Graddus' wansmaakhoekje: State of Decay, Risen en Disneyland Adventures 

Graddus' wansmaakhoekje: State of Decay, Risen en Disneyland Adventures 2018-06-13T21:36:04
Graddus heeft een nogal... aparte gamesmaak. sommigen spreken van wansmaak, hijzelf rept liever over 'een zwak voor spellen met een deukje'. in deze serial probeert hij uit te leggen waar zijn weirde voorkeur vandaan komt.

State of Decay

In het kort

In State of Decay ben je geen lone wolf superman die 17318716 zombies doormidden knipt met een magische heggenschaar. Nee: hier gelden harde wetten, zoals het recht van de sterkste en dood = dood... Onlangs verscheen deel twee van deze horrorsurvival-meets-constructionsim en hoewel ik er rete-enthousiast over ben, scoort-ie middelmatig op Metacritic.

Waarom wordt het afgekraakt?

State of Decay 1 + 2 bevatten zombies. Héél véél zombies. Wat er echter ook inzit, zijn bugs. Héél véél bugs. En je weet hoe allergisch gamers en journalisten daar vandaag de dag voor zijn! Het lijkt wel alsof zaken als sfeer, gameplay etc. er ineens niet meer toe doen en men zich alleen nog maar blind staart op technische onvolkomenheden.

Natuurlijk, als mijn wagen dankzij het inconsistente physics-systeem weer eens achter een 3 centimeter hoge steen blijft haken floept er heus een 'hé verdorie' uit mijn mond. Maar laat ik daarom een in de basis geweldige game liggen? NEEN!

Waarom vindt Graddus het toch tof?

Ik zei het al: de sfeer in State of Decay is onovertroffen. Het heeft die Walking Dead-achtige Amerikaanse plattelandsvibe die perfect bij een zombieplaag past, en is bloedstollender dan handelen in cryptocurrencies. Elke zoektocht naar voorraden is een avontuur op zich, wat dankzij het prikkelende permadeathsysteem te allen tijde in een nachtmerrie kan veranderen. Slik.

State of Decay 2   

Risen

In het kort

Ken je Piranha Bytes? Deze Duitse developer is gespecialiseerd in Aldi-RPG's, waaronder Gothic en Risen. Kennelijk ben ik niet de enige die die shit slikt als zoete koek, want beide series omvatten meerdere delen. Zo begon Risen ooit als semi traditionele fantasy-RPG maar zijn de twee meest recente games overgoten met een piratensausje. Arrr!

Waarom wordt het afgekraakt?

Ik klink als een repeterend geweer, maar net als bijna alle games in deze feature (en de vorige trouwens ook) is Risen technisch niet de *kuch* meest gepolijste game. Denk aan bomen met een up-poppend bladerdek en vijanden met slowdown in hun animaties. Meest storend, althans volgens recensenten als Wouter (a.k.a. de man die The Witcher 3 géén Gold Award gaf), zijn echter de extreem houterige gedragingen van de NPC's. En toegegeven: ik heb minder stijve figuren ontmoet op het personeelsfeest van de plaatselijke breiclub!

Waarom vindt Graddus het toch tof?

Misschien heb ik zelf ook gewoon een hark in mijn reet, maar ik vind dat awkward acteerwerk van die NPC's dus totaal niet storend. Integendeel: het heeft wel wat grappigs. Daarbij ben ik toch veel te druk met het doorspitten van de tot de nok toe met schatten en secrets gevulde omgevingen om echt naar die knakkers te luisteren.

Risen   

Sniper: Ghost Warrior

In het kort

Sniper: Ghost Warrior begon ooit als lineaire, gangetje-gangetje corridor shooter. Tót men zich bij ontwikkelaar CI Games realiseerde dat zulks niet echt bij een sluipschuttersgame past en er met deel drie een open-wereldspel van maakte. Wat altijd gebleven is, is de neiging naar realisme. Bij elk schot moet je rekening houden met o.a. afstand, wind en kogelval.

Waarom wordt het afgekraakt?

Laat ik eerlijk zijn: de eerste Sniper: Ghost Warrior is een gedrocht, dat z'n dieprode reviewscores ruimschoots verdient. Ik heb serieus nooit een game gespeeld waarin je een vijand voor de ogen van zijn collega kunt neerblaffen zonder dat-ie het doorheeft, maar in de eerste Sniper kan het. Deel twee was al wat beter maar nog steeds vrij buggy, terwijl de kritiek bij Sniper: Ghost Warrior 3 dan weer om het slappe verhaal en repetitieve missies draait. Zucht. Het is ook nooit goed...

Waarom vindt Graddus het toch tof?

Die ene missie in Modern Warfare, Sniper Elite, Wesley Snipes... Eigenlijk vind ik alles met sluipen/snipen erin tof, dus ook Sniper: Ghost Warrior. Met name deel drie spreekt me aan: ik kan echt uren ronddwalen, foute generaals in het vizier nemen en ondertussen een beetje loot verzamelen. Het is een soort zen-achtige antidote tegen alle ADHD CoD's van deze wereld.

Sniper: Ghost Warrior 3   

Disneyland Adventures

In het kort

Vergeet Kingdom Hearts 3; Disneyland Adventures is de ultieme Disneygame! Je loopt door een bijkans één-op-één nagemaakte versie van het pretpark in Californië, gaat op de foto met Mickey en Donald en schreeuwt je hemelaal schor in Space Mountain. Wat wil een (groot) kind nog meer?!?

Waarom wordt het afgekraakt?

Disneyland Adventures is niet bepaald een game die je aan je vrienden laat zien. Tenzij ze 11 zijn, natuurlijk... Daarnaast is de daadwerkelijke gameplay twijfelachtig. Eigenlijk is het één groot fetch quest-festijn, waarin je banale klusjes uitvoert zoals planten water geven of honing zoeken voor Winnie de Poeh. De mingames in de attracties bieden wat variatie maar zelfs die worden op een gegeven moment eentonig.

Waarom vindt Graddus het toch tof?

Zo af en toe loop ik een random gamewinkel binnen, puur op zoek naar een obscure game. Op die manier vond ik ook Disnelyland Adventures en ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn aankoop. Sterker nog: ik denk dat ik er inmiddels een uurtje of 25 in heb zitten! Het is zo heerlijk mierzoet allemaal, het voelt echt alsof je een dagje naar de Efteling of Disneyland bent. En dat zonder hotdogs van 25$!

Disneyland Adventures

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord