Grootste fails van 2018 – Esport Hitjes 

Grootste fails van 2018 – Esport Hitjes 2018-12-18T14:06:33
2018 had heel veel toffe esport-actie, maar er was ook erg veel drama. Brutus pakt zijn trouwe tijdmachine om liefst elf maanden en een beetje terug te gaan om alle drama en faalmomenten nog eens te overzien in alweer de laatste Esport Hitjes van 2018.

Overwatch League

De Overwatch League kende ene ongelooflijk mooi debuutseizoen met een verrassende winnaar. Desondanks waren er zeker in de eerste weken van de competitie ongelooflijk veel akkefietjes met spelers die zich niet wisten te gedragen.

Big Brother

Het seizoen was nog maar net begonnen toen het spelersregelement uitlekte. In dat boekje vol regels stonden een paaropvallende dingen, maar wat de kroon spande was toch wel het ‘Big Borther’-beleid. De Overwatch League heeft namelijk toestemming om overal in het huis camera’s op te hangen en er een soort reality show van te maken. Behalve de badkamer. De badkamer is veilig.

Niet over nagedacht

De teams zelf hebben nooit reactie gegeven over het beleid van de Overwatch League, maar mogelijk was Philadelphia Fusion het er niet helemaal mee eens. Hun academieteam kreeg namelijk een nieuw shirt, dit werd echter niet goedgekeurd door Blizzard. Misschien ligt het aan lege design, of dat er gigantisch FU op staat. Maar er moest een nieuw shirt komen.

PhilFU

Foei!

Normale omgangsregels zijn best moeilijk zo bleek in de eerste weken van de Overwatch League. Liefst vier spelers kregen boetes en/of schorsingen wegens homofobische (xQc en Taimou), racisme (EQO) of boosting (OGE). xQc, die herhaaldelijk in de fout ging, werd zelfs ontslagen. Ach ja ze zijn ten minste geen pedofielen of zoiets dergelijks.

DreamKazper is geen DreamPrinz

DreamKazper maakte het helemaal bond. Hij wisselde naaktfoto’s uit met minderjarige meisjes en dat kostte ook hem een schorsing. De technische term is grooming. Hoe dan ook, DreamKazper was een van de publieksfavorieten, maar na dit incident werd hij per direct ontslagen en verdween hij uit de Overwatch-scene.

kAZPER

Nieuw wereldrecord

De Shanghai Dragons maakte een waar blunderjaar door. In het eerste jaar van de Overwatch League wisten zij geen enkel wedstrijd te winnen. Nul. Wel verloren ze 40 (!!) keer. Dat is een nieuw record overigens. Nog nooit was een professioneel sportteam zo slecht dat ze veertig keer achter elkaar verloren. Eén voordeel: volgend jaar kan alleen maar beter.

            

Drama Royale

2018 was ook het jaar dat Battle Royale esports begon te bestaan. H1Z1 kreeg een competitie. PUBG kreeg verschillende toernooien en Fortnite kreeg ook verschillende competities en toernooien. Dat niet alles vlekkeloos gaat is dat niet zo heel gek.

Niet alleen Chinezen cheaten in PUBG

In maart won Optic Gaming het IEM Katowice PUBG-toernooi, het eerste grote toernooi van die game. Zij werden later echter gediskwalificeerd, een van de spelers had een glitch gebruikt om door een gebouw heen te kijken. Weg 12.000 dollar. In juni was het weer raak toen een speler van Team Valhalla op verschillende accounts een ban kreeg wegens cheaten. Team Valhalla werd vervolgens uit de online competitie geknikkerd. De speler in kwestie was wel zo netjes om niets meer van zich te laten horen na de diskwalificatie.

Optic

Lekker cheaten in Fortnite

Net als in PUBG had ook Fortnite last van cheaters. Dat maakte over het algemeen niet zo heel veel uit, omdat gigantisch veel competities en toernooien op locatie werden gespeeld. Tot dat niet meer gebeurde. Spelers werden op de meest onmogelijke manieren neergeknald en daarnaast was er ook een groot streamsniper probleem, maar eerlijk is eerlijk; je vraagt er ook om als je je wedstrijd live uitzendt.

Doe dan!

Weet je wat nooit oké is? Zeggen dat mensen zelfmoord moeten plegen. Streamer Scubby lag ziek in bed toen die les werd uitgelegd, want hij deed precies dat. Nadat een Twitch-streamer aangaf depressief te zijn en zelfmoord had overwogen, daagde Scubby haar uit om het te doen. Zijn team HavoK Esports vond dat iets minder leuk en ontsloeg hem op staande voet. Ook Twitch gaf hem een tijdelijke ban, maar zijn kanaal is op moment van publicatie weer online.

H1Z1 competitie na helft afgekapt

H1Z1, jep die game bestaat nog steeds, besloot dat esports best wel een dingetje is en er moest een competitie komen. Door flink veel geld te beloven, werden organisaties gelokt om te investeren en een team op te zetten. Halverwege de competitie bleek echter dat het geld op was. Dat het toernooi alleen werd uitgezonden op Facebook hielp overigens ook niet mee voor de populariteit.

             

Overige

Virtueel basketbal is geen slamdunk

De NBA 2K League was een initiatief tussen de Amerikaanse basketbalcompetitie en uitgever 2K. Net als de E-Divisie moest elk NBA-team een esporter hebben. Maar waar beide partijen niet op gerekend hadden, was het feit dat het niemand iets boeide. De competitie had gemiddeld slechts 2000 kijkers, maar blijkbaar is dat wel genoeg om nog steeds door te gaan.

NBA

Street Fighter-speler is huisvechter

Infiltration, een Japanse Street Fighter-esporter is onlangs ontslagen omdat hij zijn handjes niet thuis kon houden. In het spel is dat de bedoeling, maar in het echt wordt daar toch anders naar gekeken. Hij weet zelf ook dat hij fout zit en gaf zijn plek voor de Capcom Pro Tour op, om ‘de vechtgame-community geen slecht imago te geven’. Wat een nobel persoon.

Een beetje deo alsjeblieft?

“Het rook alsof ik in een crematorium werkte.” Dat zijn de woorden van RustyTrombone na een Super Smash Bros.-toernooi. Het toernooi werd in een hotel gehouden waar je kon douchen, gratis douchegel en tandpasta kreeg en alsnog stonk het er zo erg. Het is een langlopend probleem, want in 2008 heeft een toernooi-organisator gezegd dat mensen die te erg stinken worden gediskwalificeerd. Bah.

Smash

Disconnected

Weet je wat best onhandig is als je strijdt in een toernooi met een prijzenpot van een miljoen dollar? Je controller die uitvalt. Spartan had dat probleem tijdens het wereldkampioenschap Halo. In de beslissende map om de derde plek viel zijn controller uit en uiteindelijk verloor zijn team Reciprocity de wedstrijd. Spartan was not amused.

Is toch niet de mijne...

Over controllers gesproken. Tijdens het Body Count Fighting (jep dat is echt de naam van het toernooi) Tekken-toernooi ging het er fel aan toe. In een van de wedstrijden was de verliezer zo boos dat hij de controller tegen de grond gooide. Alleen was het niet zijn eigen controller, maar die van de tegenstander. Runitblack gooide de controller van Tekken Tim op de grond, maar die laatste kon er alleen om lachen: “Het was toch niet mijn controller.”

“Spring van een klif met een riem om je nek!”

Sadokist is een bekende CS:GO-commentator en besloot tijdens zijn verjaardag te streamen. Hij had toen echter iets te veel drankjes op en zei toen een aantal dingen die niet helemaal de bedoeling waren. Eerst rept hij over het n-woord en vervolgens zei hij tegen iemand dat hij een riem om zijn nek moest doen en van een klif moest springen. Ondertussen heeft hij natuurlijk sorry gezegd.

Helaas, toch nog matchfixing

Ooit was StarCraft 2 het toonbeeld van esports, maar tegenwoordig is de game voorbijgestreefd door concurrenten. Het feit dat er redelijk wat spelers gepakt worden voor matchfixing helpt dan ook niet mee. In maart werd een StarCraft 2-pro opgepakt voor matchfixing. Hij verdiende daar zo’n 4000 dollar mee. Wie het precies was, is niet bekend. Maar men vermoedt dat het de Koreean Sky was.

Esporter verbannen wegens mogelijke aanranding en verkrachting

Esporter OmGiTzAndre werd in februari door diverse gametoerooi-organisatoren verbannen wegens serieuze verkrachtingsaanklachten van een vrouw. Zij was bij een toernooi, werd door Andre aangerand en vervolgens verkracht, zo vertelde haar vriend later. De vrouw was met André naar het toernooi gegaan en na het toernooi dreigde André haar vlucht te annuleren als ze naar de autoriteiten zou stappen. Na dit nieuws verscheen er meteen een tweede verhaal over OmGiTzAndre in 2015, waarin iemand hem KO sloeg toen hij een vrouw aanrandde.

OmgItzAndre

Dit is alweer de laatste Esport Hitjes van 2018. Op 1 december komt de volgende editie die geheel in het teken staat van wat er in 2019 op de kalender staat. Benieuwd wat de grootste Esport-verrassingen waren van dit jaar? Dan kan je hier zijn. Namens mijzelf wens ik jullie alvast fijne feestdagen en een competitief 2019.

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord