Graddus speelt random spelletjes vol. 2 

Graddus speelt random spelletjes vol. 2 2018-02-28T15:54:36
Graddus heeft om precies te zijn 1106 games. Voor de Xbox One, PlayStation 4 en Switch natuurlijk, maar ook veel ouwe meuk. Speciaal voor PU.nl pikt de Baklap vijf random games uit zijn enorme collectie en speelt ze nog eens rustig door...

Met 1106 games in je collectie zijn er van die momenten dat keuzestress je overweldigd. Wat? De? Fuck? Moet? Ik? Spelen? Voor deze serial laat ik het lot beslissen: mijn vriendin noemt een getal tussen de 1 en 1106, en de daarmee corresponderende game steek ik in mijn console.

Duidelijk? Let's go!

Graddus random games

 

Game # 565 - America's 10 Most Wanted (PlayStation 2)

Weet je dat Osama bin Laden een fanatieke gamer was? In zijn schuilplaats werden onder andere kopietjes van Counter-Strike, Final Fantasy VII en New Super Mario Bros. gevonden! Ik vraag me meteen af of hij ook wel eens America's 10 Most Wanted gespeeld heeft. In deze game ga je op jacht naar de top tien meest gezochte criminelen waaronder, jawel, Osama himself!

Dit is typisch zo'n jaren '90 titel: superfout, maar juist daarom ook zeer vermakelijk. Neem het level waarin je Bin Laden koud moet maken. Je arriveert met een helikopter op een grijze berg (Afghanistan?), knalt als éénmansleger een stuk of 10.000 Allahu Akbar-roepende gasten aan gort waarna je het tegen hun leider opneemt in een, kuch, bokswedstrijd...

Nee, het slaat echt helemaal nergens op en nee, het ziet er niet uit. Toch heb ik een zwak voor America's 10 Most Wanted. Het is een soort ode aan vergane tijden waarin mensen minder bezig waren met politiek correct zijn en meer met gewoon plezier maken.

  • Collectability score: 99%

 

Game # 25 - Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble! (SNES)

Donkey Kong Country 3 moet de duurste game zijn die ik ooit heb gespeeld. Niet omdat het spel nou zoveel kostte (de prijs was 159,95 gulden, standaard voor SNES-titels in die tijd) maar omdat ik hem bij de videotheek huurde en pas anderhalve maand later terugbracht à 5 piek per dag.

Tussendoor had ik mooi wel zo'n beetje alles gezien wat er te zien is en hé: da's een hoop! Dit is de grootste van de drie SNES-DKC's, met meer levels, meer moves en zelfs een open hubwereld waarin je het mysterie van de bananenvogels oplost om bij de Lost World te komen. Wat een avontuur.

Het leuke van de Donkey Kong Country-games is dat je er zó weer inrolt: voor ik het weet is Lake Orangatanga gecleared en ben ik halverwege Kremwood Forest. Genieten. Niet voor niets blijft de serie zowel bij retrospelers als -verzamelaars populair en betaal je er een lieve stuiver voor. Gelukkig heb ik inmiddels een eigen cassette die niet terug hoeft naar de videotheek!

  • Collectability score: 90%

 

Game # 844 - The Saboteur (Xbox 360)

The Saboteur was de laatste game van Pandemic Studios. Oké, eigenlijk hebben die gasten na Mercenaries: Playground of Destruction alleen nog maar crap gemaakt, maar toch vind ik het jammer dat ze ermee moesten stoppen. De eerste Battlefront blijft een meesterwerkje, en stiekem vond ik ook The Saboteur best lachen.

Parijs is tijdens WW2 in een zwartgrauwe waas gehuld. Als de whiskey-buizende antiheld Sean Devlin moet je de stad létterlijk weer kleur geven, door verschillende wijken van de nazi's te bevrijden. Een origineel idee dat ook prima werkt. 
Tijdens het spelen kom ik er echter ook weer achter waarom The Saboteur niet in mijn top tien open-world games staat. Misschien zelfs niet in mijn top 20. Het spel is bijzonder rauw afgewerkt en regelmatig glitched Sean of een vijand door de omgeving heen. Neem daarbij auto's die even soepel besturen als stokbrood op wielen en je begrijpt dat The Saboteur niet het meest trotse bezit van mijn gamecollectie is.
  • Collectability score: 50%

 

Game # 189 - Gauntlet Legends (Nintendo 64)

Oh wow, Gauntlet Legends. Die was ik helemaal vergeten. Ik bedoel, ik weet wel dat ik alle Nintendo 64-games in huis heb, maar zeker de helft daarvan speel ik nooit meer. Of heb ik zelfs nooit gespeeld. Gauntlet Legends is daar één van: deze top-down hack 'n slasher gebaseerd op het klassieke arcadespel tikte ik ooit voor een habbekrats op de kop, puur voor completeness sake. Kennelijk een prima deal, want op Marktplaats doet een kaal kopietje tegenwoordig al snel 40 euro.

Anyway, Gauntlet Legends dus. Het begint goed, met een best wel bombastische, gothische soundtrack die doet denken aan Castlevania ofzo. Het middeleeuwse fantasystijltje maakt het helemaal af. Ook de gameplay is geinig: je kiest uit één van vier klassen (warrior, archer, wizard of valkyrie) en hakt hordes trollen en orcs in de pan. Je kunt zelfs aan de slag in 4-player co-op, al kan ik dat helaas niet testen. Ik heb namelijk geen vrienden die op winderige zondagmiddagen obscure N64-games willen spelen. Tja...

  • Collectability score: 64%

 

Game # 977 - Asphalt 3D (Nintendo 3DS)

Van tevoren was de kans dat er een 3DS-game in deze lijst zou staan ongeveer even groot als de kans dat je vanavond door een door Max Verstappen bestuurde invalidewagen wordt aangereden. Slechts 15 van mijn 1106 games zijn namelijk 3DS-spellen. Toch is het zover, al is het helaas niet de meest spannende van het stel: Asphalt 3D.
Dit is echt een gedrocht van een spel. Zo'n titel die ik ooit voor 5 euro meegraaide uit de budgetbak omdat mijn 3DS hard naar nieuwe games snakte, om er bij thuiskomst achter te komen dat ik net zo goed een grote hondendrol in het apparaat had kunnen duwen. 
  • Collectability score: 13%

 

- Woensdag 28 maart: Graddus speelt random spelletjes vol. 3

- Woensdag 25 april: Graddus speelt random spelletjes vol. 4

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord