Hardware Hitjes: Half miljoen Asus-systemen getroffen door beveiligingslek 

Hardware Hitjes: Half miljoen Asus-systemen getroffen door beveiligingslek 2019-03-29T15:08:19
Een half miljoen Asus laptops en desktops zijn getroffen door een lek in voorgeïnstalleerde software. In deze Hardware Hitjes lees je hoe je kunt zien of ook jouw PC gevaar loopt en wat je er aan kunt doen. Verder heeft HyperX een microfoon gelanceerd die wel eens een gevaarlijke concurrent kan vormen voor de Blue Yeti en zijn Scythe en Asus een samenwerking aan gegaan.

Half miljoen Asus-systemen bevatten backdoor in Live Update software

Onderzoekers van Kaspersky Labs hebben ontdekt dat er via Asus’ Live Update-software kwaadaardige malware is verspreid. Dit programma, dat standaard staat voorgeïnstalleerd op laptops en desktops van Asus, wordt gebruikt om updates van het BIOS, UEFI en drivers te installeren. Hackers hebben dit programma kunnen gebruiken door in te breken op servers van Asus en daar bestanden te vervangen om zo een backdoor toe te voegen. Die aangepaste versie van het programma werd vervolgens een lange tijd geïnstalleerd op nieuwe Asus computers.

Hoewel Kaspersky schat dat er minimaal een half miljoen systemen zijn voorzien van de malafide software, is de backdoor gebruikt voor slechts 600 systemen. Het lijkt daardoor op een gerichte actie en zijn normale gebruikers met rust gelaten.

ASUS Live Update is a proprietary tool supplied with ASUS notebook computers to ensure that the system always benefits from the latest drivers and firmware from ASUS. A small number of devices have been implanted with malicious code through a sophisticated attack on our Live Update servers in an attempt to target a very small and specific user group. ASUS customer service has been reaching out to affected users and providing assistance to ensure that the security risks are removed.

Kaspersky heeft Asus op 31 januari ingelicht over het lek, maar tot 26 maart had Asus nog maar weinig actie ondernomen. Een paar dagen geleden heeft Asus een update uitgebracht waarin onder andere end-to-end encryptie is toegevoegd om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Dat betekent echter nog niet dat het probleem is opgelost en mogelijk zijn er nog steeds veel systemen vatbaar voor het lek of zelfs al getroffen door malware. Hiermee kun je voor jezelf checken of jouw computer veilig is.

              

HyperX lanceert desktopmicrofoon met shock mount

De Blue Yeti is al jaren de benchmark als het gaat om desktopmicrofoons voor een redelijke prijs, maar daar komt nu misschien verandering in. HyperX, bekend van onder andere gaming headsets en geheugenbankjes, heeft de QuadCast gelanceerd; een desktopmicrofoon met shock mount.

 

QuadCast

Net als de Yeti beschikt de QuadCast over vier polarisatie patronen: stereo, omnidirectioneel, cardioid en bidirectioneel. Een ingebouwd pop filter moet zorgen voor minder ruis. Verder zit er rode verlichting in die, naast de esthetische bijdrage, aangeeft wanneer de microfoon is geactiveerd. Helaas kun je die verlichting niet op een andere manier uitschakelen.

De microfoon sluit je aan op de computer via USB, maar kan ook gemonitord worden via een 3.5mm headphone jack. De HyperX QuadCast ligt al in de winkel met een adviesprijs van 139 euro.

              

Scythe en Asus werken samen aan TUF Gaming Alliance-koelers

Scythe, een fabrikant van cpu-koelers met goede prijs/kwaliteit verhoudingen, is de samenwerking aan gegaan met Asus. Onder de merknaam TUF Gaming Alliance lanceren de bedrijven de Kotetsu Mark II ‘TUF Gaming Alliance’ en de Choten ‘TUF Gaming Alliance’.

 

Kotetsu

Technisch zijn de koelers vrijwel identiek aan de originele varianten van Scythe, de veranderingen zijn vooral doorgevoerd in het uiterlijk. Zo hebben de TUF Gaming Alliance-koelers een nieuwe opdruk en is er rgb-verlichting toegevoegd. De koelers hebben een digi-cammo print op de bovenkant en zijn voorzien van een Kaze Flex 120 rgb-ventilator met gele rubbers. De fan heeft een draaisnelheid van 300 tot 1200 rpm en de melkachtige bladen zorgen voor een mooi rgb-effect. De Kotetsu Mark II is een traditionele tower-koeler terwijl de Choten met een hoogte van slechts 122mm een low-profile top-down-koeler is.

 

Choten

De Kotetsu Mark II ‘TUF Gaming Alliance’ en de Choten ‘TUF Gaming Alliance’ zijn beide al te koop met een adviesprijs van 45 euro.

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord