Het grote Dota 2-woordenboek 

Het grote Dota 2-woordenboek 2013-08-12T18:29:48
Nu Dota 2 eindelijk officieel uit is kan de game alleen maar nog groter worden dan het al was. Tijdens het spelen lees en hoor je veel termen die je misschien helemaal niet kunt plaatsen. Geen zorgen, we hebben Nick voor jullie opgetrommeld om de boel op te helderen met het grote Dota 2-woordenboek!

De afgelopen nacht was de grote finale van The International. Dit is hét Dota 2-toernooi en heeft dit jaar maar liefst een prijzenpot van bijna 3 miljoen dollar. Een bedrag dat door Valve en de community bij elkaar is gebracht. In de eindstrijd streden twee favorieten om de titel. Aan de ene kant het solide Alliance dat bijna ongeslagen de finale haalde. Aan de andere kant het populaire Na´vi, dat altijd voor veel entertainment en onmogelijk comebacks zorgt. Ik ga niet verklappen wie er gewonnen heeft, maar de finale is het zeker waard op terug te kijken. Hieronder vind je de allerlaatste match uit de finale van vannacht, maar als je de hele wedstrijd wil zien moet je deze video dus even overslaan!

Mocht je gaan kijken dan merk je dat de wedstrijden worden voorzien van uitstekend commentaar, maar soms gaat het wel heel snel met al die termen. In dit woordenboek zul je veel woorden tegenkomen die veelal gebruikt worden in Dota 2! Of je het nu speelt of kijkt. Ik ga echter niet alle termen opnoemen. Zo ga ik er vanuit dat ik termen als HP en mana niet hoef uit te leggen en laat ik de rollen zoals carry, support en initiator ook even voor wat ze zijn. Sommige termen verdienen namelijk iets meer aandacht dan een simpele zin.

Dit zijn de termen die je als nieuwkomer binnen de wereld van Dota moet kennen en leren:

Aegis of the Immortal - Dit voorwerp dropt als je de baas Roshan verslaat. Als je vervolgens sterft terwijl je in het bezit bent van de Aegis, dan word je na vijf seconde op dezelfde locatie weer tot leven gewekt! Daarna verdwijnt de Aegis. Hij verdwijnt trouwens ook als je hem niet binnen zes minuten 'gebruikt'. Je zult dan opnieuw Roshan moeten verslaan om een nieuwe Aegis te scoren.

Back/b - Als iemand Back of B roept, dan wil hij dat iedereen staakt met aanvallen en zich terugtrekt naar een veilige positie. Het kan ook zijn dat hij alleen de mensen in zijn lane bedoelt. Dat ligt een beetje aan de fase van de game en waar het gevaar ligt.

Barracks/Rax - Elke lane heeft twee barrakken. Uit de één komen melee creeps en uit de andere ranged. Als je de vijandelijke barakken vernietigt, krijg jij sterkere creep in die lane waardoor je constant de vijandelijke basis in pusht.

Buff - Een positieve statusverandering bij een held, zoals extra damage of snelheid.

Buyback - Als je het loodje legt kun je ervoor kiezen jezelf terug te kopen, zo hoef je niet te wachten op de respawn timer. Hoe langer het potje bezig is en hoe hoger het level van je held, des te duurder de buyback wordt. Op een buyback zit een cooldown van vier minuten.

Casting time - De tijd die het kost om een spreuk of ability daadwerkelijk uit te voeren. Tijdens deze casting time kun je de actie nog stoppen!

Cheese – Als je Roshan voor derde keer verslaat zal hij naast de Aegis een Cheese laten vallen. Deze Cheese geeft je een deel van je mana en health terug als je hem gebruikt.

Courier/Chicken/Crow/Flying Courier - Deze 'ezel' of courier brengt je de voorwerpen die je in de winkel koopt. Hierdoor hoef je niet helemaal terug naar de basis als je nieuwe items hebt gekocht. Het hele team maakt gebruik van dezelfde courier en deze kan gedood worden door je tegenstanders!

Creep Score/CS - De som van de Last Hits en de Denies die je hebt uitgevoerd. Dit is je E-Penis, want hiermee controleer je jouw farm en die van de tegenstanders.

Creeps - Niet te besturen eenheden die via de lanes naar de basis van je tegenstander lopen. Iedereen sloopt deze creep om goud en experience te verzamelen.

Crowd Control/Disable/CC - Dit zijn spreuken die de vijand een korte tijd onschadelijk maken of spreuken onderbreken.

Debuffs - Een negatieve statusverandering bij de held, zoals een vertraging of een silence.

Deny - Het doden van je eigen creep, zodat de vijand geen goud kan farmen. Dit kun je alleen doen als je eigen creep nog maar weinig health over heeft. Bovendien krijgt de tegenstander dankzij een deny minder experience, dit is dus super belangrijk!

Ethereal – Deze status zorgt ervoor dat je immuun bent voor fysieke schade, maar zolang dit actief is ontvang je meer schade van magische aanvallen.

Farm - Verzamelen van experience en goud

First Blood/FB - Dit wordt geschreeuwd zodra iemand de eerste kill maakt. Degene met de eerste kill ontvangt bovendien wat extra goud.

Focus Fire – Dit doe je als je met het hele team achter één van de vijandelijke helden aangaat in een groepsgevecht. Meestal pak je zo snel mogelijk de meest gevaarlijke vijand.

Fountain/Well/Laser – De basis binnen je basis, waar je zelf supersnel geneest en mana terugkrijgt. Een speler wordt bestookt met aanvallen als hij de fontijn van de tegenstander probeert te betreden. Bij de fountain vind je overigens ook de normale shop!

Je thuisbasis

Gank - Met één of meerdere helden een combinatie van aanvallen uitvoeren om zo een vijandelijke held snel uit te schakelen.

Good Game/GG - Aan het einde van ieder potje zie je de term GG voorbijkomen, wat voor Good Game staat. Het is een beleefde manier om aan te geven dat je plezier hebt gehad aan het potje, of je nu hebt gewonnen of verloren! In toernooien wordt het ook gebruikt om als verliezend team de match op te geven. Soms zeggen mensen ook GG WP. Diit betekent Good Game Well Played.

Good Luck, Have Fun/GLHF - Voor de match begint zeggen de meeste spelers GL HF, wat zoveel als veel success en plezier betekent. Dit is een soort ongeschreven beleefdheidsregel.

Hex/Sheep – Een vorm van crowd control die ervoor zorgt dat de vijandelijke held geen spreuk uit kan voeren en ernstig vertraagd wordt.

Illusions - Kopieën van de held, die wel schade kunnen doen maar zelf ook supersnel de pijp uitgaan. 

Invisibility - Je held is onzichtbaar voor de tegenstanders, tenzij de vijanden een vorm van True Sight bezitten.

Juking – Dit is het vluchten met je held via onconventionele routes om zo aan je tegenstander(s) te ontkomen. Dit doe je bijvoorbeeld door niet in een rechte lijn door de jungle weg te rennen, maar zigzaggend door bosjes te lopen, om zo aan het zicht van de tegenstander te ontkomen en uiteindelijk te ontsnappen.

Jungle/Forest/Neutrals/Woods – In de bossen vind je neutral creep, die nergens naartoe lopen. Je kunt ze verslaan om te farmen, of je kunt ze naar je eigen creep toelokken om die op te houden.

Lane/Top/Mid/Bot – In Dota 2 spreken we over drie ‘lanes’ waar Creeps doorheen lopen. Aan het einde van de lane staan de eigen en/of vijandelijke barakken met een toren. De lanes worden vernoemd naar hun locatie op de kaart. Top is de weg die naar het Noord-Westen loopt, terwijl Bot naar het Zuid-Oosten loopt. De middenweg wordt heel simpel ‘Mid’ genoemd.

DotA2 kaart

Last Hit – Een laatste slag op een vijandelijke/neutral creep of held zorgt ervoor dat je extra goud en experience krijgt. Dit is dus extreem belangrijk voor de farm van carry-helden.

Magic Immunity – Met Magic Immunity kun je niet geraakt worden door magische schade, dit geldt ook voor bepaalde stuns!

Magic Resistance – Magische aanvallen doen minder schade tegen helden die veel Magical Resistance hebben. Hoe hoger deze stat is, des te minder schade de held ontvangt van magische aanvallen.

MIA/Miss/SS - Hiermee geven spelers aan dat bepaalde vijandelijke helden niet te zien zijn op de map. Ze kunnen in de jungle zitten of juist proberen bij een andere lane een kill te halen. ‘Miss Bot’ geeft aan dat een held op de onderste lane verdwenen is. Met SS bedoelen spelers dan ook ‘Stay Safe' en moet je ervanuit gaan dat je extra kwetsbaar kunt zijn.

Momentum/Snowball - Soms valt alles een kwartiertje even helemaal op zijn plek. Je team knalt in rap tempo torens neer of wint twee teamgevechten achter elkaar, waardoor je heel veel terrein van de tegenstander wint.

Off lane/Hard lane/Suicide lane – De lane die het moeilijkste is om solo te spelen. Het gaat om de kortste lane voor het team, op deze baan kan het team moeilijk bij de eigen toren vechten, wat het geheel iets lastiger maakt.

Orb Walking – Als je een aanval doet, kun je nadat de aanvals-animatie klaar is meteen weer beginnen met lopen. Op dat moment heeft je aanval de tegenstander nog niet geraakt, maar deze is al wel onderweg. Zo kun je sneller en effectiever een vijand achtervolgen.

Overact/Overextend – Je was iets te enthousiast en ging er te diep in, waardoor je nu naar alle waarschijnlijk wacht tot je respawnt. Dit kan omdat je te dichtbij de toren van de tegenstander stond, of omdat je door een vijandelijke held bent doodgemaakt terwijl je geen vorm van verdediging bij je had.

Pull - Het aanvallen van neutral creep en deze terug naar je eigen lane brengen. Hierdoor komen jouw creep in gevecht met de neutral creep en zorg je ervoor dat de tegenstander dichter bij jouw toren moet vechten.

Push - Een aanval doen op gebouwen van je tegenstanders. Dit doe je het liefst met een grotere groep en een creep wave.

Respawn Timer - Als je sterft dien je een bepaalde tijd te wachten voor je het speelveld weer op kunt. Deze timer wordt steeds langer naarmate je een held een hoger level heeft. De tijd die je moet wachten beslaat vier keer het level van je held.

Roshan/Rosh - De baas in het level. Je vindt zijn hol bij de rode gloed naast de rivier op de onderste helft van de map (die je hierboven kunt vinden). Hij dropt een Aegis of the Immortal als spelers hem doden. Na de derde respawn dropt hij ook een Cheese.

Runes - Op twee plekken in de rivier spawnen elke twee minuten Runes met een buff. Soms krijg je hier meer snelheid mee, of creëer je meerdere illusies van je held. Je kan deze runes ook in een Bottle (item) stoppen om het later te activeren. Dit moet je wel binnen twee minuten doen, anders wordt de Rune automatisch geactiveerd.

Scroll of Town Portal/TP/Teleport - Een voorwerp waarmee je vlakbij één van je gebouwen kunt teleporteren. Zeer belangrijk bij het organiseren van ganks of het verdedigen van je torens. Zorg dat je er altijd één op zak hebt!

Secret Shops/Side Shops – Er zijn buiten de normale shop nog twee andere soorten winkels. De Side Shop vind je in de twee buitenste lanes en hebben simpele voorwerpen om je tijdens het potje op gang te houden. De Secret Shops zitten wat meer in de bossen en hebben de duurdere en krachtigere voorwerpen van het spel.

Secret Shop

Siege Creeps/Catapult - Een speciale creep die elke zevende wave spawnt. Het is een katapult die extra schade doet tegen gebouwen en van veel grotere afstand kan aanvallen.

Smoke – Een consumable waarmee jij en teamspelers in jouw buurt onzichtbaar worden tot ze een creep, toren of vijandelijke held aanvallen. Kijk uit want torens, Sentry Wards, Dust of Appearance, een Gem of True Sight en sommige skills van helden kunnen je nog steeds spotten als je 'smoked up' bent.

Stacking – Neutrale creeps (in de jungle) aanvallen en ze weglokken van hun spawn point vlak voor het spawn moment. Dit is elke minuut. Pull je dus een groepje neutral creeps rond 53 seconden en zijn ze van hun plek op 0 seconden, dan spawnt een nieuw groepje neutral creep en heb je twee stacks. Dit kun je zovaak doen als je wil.

Stop Cancelling – Door gebruik te maken van de stopknop kun je ervoor zorgen dat je sommige abilities/spreuken toch niet gebruikt.

Tower Diving – Een vijandelijke held afmaken terwijl hij bij zijn toren staat. Dit maakt je dus kwetsbaar voor de defensieve aanvallen die de toren doet en is in de meeste gevallen af te raden.

Tri-lane – Bij deze strategie gaan drie helden voor dezelfde lane, waardoor op de andere lanes de helden solo moeten spelen. Deze tactiek zie je vaak bij professionele wedstrijden van Dota 2.

True Sight – Met bijvoorbeeld een Gem of True Sight kun je onzichtbare tegenstanders zien. Dit is extreem waardevol, zeker zodra het potje een beetje gevorderd is en meerdere vijanden de mogelijkheid hebben om onzichtbaar te worden.

Wards/Sentries/Observers - Wards plaats je op strategische plekken in het level. Op deze manier heb je altijd zicht op dat gedeelte van de map, wat een groot voordeel op kan leveren voor je team. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook helden spotten die onzichtbaar zijn.

Zonen – Met je team de vijand in een bepaalde positie drukken om ze in de val te lokken.

 

Zo, nu heb je een goed idee van waar die spelers en shoutcasters over lullen als ze weer in die inheemse taal spreken. Ben ik iets in dit woordenboek vergeten wat er volgens jou absoluut in thuis hoort? Laat het me weten in de comments! Ben je klaar voor het echte werk? Lees je dan goed in, Ward heeft een basic guide voor Dota 2 geschreven

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord