Hardware Hitjes: Microsoft HoloLens nu ook in Nederland verkrijgbaar 

Hardware Hitjes: Microsoft HoloLens nu ook in Nederland verkrijgbaar 2017-12-08T15:12:39
Het is weer (bijna) weekend en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe Hardware Hitjes. Deze week heeft Nvidia de snelste consumenten GPU ooit gelanceerd en probeert AMD zijn fouten recht te zetten. Tevens mogen de Nederlanders nu ook hun portemonnee naar de HoloLens gooien en komt Raijintek met meer RGB.

Nvidia kondigt nieuwe Titan V aan

Blijkbaar vond men de bloedsnelle Titan Xp nog niet snel genoeg, want Nvidia heeft zojuist een nieuwe Titan geïntroduceert die is gebaseerd op de Volta-architechtuur. Dit is de eerste GPU voor consumenten die is gebaseerd op de Volta-architectuur en de Titan V lijkt dan ook dezelfde chip te gebruiken als de Tesla V100. Met een single-precision vermogen van 14 Teraflops is de Titan V dan ook een stuk sneller dan de huidige Titan Xp.

De GV100 chip heeft 5120 cuda-cores, 320 texture units en 80 streaming multiprocessors die draaien op een frequentie van 1200MHz met 1455MHz boost. Vergeleken met de Titan Xp heeft ook het geheugen een upgrade gekregen. In plaats van GDDR5X maakt de Titan V gebruik van 12GB HBM 2.0-geheugen met een 3072 bit geheugenbus dat goed is voor een bandbreedte van 652.8GB/s. 

Titan V

De referentiekaart heeft, net als de Titan Xp, een 8pin en 6pin connector nodig voor zijn 250 Watt TDP. Ook de koeler lijkt identiek te zijn, al heeft Nvidia nu wel voor een nieuw kleurtje gekozen: goud. De aansluitingen bestaan uit drie Displaypoorten en een HDMI poort. 

De prijs is met 3000 dollar ongeveer gelijk aan tien Xbox One’s, maar dat mag de pret niet drukken toch?

 

 

De HoloLens nu ook in Nederland verkrijgbaar

De HoloLens, een augmented realitity-bril van Microsoft, is al een lange tijd op de markt, maar was tot op heden nog niet in Nederland verkrijgbaar. Vanaf deze week komt daar verandering in en kun je de hypermoderne bril aanschaffen via de Microsoft Store. Hoewel de bril vooral wordt gepresenteerd als een zakelijk item voor ontwerpers en architecten, zijn er ook een aantal games die worden ondersteund zoals Minecraft. De techniek is wel splinternieuw en dat betekent dus ook dat er een aantal flinke beperkingen zijn. De grootste klacht van early adopters is het zeer beperkte gezichtsveld. Deze is beperkt tot slechts 35 graden waardoor de hologrammen alleen in een klein deel van je blikveld geprojecteerd kunnen worden.

 

 

Goedkoop is de bril in ieder geval niet, want voor de developers edition moet je 3299 euro aftikken, terwijl je voor de commerciële editie maarliefst 5489 euro mag betalen.

  

 

AMD reageert op het bestaan van twee verschillende versies van de RX 560

Maanden na het introduceren van de originele RX 560 met 16 compute units en 1024 stream processors, heeft AMD stilletjes ook een versie van de RX 560 op de markt gebracht met 14 compute units en 896 stream processors. Een flinke downgrade dus voor een kaart met dezelfde naam. Omdat dit verschil niet altijd duidelijk wordt aangegeven kan het zomaar zijn dat een consument de ‘verkeerde’ RX 560 aanschaft. 

AMD is hier een lange tijd niet op in gegaan, maar heeft nu gereageerd op vragen van PC Gamer. AMD geeft toe dat ze stilletjes een tweede versie op de markt hebben gebracht en gaat met de verkopers werken aan een oplossing om het duidelijk weer te geven:

 

It’s correct that 14 compute unit (896 stream processors) and 16 compute unit (1024 stream processor) versions of the Radeon RX 560 are available. We introduced the 14CU version this summer to provide AIBs and the market with more RX 500 series options. It’s come to our attention that on certain AIB and retail websites there’s no clear delineation between the two variants. We’re taking immediate steps to remedy this: we’re working with all AIB and channel partners to make sure the product descriptions and names clarify the CU count, so that gamers and consumers know exactly what they’re buying. We apologize for the confusion this may have caused.

 

Het is een goede zaak dat AMD nu iets aan de naamgeving en specificaties gaat doen, maar het blijft een vreemde move, vooral gezien in Azië de tweede versie wel op de markt kwam met een andere naam: RX 560D. Tot de naamgeving ook hier overal is aangepast, is het in ieder geval nog even oppassen geblazen. Als je op zoek bent naar de snellere versie van de RX 560, controleer dan altijd even de specificaties.

 

Raijintek Leto Pro RGB: een nieuwe processor koeler

Een week zonder RGB is een week niet geleefd, dus komt Raijintek met nieuws over hun nieuwe processor koeler. De Leto Pro RGB is een 155mm hoge koeler met een gewicht van bijna een kilo. De zwarte aluminium koelvinnen en heatpipes geven de koeler een stoere en high-end look terwijl twee RGB ventilatoren voor de nodige disco zorgen. De ventilatoren met sleeve bearings kunnen op een snelheid draaien van 800 tot 1800 rpm en maken daarbij een maximale airflow van 56 CFM. Een maximale geluidsproductie van 25 dB(A) is daarbij erg netjes.

Leto Pro RGB

 

Naast de Leto Pro RGB zijn er nog twee modellen die gebaseerd zijn op dezelfde koeler: de Leto Pro Black en de Leto RGB. De Leto Pro Black heeft in plaats van twee RGB-fans twee zwarte ventilatoren met enkel witte LEDs. De Leto RGB komt, anders dan de Leto Pro RGB, met slechts één RGB ventilator. 

Wanneer de koelers beschikbaar komen en wat ze gaan kosten is nog niet bekend.

 

 Leto Pro RGB

 

 

Over twee weken zijn we weer terug met hopelijk een bomvolle editie van de Hardware Hitjes. De periode voor kerst is immers altijd gezellig druk. 

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord