Graddus op gamejacht: aflevering 2 

Graddus op gamejacht: aflevering 2 2018-03-12T12:14:22
Graddus houdt van retrogames. Regelmatig struint hij tweedehands winkels, beurzen en het internet af op jacht naar pareltjes. Voor deze serial neemt hij ons mee tijdens zijn zoektocht...

Ja, speuren naar retrogames in tweedehands winkels is zeker leuk. En ja, zo af en toe zit er echt wel wat tussen. Maar de echte juwelen voor bijvoorbeeld de NES of Mega Drive? Die vind je er (bijna) niet, zo bleek in de eerste aflevering van deze serial...

Daarom probeer ik het ditmaal thuis, knus met een kopje koffie achter de PC. Wat zou ik vandaag voor moois scoren?

Graddus online retrogames

 

Marktplaats

Laat ik beginnen op dé plek voor koopjesjagend Nederland: good-old Marktplaats! Toch knap hoe groot het, ahum, marktaandeel van deze website is ondanks internationale concurrentie van giganten als eBay en Amazon. Maar da's een ander verhaal. Voor nu ligt mijn focus ligt op games, en wel van het zeldzame, collectable soort!

Waar start ik? De NES? SNES? Of toch maar de eerste PlayStation? Nee, ik begin bij de Nintendo 64: de console die ik het best ken en waarvoor ik de richtprijs van elke game kan dromen.

Er staan precies 3.105 N64-advertenties op de site. Pfoe, eerst maar door de meest recente scrollen. GoldenEye 007, Mario Kart, Castlevania... Niks bijzonders en vooral niks goedkóóps, aangezien alles wel zo rond de waarde kost. Ook in de zogenaamde 'lotjes' (een pakket games voor een relatief lage prijs) spot ik geen verdwaalde parels.

Ineens valt mijn oog op nichetopper Mystical Ninja 2 Starring Goemon. Alleen een losse cassette is al 35 euro waard, maar bij deze advertentie staat geen prijs. Ik bied 15 euro. Nog geen twee minuten later biedt iemand 30 euro. Fuck! Een paar pagina's verder heeft iemand alle Paper Mario-games te koop. Even maakt mijn hart een vreugdesprongetje: die zijn van mij! Het blijkt echter om de Amerikaanse versies te gaan en die zijn ongeveer even waardeloos als een vetvrije hamburger...

Ook voor de rest levert mijn speurtocht weinig op. Uit pure ballorigheid bied ik 5 euro voor Superman 64, a.k.a. de slechtste game ooit. Het bod wordt vrijwel direct geaccepteerd. Uhm, score...?

Graddus marktplaats

 

Super Nintendo

Wellicht dat ik met Super Nintendo-games meer succes heb. Met 4088 advertenties is er in ieder geval genoeg keus, zou je zeggen. Maar na een paar klikken realiseer ik me dat de SNES hetzelfde probleem heeft als andere consoles: alles is schreeuwend duur! Oké, misschien íets cheaper dan in fysieke tweedehands winkels, maar niet veel.

Neem Secret of Evermore, het minder bekende maar misschien wel leukere broertje van Secret of Mana. Die vind je gewoon niet meer onder de 50 euro. Ook een simpel platformertje als Aladdin kost al snel 15 euro. En zeldzame klappers als Harvest Moon, Hagane of Sunset Riders? Reken maar op een euro of 100.

Zeker, Markplaats heeft een gigantisch aanbod en als je op zoek bent naar een specifieke retrotopper vind je hem hier vrijwel zeker, maar echt koopjes jagen is er helaas niet (meer) bij.

Omdat ik toch niet met lege handen wil staan, pik ik Illusion of Time mee voor 15 euro: één van de meer underrated SNES-rpg's en voor dat geld een koopje.

Graddus gamejacht

 

Andere sites

Natuurlijk is Marktplaats niet de enige plek waar je op da world wide webz oude games kunt scoren. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld nog tweedehands.nl, catawiki.nl en speurders.nl, terwijl ook onze zuiderburen een aantal interessante sites kennen. Voor nu bezoek ik echter het grootste online veilingshuis voor tweedehands games ter wereld: eBay. Ook Amazon is prima, maar heeft toch nét even minder in de digitale schappen staan.

De sectie 'videospellen' geeft 834.183 hits. Dat lijkt een bizarre shitload en dat is het ook, maar als je je bedenkt dat 90% nieuw is, klinkt het al een stuk minder indrukwekkend. Toch moet er tussen de dik 23.000 overgebleven tweedehands games wel iets lekkers zitten.

Eens even zien. Een originele Game & Watch? Een dikke titel voor de SEGA Mega Drive, Saturn of Dreamcast? Die complete, mint condition Shenmue voor 75 euro lijkt een mooie deal. Ook Sonic Compilation voor de Mega Drive à 9,99 is niet verkeerd. Als klap op de vuurpijl neem ik het zeldzame Wolfenstein voor de SNES nog even mee. Voor 30 euro een koopje.

Jep, met een beetje zoek- en speurwerk vind je op eBay toch de beste stuff. Alleen jammer van die vaak hoge verzendkosten...

Graddus eBay

 

Alright, dat was hem weer.  Nog een keer lezen hoe mijn speurtocht naar tweedehands games in de Gamemania en CEX verliep? Check de link hieronder. Voor de laatste aflevering van deze serial bezoek ik op zondag 22 april een gamebeurs. Tot dan!

De Graddus op gamejacht Serial:

Zondag 25 februari: 

Graddus op gamejacht: aflevering 1

Zondag 22 april:

- Graddus op gamejacht: aflevering 3 

 

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord