Het Hete Hangijzer: Google gaat zich mengen in de game-industrie 

Het Hete Hangijzer: Google gaat zich mengen in de game-industrie 2018-08-02T11:14:10
In Het Hete Hangijzer neemt PU.nl-redacteur Michel maandelijks een discussiepunt met je door die op dat moment gamers bezighoudt. Deze keer kijken we naar Google. Het megabedrijf lijkt zich namelijk klaar te maken om zich te profileren in de game-industrie.

Google is natuurlijk al een grote speler op het gebied van mobiele games, aangezien ze voor Android-toestellen de Google Play Store runnen. Maar zou het bedrijf zich ook kunnen mengen in de console-industrie? Alle signalen lijken er op te wijzen dat dit inderdaad het geval is.

Grote namen

Allereerst hoeven we alleen maar te kijken naar de diverse mensen die Google de laatste tijd heeft aangenomen. Zo werd deze week bekend dat Richard Marks nu bij het bedrijf werkt. Marks was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van PlayStation VR en werkte daarvoor aan de PlayStation Move-controllers en de PlayStation Eye-camera. Marks was sinds ’99 werkzaam bij PlayStation, maar loopt vanaf nu dus door de gangen van het Google-kantoor.

PlayStation VR

Eén persoon maakt nog geen complete strategie om de console-industrie te veroveren, maar er zijn meer belangrijke gezichten aan het werk bij het bedrijf. Phil Harrison kunnen we ons bijvoorbeeld allemaal wel herinneren van zijn diverse presentaties voor Sony en Microsoft, al is het maar vanwege zijn glanzende hoofd en typisch Britse swagger. Sinds begin dit jaar is hij de vicepresident en general manager bij Google. Greg Canessa bedacht Xbox Live Arcade – een van de grondleggers van digitale distributie op consoles – en bedenkt nu strategieën voor game-ontwikkeling bij Google. En dan is er nog Jack Buser, die aan het wiel van PlayStation Home stond en nu director van games en development is bij Google.

Al deze vooraanstaande personen neem je niet zomaar aan omdat het kan. Buiten het feit dat het gewoonweg topmensen zijn en dat ieder bedrijf blij zou zijn met dit soort kopstukken in hun team, zijn ze allemaal dit of vorig jaar aangenomen en komen ze allemaal uit een achtergrond waarin games de gemeende deler zijn. Google is dus iets van plan, zoveel is duidelijk.

Geruchten

Dat blijkt ook uit geruchten die de laatste maanden de ronde doen. Kotaku meldde eind juni te hebben vernomen dat het bedrijf van plan is een streamingservice voor games te lanceren en dat daar misschien zelfs hardware bij hoort. Een nieuwe console dus, die mogelijk om het streamen van games draait. Volgens geruchten heeft Microsoft voor zijn opvolger van de Xbox One soortgelijke plannen.

Het apparaat en/of de streaming service zou op dit moment nog maar in een conceptfase zijn, zo zouden mensen aan Kotaku hebben gemeld. De vijf mensen die de website heeft gesproken zouden dit direct van Google of via via hebben vernomen. De service zou de codenaam ‘Yeti’ dragen. Hoewel men het er nog niet over eens is of de service op een nieuwe console lanceert of onderdeel wordt van Google’s Chromecast, wordt er achter de schermen bij het bedrijf overduidelijk aan iets gewerkt. Google zou op de afgelopen E3 zelfs meetings met ontwikkelaars hebben gehouden, mogelijk om games op het platform te krijgen of te kijken welke studio’s het kopen waard zijn.

Is er ruimte?

Dat Google iets gaat doen in de game-industrie, is nog niet bevestigd, maar lijkt met bovenstaande informatie haast onontkoombaar. De vervolgvraag die we ons dan automatisch stellen, is of er wel ruimte is voor nog een bedrijf in de console-industrie. De markt is nu al behoorlijk verzadigd dankzij Sony, Microsoft en Nintendo, die alle drie hun eigen ding doen en daarmee een eigen gezicht hebben. Of er op de markt ruimte is voor een vierde speler, is geheel afhankelijk van de unieke features die Google in zijn systeem bouwt en welke (exclusieve) games het aanbiedt. Het bedrijf zit op een gigantische berg met geld en kan dus flink wat uitgeven om game-ontwikkeling mogelijk te maken of zelfs exclusiviteit te kopen en hele studio’s aan te schaffen.

Tegelijkertijd zijn we als gamers altijd een beetje wantrouwig wanneer een bedrijf zich probeert te mengen in onze favoriete hobby. Begrijpt Google wel waar consolegamers van houden? Het is toch heel wat anders dan gamen op je smartphone. En games streamen, daar zijn we als gamers nog helemaal niet van overtuigd na gefaalde projecten als OnLive. Toch, een nieuwe speler op de consolemarkt zorgt alleen maar voor meer concurrentie, wat uiteindelijk in het voordeel van de consument is. Daarbij zou een frisse wind wel eens precies kunnen zijn waar we zonder dat we het wisten behoefte aan hadden. Al drie generaties lang moeten we het met dezelfde drie consoleboeren doen. Kan er echt een vierde grote speler komen? Als één bedrijf het kan, is het Google wel.

Lees ook de vorige edities van Het hete hangijzer:
Fortnite maakt ons bewust van cross-play en dat is goed
De Xbox One biedt de meest klantvriendelijke consolervaring
De illusie van de fysieke gamecollectie
Stop met het verfilmen van games

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord