Het Hete Hangijzer: Fortnite maakt ons bewust van cross-play en dat is goed 

Het Hete Hangijzer: Fortnite maakt ons bewust van cross-play en dat is goed 2018-06-24T13:36:02
In Het Hete Hangijzer neemt PU.nl-redacteur Michel maandelijks een discussiepunt met je door die op dat moment gamers bezighoudt. Deze keer: de controverse rondom het gebrek aan cross-play op PlayStation 4.

Het was hét gesprek van de dag op internet tijdens en ook na de E3: het feit dat Sony het vertikt om cross-play aan Fortnite: Battle Royale toe te voegen. Cross-play geeft je de mogelijkheid om tegen spelers op andere systemen te spelen. Terwijl spelers van de tijdens E3 uitgekomen Switch-versie van Fortnite wel tegen Xbox One-, pc- en mobiele gamers kunnen spelen, doet Sony met de PlayStation 4 hier deels niet aan mee. Met de PS4-versie kun je wel tegen pc- en mobiele gamers spelen, maar dus niet tegen gamers op andere consoles.

Fortnite
    

Accountgijzeling

De controverse ontstond echter niet zozeer uit dit feit. Sony houdt zich hier immers al de gehele generatie aan vast en hetzelfde geldt net zo zeer voor andere multiplayergames die op verschillende systemen beschikbaar zijn. Nee, het probleem ligt hem bij het feit dat mensen die hun Epic-account wel eens hebben gebruikt om Fortnite op PlayStation 4 te spelen, dit account niet meer kunnen inzetten op andere consoles.

Dat is een zeer kwalijk iets. In feite houdt Sony op deze manier je Epic-account gegijzeld. Dat is extra pijnlijk omdat het mogelijk is om echt geld aan Fortnite uit te geven. Hier krijg je V-Bucks en allerlei cosmetische items voor terug die vervolgens aan je Epic-account gekoppeld zitten. Heb je ooit met je Epic-account op PlayStation 4 ingelogd om Fortnite te spelen, dan kun je dit account, inclusief al je aankopen, dus niet meer gebruiken op een andere console.

Het probleem is dus tweeledig, wat voor de nodige verwarring bij media die hier over berichtten zorgde. Logischerwijs is de hierboven beschreven situatie het grootste probleem. Hopelijk kunnen Sony en/of Epic een regeling treffen waardoor het Epic-account met alle bijbehorende aankopen los komt te staan van de PlayStation 4. Het zou niet minder dan terecht zijn.

Fortnite
    

Nietszeggend statement

Mocht dat eenmaal opgelost zijn, dan blijft het probleem dat Sony cross-play met andere consoles weigert nog bestaan. In feite is dat hun goed recht. Elk bedrijf mag zelf bepalen of het dit soort openheid toe wil passen. Sony gaf zelf vorig jaar al aan dat het een kwestie van cureren van content was – onder andere om PlayStation-spelers en in het bijzonder kinderen te beschermen tegen content van buitenaf, waar Sony zelf geen invloed op heeft. Het ging daarbij echter om Minecraft. Fortnite is een stuk gewelddadiger en de hierboven genoemde reden komt dan ook een stuk minder overtuigend over.

Sony probeerde de community afgelopen week te sussen met een nietszeggende statement, wat de gemoederen alleen maar verder deed oplopen. Sindsdien is het bedrijf stil. Dat kan om twee redenen zijn: het hoopt dat de hele controverse overwaait en dat gamers het over een paar weken weer vergeten zijn, of omdat het achter de schermen bezig is om deze situatie op te lossen en gamers te geven wat ze willen.

Fortnite
   

This is for(tnite) the players

Het is onmogelijk te voorspellen wat Sony met deze situatie gaat doen. Het bedrijf is deze generatie zonder twijfel de marktleider en het heeft dus meer ruimte dan Microsoft en Nintendo om zich wat arroganter – en afgeslotener – op te stellen. Maar dat is wel zonde, want het bedrijf heeft sinds de lancering van de PlayStation 4 zo hard gewerkt aan een beter imago. Hun motto ‘This is for the players’ strookt niet met hun weigering om van cross-play de nieuwe norm te maken.

Daarom is het juist zo goed dat Fortnite deze kwestie op heeft geblazen bij het grote publiek. Al die multiplayergames op PlayStation 4 die geen cross-play hebben, daar hoorde je nauwelijks een haan om kraaien. Maar Fortnite is met zijn 125 miljoen spelers een van de grootste games van dit moment, en reken maar dat daar genoeg mensen hun mond over blijven opentrekken.

Het maakt van cross-play het gesprek van de dag, hét onderwerp naar keuze in de game-industrie op dit moment. Bijna dagelijks hoor je ontwikkelaars er wel over in interviews, zoals onlangs Naoki Yoshida die cross-play in Final Fantasy 14 wel ziet zitten. Cross-play is nu hip, het is wat gamers willen, en Sony kan het maar tot op zekere hoogte negeren tot het er echt niet meer omheen kan. En dat allemaal dankzij Fortnite.

Lees ook de vorige edities van Het hete hangijzer:
De Xbox One biedt de meest klantvriendelijke consolervaring
De illusie van de fysieke gamecollectie
Stop met het verfilmen van games

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord