Johnny’s grootvader in de koude oorlog al eens kennis maakte met Snake senior. Is het een vloek in de familie, of gaat Kojima’s humor hier gewoon keihard ten koste van een onschuldige NPC? Toch fijn dat hij dan uiteindelijk met Meryl mag trouwen.

   

Man die in het water valt - Assassin’s Creed Syndicate

Daar sta je dan, op je roeibootje in de stinkende Thames. Net toen je dacht gewoon een beetje gezellig onderdeel te zijn van de pittoreske Victoriaanse scenery, komt er zo’n lompe assassin je boot op huppelen, waardoor jij natuurlijk je evenwicht verliest en je in een fractie van een seconde beseft dat de enige reden van jouw bestaan is om ter vermaak van de speler zo komisch mogelijk in het water te flikkeren. Heb jij weer. Dat je vervolgens niet meer bovenkomt zegt bovendien het een en ander over de zwemwaterkwaliteit van de rivier, zo aan het einde van de 19de eeuw.

  

De familie Carmine - Gears of War

Dit zijn de redshirts van Gears: is je achternaam Carmine, dan ga je dood. Dat is waar ze bekend om staan en ook eigenlijk het enige waar ze goed voor zijn. Anthony wordt door zijn kanis gesniped, broertje Benjamin wordt te grazen genomen door Nemacytes en neef Gary wordt geplet door een DeeBee drop pod. De enige die gespaard is, is Clayton. Fans mochten stemmen over zijn lot en besloten om Clay te laten leven in Gears 3, wat hem de kans gaf om zijn overleden broers te wreken. Fijn om te zien dat spelers in sommige gevallen toch medelijden hebben met NPC’s, minder leuk dat daar zo veel slachtoffers voor moesten vallen…

  

Krattendrager - the Witcher 3

Om een fantasy wereld als The Northern Kingdoms een beetje geloofwaardig te maken, dient er op de achtergrond natuurlijk ook zogenaamd noeste arbeid verricht worden. Op dat gebied heb ik het vooral te doen met die gasten die de hele dag met kratten moeten rondwaggelen. Letterlijk waggelen, want urenlang een veel te zware last moeten tillen eist duidelijk een tol van je benen. Nee, dat gekke loopje is geen glitch, dat zijn de pijnlijke gevolgen van slechte arbeidsomstandigheden. Ik denk dat ik nog liever zou worden opgegeten voor een Fiend, dan gedwongen worden om de hele dag een beetje doelloos met kistjes te sjouwen.

   

Tot zover dit kijkje in de vaak tragische levens van de treurigste NPC’s. Hopelijk kunnen we nu met zijn allen iets meer begrip opbrengen voor de opvulpersonages, zonder wie de gamewerelden een stuk leger zouden zijn. En hopelijk lezen zij dit artikel niet zelf en krijgen we in games geen Westworld-achtige toestanden… Heb jij nog NPC’s waar je stiekem heel veel medelijden mee hebt? Drop ze in de comments! En kom niet aan met die aanstellers met pijlen in hun knie...

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord