Hardware Hitjes: duurdere iPhones en goedkoper geheugen 

Hardware Hitjes: duurdere iPhones en goedkoper geheugen 2018-09-17T11:32:44
Apple heeft afgelopen woensdag tijdens hun jaarlijkse evenement de iPhone Xs, Xs Max en Xr aangekondigd. Verder krijgen de nieuwe generatie Xbox en Playstation ‘iets speciaals’ en wordt geheugen mogelijk goedkoper. Dat en meer lees je in deze Hardware Hitjes.

Apple kondigt iPhone Xs, Xs Max en Xr aan

Elk jaar kondigt Apple rond september de nieuwe iPhones aan en afgelopen woensdag was het tijd voor de iPhone Xs, Xs Max en Xr. De iPhone Xs en Xs Max zijn eigenlijk dezelfde telefoons, maar met verschillende formaten. De Xs beschikt over een 5.8-inch Super Retina OLED scherm, terwijl de Xs Max een 6.5-inch variant krijgt. Om te compenseren voor het verschil in formaat, is ook de resolutie van de Xs Max iets hoger dan die van de Xs (2688x1242 en 2436x1125 respectievelijk). Laat je overigens niet misleiden door de plaatjes, de nieuwe iPhones hebben nog altijd een relatief grote notch.

 

 Xs en Xs Max

 

De Xs en Xs Max beschikken over de nieuwe A12 Bionic-soc, de eerste chip in de industrie met transistors van 7 nanometer. De CPU heeft zes rekenkernen en een 8-core Neural Engine. De maximale opslagcapaciteit is verhoogd naar 512 GB, maar daar zal je erg diep voor in de buidel moeten tasten.

 

 Xs en Xs Max

 

Ook de camera heeft een flinke update gekregen. Hoewel de hardware redelijk het zelfde is als die van de iPhone X, kunnen er door de nieuwe A12 Bionic-soc betere software algoritmes gebruikt worden. Zo worden gezichten en lichamen beter herkend, kunnen rode ogen automatisch worden verminderd en is de HDR functionaliteit verbeterd.

 

 Xr

 

De iPhone Xr is het nieuwe ‘budget’ model van Apple. Deze telefoon beschikt over dezelfde A12-soc, maar heeft een 6.1-inch LCD-paneel in plaats van een OLED paneel. Daarnaast is er in dit model ruimte voor maximaal 256GB opslagcapaciteit en is er slechts een enkele camera aanwezig aan de achterkant.

 

De iPhone Xs en Xs Max zijn vanaf vandaag te reserveren, maar daar is helaas wel een kleine hypotheek voor nodig. Met prijzen van 1159 euro voor het goedkoopste model, tot 1659 euro voor de 512GB Xs Max, zijn dit de duurste iPhones ooit. De iPhone Xr komt eind oktober beschikbaar voor een vanafprijs van 859 euro.

 

 

AMD: ‘nieuwe Xbox en Playstation krijgen iets speciaals’

In een interview door CNBC met de ceo van AMD, Lisa Su, kwam sappige informatie naar boven over de nieuwe generatie Microsoft en Sony consoles. Na een lang verhaal over hoe Su naar de top van de AMD-ladder is geklommen, vertelde ze dat de volgende generatie consoles van Microsoft en Sony een ‘secret sause’ krijgen. Helaas is het volstrekt onduidelijk wat die saus zal zijn en waar deze overheen gekwakt zal worden. Het kan gaan om aanpassingen aan de architectuur van de CPU of GPU, maar het kan ook een totaal losstaande technologie zijn.

 

They both have their specific secret sauce that we're helping them do

 

Het is al enige tijd duidelijk dat AMD samenwerkt met Sony als chipbakker voor de nieuwe consoles. Ook is bekend dat de volgende Playstation gebruik zal maken van een Zen-processor, al is het nog niet duidelijk of dat om een volgende iteratie van die architectuur gaat. Uit het interview met CNBC weten we nu echter ook dat AMD gekozen is als fabrikant van de chips voor de volgende generatie Microsoft-consoles.

 

 

Tekort aan Intel-processors zorgt mogelijk voor daling in RAM-prijzen

Een week geleden werd duidelijk dat Intel kampt met flinke tekorten van hun processors. Door vertragingen bij Intel met betrekking tot de productie van Whiskey Lake-processors, krijgen laptop-producenten te maken met een geheugen overschot. Dit overschot lijdt de komende maanden mogelijk tot een aanzienlijke daling in geheugenprijzen. Onderzoeksbureau Trendforce meldt zelfs dat de tekorten ook merkbaar kunnen zijn in de SSD-markt en, in mindere mate, in andere categorieën.

 

Geheugen

Het processortekort is nu vooral merkbaar in het laptop segment, maar het kan zijn dat deze zich voortzet naar de servermarkt. Mocht dat gebeuren, dan verwacht Trendforce een nog groter effect op de prijzen.

 

 

Nvidia RTX 2080 reviews komen later

Hardware-site Videocardz heeft uit betrouwbare bron vernomen dat de NDA voor de reviews van de RTX 2080 enkele dagen is opgeschoven naar 19 september. Hiermee valt de datum in de NDA van de RTX 2080 nu gelijk met die van de RTX 2080 Ti.

 

RTX2080Ti

De vertragingen zouden het gevolg zijn van twee logistieke problemen. Ten eerste zouden de reviewsamples niet op tijd zijn verzonden, waardoor reviewers niet genoeg tijd zouden hebben om uitgebreid aan de slag te gaan met de kaarten. Ten tweede liepen de RTX drivers vertraging op, wat het degelijk functioneren van de kaarten in de weg zou hebben gestaan. Nvidia heeft alle reviewers nu in ieder geval een week de tijd gegeven om de kaarten uitgebreid aan de tand te kunnen voelen.  

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord