Het afscheid van Nintendo-icoon Reggie Fils-Aimé 

Het afscheid van Nintendo-icoon Reggie Fils-Aimé 2019-02-24T12:34:14
Nintendo of America-president Reggie Fils-Aimé kondigde deze week zijn pensioen aan. PeterKoelewijn vond dat de baas een waardige afscheids-Feature verdient en vertelt jullie hoe Reggie een van de bekendste gezichten van Nintendo werd.

E3 2013: Nintendo start z’n hypeprogramma door een foto te publiceren van Shigeru Miyamoto, CEO Satoru Iwata en Nintendo of America-president Reggie Fils-Aimé. Ze houden hun handen op elkaar alsof de magische Triforce-eenheid van de Nintendo weer samen is. Het is tevens de eerste E3 waar het bedrijf een live persconferentie overslaat en in plaats daarvan een lange Nintendo Direct presentatie toont. Je kunt zeggen dat deze periode het hoogtepunt van Reggie’s celebrity status was.

Het afscheid van de 57-jarige president voelt pijnlijk voor Nintendo-fans. Zakenlui gaan wel vaker met vervroegd pensioen of stappen over naar een nog groter bedrijf. Maar Reggie was ook een showman. Het is alsof de presentator van mijn favoriete show weggaat!

Maar de show was al langer aan het veranderen, zo rond het overlijden van Iwata en de introductie van de Nintendo Switch in. Nu Reggie weggaat is er definitief een punt gezet achter een tijdperk. En wat een tijdperk is dat geweest!

Reggie schopte vanaf dag 1 kont

De introductie van Reggie gebeurde rond de tijd dat Nintendo weer eens ouderwets in het slop zat. Microsoft knalde op de E3 van 2004 met Halo 2 en Sony bracht de PSP waarmee het ongetwijfeld over Nintendo zou walsen zoals de PS2 al deed met de GameCube. Voor de jonkies is dit nu moeilijk te geloven, maar de algemene consensus was dat Nintendo steevast de saaiste presentaties gaf. Er zat weinig leven meer in de ooit grote speler.

Maar in plaats van de gebruikelijke beleefde Japanner of opgewekte marketingpersoon, stapte deze gast het podium op.

"My name is Reggie. I'm about kickin' ass, I'm about takin' names, and we're about makin' games." 

De toon was gezet! Reggie deed de rest van de presentatie met dezelfde agressieve flair en dat sprak het publiek zeker aan. Dat hij op het eind de legendarische onthulling van Twilight Princess mocht aankondigen, hielp natuurlijk ook mee. De ‘Regginator’ was geboren.

Later, gebaseerd op de Wii codenaam Revolution, zouden journalisten en gamers ook spreken van de ‘Reggielution’, omdat Nintendo met zijn introductie zich een stuk bombastischer ging gedragen. In 2007 werd de grote vriendelijke reus de eerste Amerikaanse president van Nintendo of America en mocht hij pas echt aan de marketingknoppen zitten. Reggie’s spontane presenteerstijl (met een lichte “ik-sla-je-voor-je-bek-als-je-dit-niet-koopt” attitude die hij nooit heeft verloren) kreeg de overhand en zorgde voor E3-presentaties die niet alleen aandeelhouders maar ook gamers thuis interessant vonden. Rond deze tijd begonnen livestreams toegankelijk te worden voor iedereen en dat leverde de perfecte brandstof voor de opkomende memecultuur. “My body is ready” anyone?

De beste Reggie memes

Reggie speelde handig in op de memecultuur en maakte meerdere keren verwijzingen naar zijn bekendste uitspraak. Het is niet bekend hoeveel Reggie meegeholpen heeft met het bedenken van de Nintendo Direct livestreams, maar hij greep de uitdaging wel met beide handen aan. Waar Iwata en Miyamoto hun droge, absurdistische humor loslieten in de Japanse segmenten, kwam het Amerikaanse team met sitcom-achtige tegenreacties waar alleen de corny lachband bij ontbrak. Bizar genoeg werkte het en Reggie’s marketingachtergrond kwam zeker van pas bij het acteren. Hier zijn een paar van zijn finest moments.

Reggie vs Iwata

 

Reggie als Muppet

Dansende Reggie

Reggie doet mee aan de Nintendo World Championships

Reggie beledigt iedereen die geen 3DS heeft

Reggie pakt Bill Trinen terug

 

Reggie beantwoordt geen Mother 3 vragen

Zijn bekendheid leverde hem zelfs een paar optredens op bij Jimmy Fallon, de grootste late night talkshow van de VS.

Uiteindelijk was hij een marketingman

15 jaar zijn snel voorbijgegaan en het siert de reus dat nooit iemand getwijfeld heeft dat hij de baan aankon. Zijn grootste blunder is waarschijnlijk de Wii U onthulling, die hij orkestreerde. De normaal kristalheldere Reggie vertelde een warrig verhaal over de nieuwe controller en velen in de zaal dachten eerst dat het een nieuwe controller voor de bestaande Wii was. Hij zou later toegeven dat dit een van de redenen was waarom de console faalde.

Reggie gaf ook jaarlijks op E3 een reeks interviews met de media, die vooral lieten zien hoe weinig hij écht te zeggen had. “You can’t polish a turd” luidt het spreekwoord, dus zijn ontwijkende antwoorden op kritische vragen of slechte ideeën zoals de Switch Voice Chat via een app, zijn vooral interessant voor studerende PR-mensen. Hij is de president van Nintendo’s grootste marketingafdeling, maar de belangrijkste beslissingen kwamen en komen nog altijd uit Kyoto. Zijn inbreng in die beslissingen was beperkt.

Nu Nintendo de wind weer mee heeft door het succes van de Switch, kan de Amerikaan met een gerust hart z’n pensioen ingaan. Zijn opvolger start op 15 april en brengt ons hopelijk net zoveel geweldige momenten als Reggie. Zijn naam is Doug Bowser, wat natuurlijk hilarisch is. Want Doug is echt een KUTnaam hahaha!

Image result for reggie bowser

Misschien wel het mooiste zijn de anekdotes van sommige gamejournalisten, die Reggie buiten de E3 zagen en ontdekten dat hij ook maar een gewone gamer is, standaard gewapend met een 3DS die hij openklapte tijdens pauzes op de E3. Fijn dat hij binnenkort meer tijd heeft om te gamen. Het ga je goed Reggie!

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord