Grote onrust om vrouwen in Total War: Rome II 

Grote onrust om vrouwen in Total War: Rome II 2018-09-26T11:25:36
Er is stront aan de knikker in Total War: Rome II. De historische strategiegame van Creative Assembly kreeg tot dusver alleen maar goede reacties op Steam, maar sinds een paar weken zijn de reacties aanmerkelijk minder positief. Wat kan de reden zijn van deze plotselinge stemmingsverschuiving?

Het is oorlog in Total War: Rome II! De strategiegame wordt volledig gebashed op Steam, want lees: er zitten sinds de laatste update te veel vrouwelijke generaals in de game. 'Slijp de zwaarden! Grijp de pijl en boog! Trek ten strijde, want Creative Assembly gaat te ver!' Dit moeten velen gedacht hebben, want de ontwikkelaar heeft naar aanleiding van de stroom aan kritiek zelfs een officieel persbericht naar buiten gebracht.
       

Hoe het allemaal begon

We beginnen even bij het begin. Total War: Rome II kwam in 2013 uit en in de vijf jaar sinds de release hebben meer dan 21.000 gebruikers een review achtergelaten op de Steam-pagina van de strategiegame. De algemene score luidde 'mostly positive', maar sinds de laatste weken zijn er meer dan 660 gebruikersreviews die een 'overwhelmingly negative' beoordeling geven.

De reden voor deze ware review-bombing: een aanname dat de laatste update, genaamd 'Free Ancestral', de kans vergroot dat vrouwen uitgroeien tot generaals. Vragen over vrouwelijke generaals in Rome II werden in maart al gesteld en rond dezelfde tijd verscheen een Patriarchy Mod die bedoeld is om de kans dat vrouwen uitgroeien tot generaals, te verminderen.

Uiteindelijk verklaarde een medewerker van Creative Assembly dat het allemaal zo ver ging in de discussie rondom het vrouwelijke element in hoge militaire functies, dat de thread gesloten werd. Men werd herinnerd aan het feit dat Total War: Rome II niet historisch accuraat is, maar historisch authentiek. Tot slot werd iedereen die problemen had met het aantal vrouwelijke generaals opgeroepen om ze simpelweg uit de game te modden, of gewoon niet meer te spelen.


    

Ten oorlog!

Het hek was van de dam! De maat was vol! Chaos Puppy, een gebruiker op Steam die het allemaal niet meer aan kon, plaatste een user review die niet mals was. Zo begint hij zijn betoog (de meeste taalfouten heeft PU.nl even gecorrigeerd):

When some fans voiced concerns that there were elements to Rome II that were grossely historically inaccurate, like over 50% of your generals women, Creative Assembly told their fans that their games were NOT historically accurate, and if they didn't like it, not to buy it. So if you are looking for a simulation that tries to offer the strategies, tactics, and experiences of antiquity, this game may not be for you.

Chaos Puppy’s woedende review was het startsein voor vele reviews met een even vijandige toon en een zwaar negatieve beoordeling. Het ironische is dat de klacht niet gegrond lijkt te zijn; in de officiële patch notes worden geen vrouwelijke generaals genoemd. Er staat welgeteld één referentie naar vrouwen in de patch notes: 'Female cursus honorum grants attributes at higher levels.’ Het YouTube-kanaal RepublicOfPlay stelt vast dat er een kans van slechts 10 tot 15% bestaat dat vrouwen generaals worden, behalve in de Kush (niet de ganja) faction, dat wel een hoog percentage aan vrouwelijke generaals heeft met 50%.
      

Einde discussie?

De mensen bij Creative Assembly vond het allemaal wederom veel te ver gaan. Zo ver dat zij een officieel persbericht verstuurden. Aanschouw:

 

Creative Assembly licht toe dat de kans op vrouwelijke generaals groter wordt naarmate je meer vrouwen in de familieboom hebt zitten. Ook de percentages worden aangehaald, allemaal in een verwoede poging om de discussie voor eens en voor altijd te beëindigen. Een reactie van de voltallige community blijft vooralsnog uit, misschien zien zij ook in dat dit eigenlijk helemaal nergens over gaat.

Wat is nou eigenlijk het nieuws? Nou, het gaat om een discussie die hopeloos uit de hand is gelopen. Zo uit de hand, dat een ontwikkelaar een officieel persbericht de wereld in heeft moeten sturen om de boel te sussen. De mening hier op de redactie, mocht je het afvragen, is duidelijk in deze kwestie. In ieder geval voor Wouter:

Ik schaam me altijd hard voor 'gamers' als ze met hun voetjes stampen om volstrekt irrelevante zaken zoals dit. En, laten we wel wezen, deze drukte is ook nog eens vrij beledigend voor de helft van de wereld. Vind het sowieso bijzonder dat al deze keldertrollen in hun vrije tijd historici zijn ofzo, want zo zijn zo fucking stellig. Of waren ze erbij in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Romeinse Tijd dat hun onderkinnen exploderen als ze iets zijn wat volgens hun herinneringen niet klopt? Volgens mij is een vrouwelijke generaal in Total War: Rome II voor hen gewoon hetzelfde gevoel als wanneer hun moeder weer eens de kelder binnenstormt: als een invasie van keldertrol-privacy. 

Als je ook moeite hebt met (vrouwen in) Total War-games, dan moet je misschien gewoon Total War: Warhammer II proberen. Daar is weinig historisch authentiek aan! Wil je over nog meer ophef in de game-industrie lezen, dan hebben we hier een mooi klassiek artikel voor je.

REACTIES (67) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord