Het geheime wapen van de next-gen 

Het geheime wapen van de next-gen 2013-12-09T19:39:07
Met de PlayStation 4 en de Xbox One zijn Microsoft en Sony wederom diep verzeild in een knokpartij om jouw centen. Waarom moeten we kiezen voor de Xbone óf juist voor de PS4? Fons begrijpt de commotie niet, en vraagt zich af wat de console wars zo interessant maakt.

De strategieën van Sony en Microsoft verschillen nogal van elkaar. Sony legt de nadruk vooral op de games, en doet enorm haar best om zo constant mogelijk te blijven. De Xbox One daarentegen lijkt om de haverklap te veranderen. Als je kijkt hoe de twee grootmachten hun apparaten in de markt zetten, zou je bijna vergeten dat beide dezelfde hoofdfunctie hebben. Hoe kan het dat 2 bedrijven zich zo tegenstrijdig opstellen, terwijl ze vergelijkbare producten verkopen?

PS4 vs Xbone

Xbox One vs PS4 – De verschillen

De écht grote verschillen tussen de PlayStation en de Xbox zijn deze generatie wel verdwenen. Sony en Microsoft leren tegenwoordig niet alleen van hun eigen, maar ook van elkaars fouten. Bovendien kopiëren ze schaamteloos van de ander wanneer die iets heel goed doet. Neem die hele PlayStation Plus en Games with Gold situatie: Toen Sony begon met het uitdelen van gratis games, kon Microsoft niet achterblijven. De twee houden elkaar nauwlettend in de gaten, waardoor ze zich nauwelijks positief van elkaar kunnen onderscheiden. Toegegeven, er komen de komende jaren vast weer wat mooie exclusives uit, maar daar kan zelfs Jan met z’n glazen bol nu nog weinig over zeggen.

PC vs consoles

Omdat de consoles van Microsoft en Sony steeds meer op elkaar lijken, wordt de competitie alleen maar heftiger. De marketingmachine van Microsoft draait overuren om ons te laten zien hoe veel innovatieve ideeën de Amerikanen hebben. De PR-mannen van Sony laten geen kans onbenut om te benadrukken dat je van hen geen gekke fratsen hoeft te verwachten. Beide strategieën spreken een ander soort mensen aan, maar eigenlijk weet iedereen dat beide partijen in de komende jaren dezelfde trends zullen gaan volgen.

Toch houden veel mensen krampachtig vast aan de verschillen tussen Microsoft en Sony. Ik zie mensen regelmatig online tekeer gaan over de meest onbenullige details, terwijl de rest van ons zich afvraagt; waar hébben jullie het over!?

BF 4 vergelijking, heftog joh

Sony en Microsoft – Dikke vrienden

Stel je voor dat iedereen plotseling zou vinden dat het niet zo veel uitmaakt of je een Xbox One of een PlayStation 4 koopt. Dan lijken beide consoles ineens best wel inwisselbaar. Zonder console wars zou de next-gen lancering een stuk minder spannend zijn. We weten stiekem wel dat de consoles praktisch hetzelfde zijn, maar dat geven we liever niet toe. "Deze console is eigenlijk hetzelfde als die van de concurrent", klinkt nou eenmaal veel minder aantrekkelijk dan: "Deze console blaast de competitie weg!". Als het gaat over een aankoop van honderden euries, horen we liever dat laatste.

Launch prijzen aan inflatie onderhevig

Het meest doortrapte aan de hele console wars is dat Sony en Microsoft er enorm van profiteren. Wanneer je het over de next-gen hebt, neemt iedereen automatisch aan dat je het over de Xbox One en PS4 hebt. Door de titanenstrijd tussen Microsoft en Sony zou je de rest van de concurrentie, zoals de grafisch superieure PC of de innovatieve Steam Machines bijna vergeten! De twee giganten gunnen elkaar dus wel wat. Ze delen de markt liever met z’n tweeën, dan met nóg zes anderen.

Bovendien is niets zo bindend als een gemeenschappelijke vijand. Het afgeven op de Xbox One brengt Sony en haar klanten dichter bij elkaar, voor Microsoft werkt dat precies hetzelfde. Op die manier hebben de twee elkaars concurrentie al lang geaccepteerd en mag je best wel van een bondgenootschap spreken. Dat neemt echter niet weg dat de schijnconcurrentie het voor derde partijen moeilijker maakt om een marktaandeel te veroveren. Microsoft en Sony doen daarom dus graag net alsof ze heel erg verschillend zijn, ook al zijn ze dat niet!

Echte liefde

Next-Gen fanboys!

Zouden de twee corporaties ergens in het jaar 1999 een complot hebben gesmeed, om samen de game-industrie over te nemen doormiddel van schijnconcurrentie? Waarschijnlijk niet. Gamers zijn van nature slimme mensen, die een list als deze gemakkelijk zouden doorzien. Hoe kan het dan dat niemand deze streek door lijkt te hebben? Het antwoord is verrassend simpel: als ultieme vorm van indoctrinatie heeft de gamegemeenschap Sony en Microsoft namelijk een perfect propagandamiddel in de schoot geworpen. Het is een pion, een strijder van onwetendheid, een hersenloze consument vermomd als échte gamer: de duivelse fanboy!

Xbox One

Onbegrijpelijke dwazen zijn het, die fanboys. Vroeger was het misschien zo dat als er twee slagers in een dorp zaten, je er eentje uitkoos waar je vaste klant van werd. Daar had je dan een goede relatie mee, waardoor je kon rekenen op goede service en af en toe een beetje korting. Als je tegenwoordig een console aanschaft ligt dat compleet anders. Fanboyisme heeft nu geen enkele zin. Je koopt een keer een apparaat en de service die je erbij krijgt staat van tevoren al vast, aan trouwheid heb je helemaal niets, maar het weerhoudt je wel van het maken van een weloverwogen keuze. Verdienen Microsoft en Sony wel zulke trouwe aanhangers?

Ps4 tattie

Xbone of PS4?

Eigenlijk zijn we allemaal fanboys. Welke van de twee we persoonlijk liever hebben is namelijk onbelangrijk, want we doen allemaal lekker mee aan de grote next-gen show. Daarin erkennen we slechts twee apparaten, in een interessante markt die eigenlijk zou moeten barsten van de innovatie. Het lijkt wel alsof we zó bezeten zijn van de vraag welke beter wordt, de Xbox One of de PS4, dat we vergeten om te checken of we überhaupt wel een van de twee aan moeten schaffen.

REACTIES (85) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord